De beste truc om luchten mooier te maken in Adobe Lightroom

In deze video laten wij jou een truc zien om luchten veel mooier te krijgen in Adobe Lightroom. Dit doen we met behulp van het gegradueerd filter. In het voorbeeld zie je een foto die tegen het licht in gemaakt is. Heel vaak wordt gezegd dat je dat liever niet moet doen en met het licht mee moet fotograferen, maar soms kan het hele verrassende resultaten geven om wél tegen het licht in te fotograferen. Aan de ene kant kan je mooie silhouetten krijgen. Aan de andere kant is het ook mooi om voor alle details te gaan. Het enige probleem waar je dan tegenaan loopt is dat je een foto krijgt waarbij de lucht flink overbelicht is en de stad goed belicht. In deze video laten we je zien hoe je toch nog iets kunt maken van deze lucht.

Je kan de algehele belichting in de min zetten. Dan zie je hoeveel detail er nog zichtbaar is in de lucht. Dit heeft echter een negatieve invloed op het landschap, dus dit is geen oplossing om de foto mooier te krijgen. Wat je kunt doen is de hooglichten in de min zetten. Dan zie je de wolken weer tevoorschijn komen. Dit is echter niet de manier die wij je willen laten zien.

Gegradueerd filter in Lightroom gebruiken

De truc zit hem in het gegradueerd filter. Het filter plaatsen we zo goed mogelijk op de lucht. Door het plaatsen van het filter kan je hier nog eens een versterking toepassen op de belichting. Dit kan met hooglichten, maar ook met de algehele belichting. Als je dit doet, dan wordt de lucht een stuk mooier. Wat je echter ziet is dat de kerktoren te donker wordt. Hierin zit de truc. De kerktoren wordt de donker en moet dus weer lichter worden. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen, o.a. met het bereikmasker. Voor deze foto wordt er gebruikt gemaakt van de schaduwen. Door de schaduwen omhoog te zetten zie je de kerktoren lichter worden zonder dat het effect heeft op de lucht.

Wanneer je dus het gegradueerd filter toepast met de belichting in de min, dan krijg je last van gebouwen of bergen die binnen het bereik van het filter zitten. Ook dit wordt donkerder gemaakt. Is dat het geval bij jou? Zet dan de schaduwen omhoog, want daarmee kan je het effect weer tegenwerken.

Wil je het resultaat zien en leren hoe je op een gemakkelijke manier het filter toepast? Bekijk dan onderstaande video en laat een reactie achter onder de video op Youtube of onder dit bericht wat je ervan vond.

Reacties (39)

Dit is precies het probleem wat ik wil verhelpen maar iedere aanpassing wordt niet alleen op het gegradueerde deel toegepast maar de hele foto, wat doe ik verkeerd?

Je zou de maskeroverlay van het gegradueerde filter een aan kunnen zetten om te kijken of het filter op het juiste deel van de foto toegepast is. Misschien dat er per ongeluk iets fout gegaan is?

Dank je wel voor de tip Mark

Heb het met de Canada foto’s uit geprobeerd top

Bedankt Mark, hele fijne tip geef je hier!

Top, ga ik zeker proberen.

ga ik ook proberen, lijkt me handig.

Laat een reactie achter