Kleurcontrasten fotograferen in de avond, waarom dat goed werkt (Foto Tips #009)

In de rubriek Foto Tips bespreken wij een foto. Je komt te weten met welke camera, objectief en eventuele accessoires de foto gemaakt is, wat de instellingen zijn en waarom er voor die instellingen gekozen is. Ook vertellen wij wat het achterliggende verhaal van de foto is of hoe de foto tot stand gekomen is. In de onderstaande video zitten dus handige fotografie tips verwerkt.

Deze week geven we een aantal tips over hoe je in de avond kleurcontrasten fotografeert en waarom dat zo goed werkt.

Onder de video vind je de instellingen van de foto. Heb je een vraag? Laat het weten door onderaan de pagina te reageren op deze foto.

Instellingen & Foto apparatuur

Camera: Sony A7R III
Objectief: Sony FE 24-105mm f/4 G OSS

Diafragma: f/9
Sluitertijd: 10 sec.
ISO: 100
Brandpuntsafstand: 55mm

Als je meer uit je camera wilt halen en meer zekerheid wilt hebben over welke instellingen je nodig hebt in de meest uiteenlopende situaties, kijk dan eens naar onze online fotografie cursus of volg de cursus in één van de vele steden in Nederland.

Foto als wanddecoratie

Fotografie Tips 009 - Kleurcontrasten vastleggen in de avond, waarom dat goed werkt

Deze foto is ook te koop als wanddecoratie. Wij kunnen dit op vele materialen leveren. Of het nu voor thuis of op het werk is, wij zorgen ervoor dat jij binnenkort van een schitterende foto kan genieten.

Op welke materialen kan het gedrukt worden? Denk aan een foto afdruk op canvas, aluminium, hout, Xpozer (fotoposter), plexiglas of diamantglas. Ook een hele muur bedekken met fotobehang behoort tot de mogelijkheden. Stuur ons een bericht via het contactformulier voor meer informatie.

Reacties (4)

Beste Mark,
Allereerst mijn waardering voor je foto-tips, die ik informatief en merendeels bruikbaar vind.
Enkele opmerkingen/overwegingen. Ik werk niet met een full-frame camera -die ook erg duur is. Dat zal voor vele lezers/kijkers van de tips gelden. Ik zou dan ook graag eens tips krijgen afgestemd op een andere groep camera’s, zoals die van mij de Lumix FZ1000. Daarbij doe ik niet zoveel vooraf, behalve -soms diafragma, plaats en onderwerp kiezen, maar wel vrij veel achteraf in een foto-bewerkingsprogramma.
Ook dit laatste zal voor veel mensen gelden.
Vriendelijke groet
Eckart

Goedemiddag,

Het klopt dat ik mijn foto’s maak met een full frame camera, maar het verschil met jouw camera betreft de instellingen is eigenlijk nauwelijks aanwezig. Je kan dezelfde instellingen gebruiken, alleen moet je met het diafragma een aanpassing maken. Omdat jouw camera een kleinere sensor heeft heb je geen f/11 nodig om alles scherp te krijgen in de foto. Een diafragma van f/8 zou voldoende zijn. Verder gelden dezelfde regels en tips.

Hallo Mark,
Waar heb je scherp gesteld in deze foto, en heb je dit met 1 scherpstelpunt gedaan?
Zie je antwoord graag tegemoet.
m.vr.gr.

Ik heb hier ongeveer op de achterkant van de boot scherpgesteld. Dit omdat de spiegeling in het water toch niet helemaal scherp zou worden (het water was niet geheel stil) en er maar een klein stukje van de kade (die naar voren loopt) zichtbaar is. Door op deze locatie scherp te stellen weet ik in ieder geval zeker dat de hele boot (maar ook alles erachter) scherp zijn.

Laat een reactie achter