Low key natuur en macrofotografie

Low key is een type belichting die regelmatig toegepast wordt bij portretfotografie. Het is natuurlijk ook mogelijk deze techniek in andere fotografiegenres toe te passen, zoals natuur- en macrofotografie. Het resultaat zijn niet alledaagse foto’s, maar dat maakt het juist zo leuk. In dit artikel lees je meer over deze techniek.

Inhoud van dit artikel:
1. Wat is low-key fotografie?
2. Met welke instellingen maak je low-key natuurfoto’s?
3. Compositie bepalen en spelen met licht
4. Low-key foto’s bewerken

wat is low-key fotografie?

Volgens Wikipedia is low-key belichting een stijl van belichting voor fotografie, film of televisie. Het wordt toegepast voor het creëren van een dramatisch effect en wordt veel toegepast in studio’s met portretfotografie met gebruik van een donkere achtergrond en flitslichten.

Bij deze vorm van fotografie wordt gebruik gemaakt van schaduwen en donkere tinten, ofwel bijna zwarte foto’s. Het gaat er juist om wat je ziet in het licht van zo’n donkere foto, want daar word je aandacht naartoe getrokken. De makkelijkste manier om dit in de natuur toe te passen is een donkere omgeving te zoeken waarin een deel verlicht wordt door natuurlijk licht, de zon. Doordat je nu op een hele andere manier gaat kijken/zoeken vind je vanzelf iets waarvan je denkt: dat zou wel eens een low key foto kunnen worden! Begin eens met een bloem als het buiten vrijwel windstil is. Je kunt dan op je gemak met de fototechniek experimenteren. Probeer vooral ook je perspectief te wijzigen. Door een lager standpunt in te nemen, of zelfs op de grond te gaan liggen, kan de achtergrond van het onderwerp opeens heel anders worden. 

Eerder publiceerden we al een artikel over high key en low key fotografie. In dit nieuwe artikel leer je meer over low key fotografie, toegepast binnen de macrofotografie.

Zodra het fotograferen van bloemen lukt kun je je grenzen verleggen en ook andere onderwerpen fotograferen, zoals bladeren van bomen, insecten of vlinders. 

lowkey macro fotografie uitleg en tips

f/4  |   ISO 640  |   1/3200 sec.  | 100mm

met welke instellingen maak je low-key natuurfoto’s?

Na het zien van de eerste foto’s vraag je je misschien af hoe de achtergrond zo donker wordt. Is het een stuk papier of is het op een andere manier gedaan? De truc is dat je een foto flink onderbelicht. Hierdoor raakt de achtergrond onderbelicht en is alleen het onderwerp waarop het licht valt nog goed te zien. Het is dus belangrijk om controle te hebben over je belichting, want vanuit de automatische stand zul je nooit deze resultaten krijgen. Fotografeer vanuit de M-stand om de foto volledig naar wens te krijgen. 

Camera-instellingen vanuit de M-stand:

  • Kies het diafragma voor de gewenste scherptediepte. Een iets kleiner diafragma, zoals f/8, gaat helpen om de foto onder te belichten.
  • Stel je ISO-waarde op een lage waarde in, zoals ISO 100
  • Pas de sluitertijd aan, zodat de achtergrond donker genoeg is. Hoe sneller de sluitertijd, hoe donkerder de foto wordt. Begin met 1/200e en maak de de sluitertijd sneller, zoals 1/500e, om de foto donkerder te maken.

Let op dat je bij bewegende onderwerpen sowieso een snellere sluitertijd nodig hebt om de beweging van het onderwerp te bevriezen. 

De belichtingsmeter van de camera zal ongetwijfeld aangeven dat de foto te donker wordt, maar dat is juist de bedoeling. Zolang het zonlicht het onderdeel (deels) verlicht, krijg je resultaten zoals in dit artikel. 

Het histogram bekijken en gebruiken voor je belichting heeft bij dit type foto’s weinig nut. Het histogram zal grotendeels aan de linkerkant zitten, de donkere kant. Dat is ook logisch, want je bent met low key fotografie bezig en de achtergrond mag best helemaal zwart worden. 

lowkey macro fotografie uitleg en tips

f/5.6  |  ISO 64  |  1/320 sec.  |  60mm

compositie bepalen en spelen met licht

Als je op pad gaat, kijk dan naar een donkere achtergrond, waarin je onderwerp belicht wordt door een straaltje zonlicht. Je kunt ook een beetje door de knieën gaan en kijk dan wat er gebeurt met het licht, in feite ga je ‘spelen met het licht’. Dus fotografeer de bloem vanaf verschillende kanten; onderkant, zijkanten of vanaf de bovenkant. Een tip: ga ’s morgens fotograferen en niet midden op de dag, want dan ik het zonlicht te hard en daar worden je foto’s niet beter van.

low-key foto’s bewerken

Indien de foto goed gemaakt wordt, hoef je er in een fotobewerkingsprogramma niet veel meer aan te doen. Je kunt wel nog een beetje de ‘schaduwen’ naar links schuiven, zodat de achtergrond in de foto nog mooier en egaler zwart wordt. Heb je de foto gemaakt met tegenlicht en heb je last van lensflare, die lichte reflectierondjes? Met de kloonstempel kun je die netjes wegpoetsen.

Eventueel kun je in de fotobewerking ook iets creatiever te werk gaan. Je kunt de foto bijvoorbeeld omzetten naar zwart-wit, waarbij je echt moet kijken naar de details, zoals bij onderstaande vlinders. Allebei druk met nectar zoeken in de bloemen en slechts verlicht door een straaltje licht wat op hun vleugels viel.

slot

Binnenkort zal er ook nog een artikel over macrofotografie verschijnen waarbij je juist leert om lichte foto’s te maken, ook wel high-key fotografie genoemd. 

Heb je vragen over dit type fotografie? Laat het weten door onderaan dit artikel te reageren.

Reacties (9)

Ik zou graag een macrofilter willen aanschaffen. Welke is van goede kwaliteit en scherp geprijsd?

Een duidelijke uitleg dankjewel was interessant.

Dank je wel Roland, voor mij ook een hele nieuwe tak van fotografie en leuk om te doen!
Hartelijke groet, Jolanda

Dankjewel voor je uitleg ..
Duidelijk verhaal 👍🏻 … 1 vraagje … gebruik je dan spotmeting of gewoon meervlaksmeting ??
Groet Astrid

Jolanda van de Geer

Bedankt voor jouw kijktip op YouTube, heel erg leerzaam en handig!
Groetjes, Jolanda

Hoi Astrid, dank je wel voor je fijne reactie. Ik heb spotmeting gebruikt! Maar de kijktip van Wil is ontzettend fijn om ook eens te bekijken! Veel succes, groetjes, Jolanda

Duidelijke uitleg, dank

Heel graag gedaan Jan! Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂

Laat een reactie achter