Bloemen fotograferen – Yes, het is weer bloementijd! (Foto & Verhaal)

Omdat ik erg kan genieten van een kleurrijke tuin vol verschillende bloemen en planten werd mijn geduld dit jaar erg op de proef gesteld.
Maar eindelijk… na lang wachten vanwege de hardnekkige vorstperiode was half mei voor mij de tijd aangebroken om mijn kleine tuintje weer op te fleuren.

Ieder jaar verheug ik mij opnieuw om heerlijk bij het plaatselijke tuincentrum lekker rond te struinen tussen alle de verschillende soorten bloemen en kan dan ook niet snel beslissen wat ik allemaal mee wil nemen. Mijn tuin is niet erg groot en ik kom er ook altijd weer te laat achter dat ik veel te veel heb gekocht.

Er staan intussen verschillende soorten en daarnaast heb ik een paar grote potten staan waarin ik onkruid en wilde bloemen heb gezaaid.
Wie zaait er nou onkruid in zijn tuin denken jullie misschien. Onkruid kan namelijk erg mooi zijn en er komen verschillende insecten op af.
Voor het onkruid en wilde bloemen moeten we nog even geduld hebben, die zijn nog niet zover dat ik mij hier al op uit kan leven met mijn camera.

Omdat ik bloemen altijd een dankbaar onderwerp vind om te fotograferen krijg ik tijdens het uitzoeken vaak al verschillende ideeën hoe ik de opname graag wil maken. Dit jaar heb ik onder andere een paar Dahlia’s gekocht in verschillende kleuren.

In mijn tuin liggen tegels met een zalmroze kleur. De witte Dahlia heb ik daarom op de grond gezet omdat ik dit samen met de witgelige bloem een mooie zachte kleurencombinatie vindt.

Ik maak gebruik van een Canon 80D en voor deze opname heb ik de Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro gebruikt.

De camera heb ik op een statief gezet en daarna met behulp van liveview handmatig scherpgesteld. Meestal gebruik ik tijdens het fotograferen van bloemen de diafragma voorkeuze AV, omdat ik op deze manier de scherptediepte zelf kan bepalen en de camera hierbij de bijpassende sluitertijd zoekt.

Voor onderstaande foto heb ik, om een kleine scherptediepte te krijgen het diafragmagetal f/2.8 ingesteld. Omdat de ISO op 200 stond heeft de camera 1/500 sec als sluitertijd gekozen.

Bloemen Fotograferen - Tips van Marianne

Nadat ik verschillende opnames had gemaakt en terug had gekeken op het schermpje van mijn camera was ik wel tevreden maar miste toch nog iets.

Aan de druppels op de bloem kun je zien dat het heeft geregend en wanneer er regen is komen de slakken ook tevoorschijn. Slakken zijn voor heel veel mensen een grote ergernis omdat ze vaak de plantjes in de tuin verorberen. Maar voor macro of close-up fotografie is het een dankbaar object om te fotograferen.

Ze zijn gelukkig niet zo vlug als de meeste andere insecten en je kunt ze dan ook neerzetten waar je wilt. Dit was daarom voor mij ook een mooie gelegenheid om de foto net dat kleine beetje extra’s te geven wat ik in de vorige foto miste.

Bloem met slak fotograferen

Nadat ik de verschillende foto’s had bekeken op mijn PC heb ik de mooiste opnames in Lightroom gezet. Terwijl ik bovenstaande foto goed bekeek zag ik dat het slakje een mooie afdruk op zijn huisje heeft staan. Het lijkt wel een afdruk van een blaadje maar ik weet natuurlijk niet of dat werkelijk zo is.

Macro of close-up fotografie (hoe je het ook wilt noemen) fascineert mij enorm. Dit komt omdat ik hierdoor vaak meer dingen ontdek dan dat ik normaal gesproken met het blote oog kan waarnemen. Daarnaast merk ik dat ik sinds ik ben gaan fotograferen altijd goed om mij heen kijk en op zoek ben naar onderwerpen die ik verder kan ontdekken met mijn favoriete macro objectief.

Omdat ik in RAW fotografeer heb ik in lightroom de belichting, schaduw, witte en zwarte tinten een beetje aangepast. De hoeken waren voor mijn gevoel te donker zodat ik, om de foto mooi zacht te houden er een wit vignet omheen heb gezet.

Laat een reactie achter