Komkommerkruid in HDR fotograferen (Foto & Verhaal)

In een van mijn vorige verhalen heb ik verteld dat ik onkruid en wilde bloemen heb gezaaid in mijn tuin. Intussen is er heel veel opgekomen en tot mijn verrassing staan er echt hele mooie bloemen tussen.

Eén daarvan wil ik alvast aan jullie laten zien.
Het is een heel mooi klein paars/wit bloemetje dat bloeit in kleine trosjes. Omdat ik niet wist wat voor soort dit was heb ik gezocht op internet en het blijkt komkommerkruid te zijn.

Sinds ik mij bezig hou met fotograferen merk ik dat ik steeds beter ga kijken en meer leer over alle verschillende planten en insecten.

Omdat deze pracht exemplaren in mijn eigen tuin staan kon ik echt de tijd nemen om ze goed te bekijken en te bedenken hoe ik ze graag zou willen vastleggen. Ik heb mijn camera op statief gezet en ben er dan ook op mijn gemak bij gaan zitten. Het leek me mooi om een HDR opname te maken van deze bloemen.

Een HDR opname van bloemen denken jullie misschien? HDR opnames zie je meestal van landschappen en gebouwen maar deze manier van fotograferen kan ook heel mooi zijn voor macrofotografie.

Zoals ik vertelde stond mijn camera op statief. Ik heb eerst door de zoeker de compositie bepaald maar ben verder gegaan met liveview. Liveview is een heel handig hulpmiddel om heel precies handmatig scherp te kunnen stellen.

De opnames zijn gemaakt van 3 verschillende foto’s met een vast diafragma van f/2.8. Dit heb ik gedaan om een kleine scherptediepte met een mooie zachte achtergrond te creëren.

De eerste foto heb ik gemaakt met een normale belichting en hierbij koos de camera een sluitertijd van 1/125 sec.
De tweede foto heb ik 1 stop onderbelicht en de derde foto 1 stop overbelicht. De sluitertijd was dan ook bij iedere opname verschillend.

Omdat het niet helemaal windstil was had ik het gevoel dat het waarschijnlijk niet helemaal was geworden zoals ik had gehoopt. De opnames moeten namelijk wel haarscherp weergegeven worden en bewegingsonscherpte is in dit geval dan ook niet gewenst.

Nadat ik de opnames had gemaakt heb ik ze meteen in Lightroom gezet. Ik heb eerst lenscorrectie toegepast en daarna de drie foto’s samengevoegd tot een HDR opname.

Ik was zelf blij verrast met het resultaat. Omdat ik meerdere opnames had gemaakt met verschillende composities kon ik geen keuze maken uit de foto’s die ik heb gemaakt en wil jullie dan ook graag drie van mijn foto’s laten zien.

De instellingen van de eerste foto heb ik vermeld onder de foto maar de andere opnames zijn op dezelfde manier tot stand gekomen.

Bloemen in HDR fotograferen

f/2.8 | 1/320, 1/125 & 1/80 sec | ISO 100

Komkommerkruid Fotograferen

Macrofotografie van onkruid in bloei

 

 

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Gratis mini cursus fotografie

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus al gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:

  • eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
  • 2 Whitepapers over avondfotografie
  • 2 Online videolessen over fotografie
  • 37 Extra fotografie tips
  • 1 Webinar over fotobewerking

0 responses on "Komkommerkruid in HDR fotograferen (Foto & Verhaal)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 2500 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2018 DE ROOIJ FOTOGRAFIE