Het bereikmasker gebruiken in Lightroom Classic CC

Welkom bij deze nieuwe video van De Rooij fotografie. In deze video vertel ik je meer over het bereikmasker in Adobe Lightroom. Het is een nieuwe functie die toegevoegd is door Adobe en is beschikbaar vanaf Lightroom Classic CC. Mocht je die functie nog niet hebben, dan werk je waarschijnlijk met een oude versie. Je kunt deze functie namelijk alleen gebruiken als je Lightroom Classic CC hebt. Ik neem je mee naar mijn scherm en laat je zien wat het bereikmasker kan doen voor je foto’s.

Het bereikmasker is via verschillende gereedschappen te bereiken, onder andere via het gegradueerd filter, het radiaalfilter en het aanpassingspenseel. Als je in dit geval het gegradueerde filter pakt, dan zie je onderaan ‘bereikmasker’ staan. Je kunt het bereikmasker nu nog niet gebruiken. Dat kan pas als je een filter hebt toegevoegd aan je foto. Wanneer je een filter hebt toegevoegd, dan kan je je bereikmasker aanzetten.

Waarom het bereikmasker zo handig is zie je heel duidelijk in onderstaande video. Er wordt gebruik gemaakt van een foto waarbij de lucht goed belicht is, maar waarbij de voorgrond, in dit geval de gebouwen, veel te donker is. Dan kan je de schaduwen ophelderen en de algehele belichting van de foto. Het probleem wat je dan tegenkomt bij het ophelderen van de foto, is dat de lucht dan weer veel te licht wordt. Met het bereikmasker is dit voortaan verleden tijd. Hoe dat werkt? Bekijk de video!

Geïnteresseerd in een abonnement van Adobe? Kijk verder voor meer informatie.

2 responses on "Het bereikmasker gebruiken in Lightroom Classic CC"

  1. Mark, je hebt het weer keurig in beeld gebracht. Ik wist het wel maar het precieze was ik vergeten. Bemerk nu dat indien je wat ouder bent en eigenlijk wel tevreden met je werk ben je minder bereid om toch maar weer eens kritisch naar je mogelijkheden te kijken. Nogmaals bedankt. Groet, peter

    • Bedankt voor de reactie Peter. Dat is opzich heel herkenbaar hoor. Ongemerkt bewerk je foto’s een tijd op dezelfde manier (wat overigens niet fout is want zo creëer je een specifieke stijl), maar nieuwe mogelijkheden aan je workflow toevoegen kunnen heel verfrissend zijn met soms heel verrassende resultaten.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE