De beste truc om luchten mooier te maken in Adobe Lightroom

In deze video laten wij jou een truc zien om luchten veel mooier te krijgen in Adobe Lightroom. Dit doen we met behulp van het gegradueerd filter. In het voorbeeld zie je een foto die tegen het licht in gemaakt is. Heel vaak wordt gezegd dat je dat liever niet moet doen en met het licht mee moet fotograferen, maar soms kan het hele verrassende resultaten geven om wél tegen het licht in te fotograferen. Aan de ene kant kan je mooie silhouetten krijgen. Aan de andere kant is het ook mooi om voor alle details te gaan. Het enige probleem waar je dan tegenaan loopt is dat je een foto krijgt waarbij de lucht flink overbelicht is en de stad goed belicht. In deze video laten we je zien hoe je toch nog iets kunt maken van deze lucht.

Je kan de algehele belichting in de min zetten. Dan zie je hoeveel detail er nog zichtbaar is in de lucht. Dit heeft echter een negatieve invloed op het landschap, dus dit is geen oplossing om de foto mooier te krijgen. Wat je kunt doen is de hooglichten in de min zetten. Dan zie je de wolken weer tevoorschijn komen. Dit is echter niet de manier die wij je willen laten zien.

Gegradueerd filter in Lightroom gebruiken

De truc zit hem in het gegradueerd filter. Het filter plaatsen we zo goed mogelijk op de lucht. Door het plaatsen van het filter kan je hier nog eens een versterking toepassen op de belichting. Dit kan met hooglichten, maar ook met de algehele belichting. Als je dit doet, dan wordt de lucht een stuk mooier. Wat je echter ziet is dat de kerktoren te donker wordt. Hierin zit de truc. De kerktoren wordt de donker en moet dus weer lichter worden. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen, o.a. met het bereikmasker. Voor deze foto wordt er gebruikt gemaakt van de schaduwen. Door de schaduwen omhoog te zetten zie je de kerktoren lichter worden zonder dat het effect heeft op de lucht.

Wanneer je dus het gegradueerd filter toepast met de belichting in de min, dan krijg je last van gebouwen of bergen die binnen het bereik van het filter zitten. Ook dit wordt donkerder gemaakt. Is dat het geval bij jou? Zet dan de schaduwen omhoog, want daarmee kan je het effect weer tegenwerken.

Wil je het resultaat zien en leren hoe je op een gemakkelijke manier het filter toepast? Bekijk dan onderstaande video en laat een reactie achter onder de video op Youtube of onder dit bericht wat je ervan vond.

39 responses on "De beste truc om luchten mooier te maken in Adobe Lightroom"

 1. Fijne tip, ga dit ook proberen.

 2. Ik ga het proberen!
  Kan je mij ook vertellen hoe je het zonsondergang effect krijgt?
  Of heb je daar echt zonsondergang voor nodig?

  • Daar heb je eigenlijk wel het licht van de zonsondergang voor nodig, want een zonsondergang is niet alleen de lucht van kleur veranderen. Een zonsondergang heeft ook invloed op de kleur en belichting van het landschap.

 3. Prima tip Mark, ga het zeker toepassen!

 4. Handig trucje. Het gegradueerd filter gebruikte ik al wel om luchten mooier te krijgen, maar tegelijktijd de schaduwknop gebruiken, was ik zelf nog niet opgekomen. Bedankt Mark, voor deze heldere uitleg.

 5. Prima truc, handig, goed en duidelijk uitgelegd waarvoor dank

 6. dank Mark voor weer een goede tip!

 7. Goeie bruikbare tip voor Lightroom, ik gebruik PElements en daarin gebuik ik tegenwoordig veel Camera Raw om de foto’s wat bij te werken maar het is een super tip!

 8. Top, al dat andere deed ik al, maar zelf niet gedacht aan de schaduw te minderen.

 9. Ja stond natuurlijk al in de cursus over LIGHTROOM, maar toch handig om weer even terug te zien. bedankt Mark!

 10. Een heel leerzame, zinvolle tip, Mark! Bedankt! Nu kan ik het gegradueerd filter beter gebruiken.

 11. dank voor je heldere uitleg , ik ga je andere video’s ook eens bekijken, dank , Carlo

 12. Prima en heldere uitleg!

 13. mooie en goede uitleg Mark hier kunnen we wat mee. ik ga het uitproberen.bedankt.

 14. Wat een bruikbare tip is dit. Ik zat idd af en toe te klooien met de plekken die te donker werden. Eigenlijk heel voor de hand liggende oplossing. Maar ja…. kom er maar even op.

 15. De truc met de schaduwen is top, die had ik nog niet bedacht.

 16. Heel goed uitgelegd en prachtig om te gebruiken. Bedankt

 17. Dankjewel voor de mooie tip

 18. Prachtige tip, zal ik zeker toepassen. Bedankt.

 19. Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg.

 20. Top video, ik deed wel het 1e gedeelte met de hooglichten en belichting. Maar schaduwen naar de plus, daar heb ik nooit aan gedacht. Bedankt!

 21. zo handig die tips! ooit al eens de video gezien, maar de herhaling leert je pas om snel toe te passen! Bedankt!

 22. Hoi Frank,
  Heb geen lightroom. Kan dit ook met photoshop?

 23. super…net wat ik nodig had voor mijn vakantiefoto’s:)

 24. Dank voor je tip en je duidelijke uitleg. TOPPIE

 25. Leuke info, ik gebruikte dit al, maar kan altijd weer van opsteken.

  Met Vriendelijke groet,

 26. Telkens weer verbaasd wat een geweldig programma Lightroom toch is. En dat er natuurlijk iemand is die je de tips en trucs leert! Dank je Mark, weer erg leerzaam.

 27. Goeie truc, vlug en handig .

 28. 1 2

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE