Kleurruimte Adobe Lightroom vs. Photoshop CS

Als je foto’s aan het bewerken bent in Adobe Lightroom dan komt het weleens voor dat je bepaalde bewerkingen in Photoshop CS wilt doen aangezien dat makkelijker gaat. Het is eenvoudig om vanuit Adobe Lightroom de foto te openen in Photoshop. Klik met de rechter muisknop, ga naar ‘Bewerken in’ en kies vervolgens voor ‘Bewerken in Photoshop CS’. Het kan gebeuren dat de kleuren in Photoshop er opeens anders uitzien dan in Lightroom. Dit heeft te maken met de ingestelde kleurruimte in Adobe Lightroom en in Photoshop. Om er zeker van te zijn dat er geen verschuivingen in kleur komen bij het openen van de foto in Photoshop dien je rekening te houden met het volgende.

In Adobe Lightroom gaan we eerst een kleurruimte instellen voor foto’s die geëxporteerd worden naar Photoshop CS. Ga naar ‘Bewerken –> Voorkeuren’ en kies voor het tabblad ‘Extern bewerken’. Je krijgt het onderstaande scherm te zien:

Kleurruimte Adobe Lightroom Aanpassen

Bij bestandsindeling kun je kiezen uit PSD of TIFF. Wat je hier kiest is niet heel belangrijk, maar waar het vooral om gaat is de kleurruimte. Zet deze op ProPhoto RGB aangezien dit ook de kleurruimte is waarmee Adobe Lightroom werkt. Deze instelling zorgt ervoor dat de foto’s die naar Photoshop gestuurd worden ook met deze kleurruimte geopend worden. Daarnaast dien je de bitdiepte in te stellen op ’16 bits per component’ voor het optimale resultaat.

Vervolgens moet er nog iets in Photoshop ingesteld worden om ervoor te zorgen dat als er foto’s opgeslagen worden (en weer geëxporteerd worden naar Lightroom) dit met dezelfde kleurruimte gedaan wordt. Ga in Photoshop CS naar ‘Bewerken –> Voorkeuren –> Bestandsbeheer’. Je krijgt het onderstaande scherm te zien:

Adobe Photoshop PSD vs PSB

Zorg ervoor dat de compatibiliteit van PSD en PSB bestanden altijd maximaal is door het pulldown menu op ‘Altijd’ in te stellen. Vervolgens verlaat je dit scherm en ga je naar ‘Bewerken–> Kleurinstellingen’. Het volgende scherm verschijnt:

Kleurprofielen behouden in Adobe Photoshop CC

Bij RGB dien je hier ook ProPhoto RGB in te stellen. Zorg er ook voor dat bij ‘Beleid voor kleurbeheer’ alles ingesteld staat op ‘Ingesloten profielen behouden’.

Als je alles ingesteld hebt zoals hierboven beschreven dan kun je met een gerust hart foto’s tussen Adobe Lightroom en Photoshop exporteren zonder dat de kleuren veranderen.

Online Cursus Adobe Lightroom Classic CC Online Cursus Adobe Photoshop CC

Delen met je fotografie maatjes via:

21 responses on "Kleurruimte Adobe Lightroom vs. Photoshop CS"

 1. Hallo Mark,

  nog eens José hier.
  Bedankt voor de aanpassing, dat is fijn.
  Ik heb de instellingen i.v.m. kleurbereik gecontroleerd en de meesten stonden al goed, behalve bij het drop-down menu’tje, want daar stond bij mij geen “profotoRGB” bij [?]
  Weet jij hoe dat kan?
  groetjes
  José

 2. Hoi Mark,

  Voor mij is deze uitleg niet helemaal duidelijk. Waarom begin je met Nederlandse termen en ga je vervolgens verder in Engelse termen? Dat is voor iemand die alles in het Nederlands op zijn computer heeft staan erg verwarrend.

 3. Hoi Mark,

  Dankjewel voor de heldere uitleg. Bij mij staan de ‘Voorkeuren’ echter niet onder ‘Bewerken’ maar onder ‘Lightroom’ of ‘Photoshop’

  Groetjes, Petra

 4. Dank voor de info, Mark!

 5. Weet je wat het is ? : je moet bij kleurinstellingen eerst ” meer opties” aanklikken ! Dan zie je veel meer keuzes voor RGB > daar staat prpphotp rgb wel bij.
  Ik zie trouwens bij mij voor grijs en steunkleur beide 15% staan . Jij hebt daar 20% staan. Is dat belangrijk ?
  Met vriendelijke groet, Huub

 6. Hallo Mark,
  In zie bij photoshop (cs6) bij kleurinstellingen>werkruimten>rgb niet het door jou genoemde profoto rgb staan !?
  M.vr.gr. Huub

  • Hi Huub,

   Dat is heel vreemd en ik heb er eigenlijk geen verklaring voor. Staat boven ‘Werkruimten’ bij Instellingen wel “Europa, algemeen gebruikt”, of “Noord-Amerika algemeen gebruikt” geselecteerd?

 7. Ik heb een foto bewerkt in Lightroom, vervolgens geopend in PS en bewerkt. De kleuren op het beeldscherm in LR en PS zijn exact hetzelfde….totdat ik het bestand ga exporteren vanuit PD. Dan wordt alles ineens donker en een andere tint. Mn instellingen zijn zoals hierboven omschreven. Ik kom er niet uit waar dat nu aan ligt…

 8. Ik heb de kleurruimte in Lightroom cc en PS cc precies zo op elkaar afgestemd, zoals door u vermeld is. Ik vraag me echter het volgende af.
  Als ik de foto’s exporteer vanuit Lightroom en ik wil de foto’s plaatsen op OneDrive en via een USB stick vertonen op de TV, moet ik bij het exporteren dan de kleurruimte wijzigen in sRGB of kan ik de kleurruimte op ProPhoto RGB laten staan. Dit is mij niet duidelijk.

  • De kleurruimte van Lightroom CC en Photoshop CC zijn inderdaad op elkaar afgestemd.
   Als je een foto wilt weergeven op een TV dan raad ik wel sRGB aan gezien de meeste schermen niet in staat zijn om ProPhoto RGB weer te geven.

 9. Dag Mark, duidelijke tutorials. Alleen ik ervaar nog steeds kleur verschil; of eigenlijk vooral verschil in verzadiging en kleurtoon. Ik werk met een gekalibreerd Eizo-scherm en CS3.
  Vriendelijke groet,
  Bas

  • Hallo Bas,

   Zie je verschil tussen verschillende software pakketten die je gebruikt of met de uiteindelijke print die je maakt?

   • print is vaak een stuk donkerder. Tot nu toe heb ik alleen photoshop gebruikt (cs3)

    • Kalibreer je het scherm wel voordat je foto’s bewerkt? Dat zou namelijk een oorzaak kunnen zijn.

     • ja, ik kalibreer het scherm; ik exporteer de foto’s uit lightroom met prophoto RGB profiel, ik heb ook de werkruimte in CS3 ingesteld op prophoto RGB maar de geexporteerde beelden zien er in CS3 vooral er mat en veel minder verzadigd uit dan zoals ik ze bewerkt heb in Lightroom 5

     • Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat CS3 een oudere versie is en een andere proces engine heeft. Bewerkingen werden dus op een andere wijze uitgevoerd in het verleden. Als je bij het openen van de foto in CS3 een bericht krijgt om foto’s te renderen dan moet je daar zeker voor kiezen, want dat kan het verschil verminderen. Echter blijven de 2 versies van de software pakketten redelijk ver uit elkaar liggen waardoor er nog steeds verschil kan optreden.

     • dank je voor de info en de moeite die je hebt genomen om het e.e.a. uit te leggen. Helaas zal ik er dus mee moeten leren leven daar er even geen middelen zijn voor een andere CS.
      vriendelijke groet,
      Bas

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE