JPEG en RAW foto’s importeren in Lightroom

Als je foto’s maakt in JPEG en RAW dan heb je vast wel gemerkt dat bij het importeren in Lightroom de JPEG foto’s niet geimporteerd worden. Dit is heel eenvoudig op te lossen door een import optie te wijzigen. Ga in de menubalk naar ‘Bewerken’ en klik vervolgens op ‘Eigenschappen’ (sneltoets: Ctrl + ,) . Op het eerste tabblad krijg je halverwege een aantal import opties te zien zoals hieronder weergegeven:

RAW en JPG in Lightroom

De onderste optie gaat over het importeren van JPEG bestanden. Deze optie staat standaard uit waardoor de JPEG bestanden niet als aparte foto worden weergeven in de Lightroom catalogus. Door deze optie aan te vinken zal dit de volgende keer wel gebeuren.


Reacties (94)

Beste Mark,

Ik heb de camera de Canon 6D mark II.
bij het importeren neemt krijg ik de melding dat de bestanden niet beschikbaar zijn kan u mij vertellen wat ik fout doe. en als die het doet kan geeft die maar toestemming voor 6 foto´s hoe kan dat kon gewoon eerst al me foto´s altijd importeren dus dat vindt ik raar en weet niet hoe dit kan hoor graag van je

Dank u wel

Weet je zeker dat ze nog niet geïmporteerd zijn? In het middelste deel, boven de miniaturen van de foto’s kun je bijvoorbeeld instellen dat alleen de nieuwe foto’s (foto’s die nog niet geïmporteerd zijn) worden getoond. Dit is om duplicaten te voorkomen. Misschien dat het daarop ingesteld staat?

Hoi Mark,

ik heb een vraagje. Ik heb een eos 250d. Als ik foto’s importeer van mijn camera naar mijn computer via de card, dan verkleind hij alle foto’s in een klein jpg bestand. Hoe kan ik grotere bestanden importeren?

Groetjes Heidy

Tijdens het importeren van foto’s in Lightroom is er geen optie om foto’s te verkleinen.
Ik denk dat het volgende aan de hand is. Na het importeren zie je alle foto’s in het klein. Dit zijn de miniatuurweergaven van de foto’s. Als je dubbelklik op en foto (in de Bibliotheek), dan zou de foto groter weergegeven moeten worden.

Eventueel als extra controle kun je na het selecteren van een foto in het deelvenster ‘metagegevens’ (rechterkolom, helemaal naar beneden scrollen) kijken hoeveel pixels het bestand heeft.

Mark,

Wat is begrijp is dat de jpeg’s wel worden gecopieerd van de camera naar je laptop, maar dat je alleen de raw file ziet in Lightroom (tenzij je de import settings zet op beide files apart behandelen). Er gebeurt dus normaal gesproken niets met de Jpeg’s, is het dan niet zonde van de ruimte op de HD/SSD en kun je ze niet beter op een externe drive zetten als backup?

Ik heb ook mn camera ingesteld op jpg en raw maar als ik in lightroom de optie aanvink om ook de jpg fotos te importeren dan is dat vinkje weer weg zodra ik het venster sluit. Dit moet je toch kunnen opslaan lijkt me?? Weet iemand hoe??

Dat klinkt inderdaad vreemd. Zodra je het scherm weer opent is het direct weg? Dat zou niet horen in ieder geval.

Ik kan nog steeds niet mijn NEF beelden van mijn nieuwe camera Z6II importeren in Lightroom
Weet iemand daar een oplossing voor ?

vr groet Frits Felix

Hi Frits,

Ik heb een onlangs ook een nieuw type camera aangeschaft (Lumix S5) en heb best lang moeten wachten tot er een update voor LR kwam die de RAW files kon lezen. Dus ik denk dat je nog even geduld moet hebben, dit gaat niet echt snel bij Adobe

Groet,
Wim

Bedankt Wim
vr groet Frits

Herkenbaar probleem , lukt bij mij ook niet.
Is het inmiddels opgelost ? Dan hoor ik graag hoe ??

Voor de Nikon Z6II gebruikers, je hebt de update van Lightroom nodig die in december 2020 uitgekomen is of een recentere update. Mocht je dus gebruikmaken van een oude Lightroom versie (zoals Lightroom 5 of 6), dan zullen de NEF-bestanden helaas niet ondersteund worden in die versie. De updates zijn namelijk alleen voor de versie die in het maandabonnement van Adobe zit.

Hallo Mark, Ik heb net een nieuwe camera gekocht, een Nikon D750. Ik haal mijn foto’s binnen met het programma van Nikon en zet ze op een harddisc. Nu heb ik het probleem dat ik op de computer met versie 7.0.1 alles kan importeren, maar op de laptop met de nieuwste versie 10.0.1 kan ik niets met de NEF (RAW) files. Als ik ze open blijft alles grijs en kan ik niets aanklikken. Ik had juist ge-update omdat de versie ervoor het ook niet deed. Heb jij een idee wat er aan de hand kan zijn? groeten Jacco

Dat is heel vreemd, want de bestanden van de Nikon D750 worden wel ondersteund door je Lightroom versie. Heb je het ook al een keer geprobeerd om je foto’s direct in Lightroom (vanaf de geheugenkaart) te importeren?

Mark,

Als ik RAW foto’s in Lightroom importeer zie ik, onderaan op het scherm, deze een
voor een donker worden.
Heb ik misschien bepaalde instellingen staan die dat veroorzaken. Dat de kleuren
niet zo zijn als op de display van mijn camera wordt weergegeven begrijp ik. Maar
donkerder worden, zonder dat i b.v. lichtcompensatie heb toegepast, begrijp ik niet.

Dit komt doordat Lightroom automatisch een Adobe Kleur profiel toepast i.p.v. dat het je profiel/beeldstijl van je camera blijft behouden. Je kunt dit gelukkig makkelijk aanpassen. We hebben een informatieve video over het instellen van een profiel in fotobewerkingsprogramma’s.

Hallo Mark,

Ik heb net een Fujifilm X T4 camera aangeschaft.
De RAW-bestanden hebben als extensie RAF.
Ik heb lightroom versie 6.14 en deze kent RAF niet .
RAF is toch gewoon een RAW extensie. Dit moet toch eigenlijk wel gaan?
Wat kan ik hieraan doen.

Helaas niet. Ieder nieuw RAW-bestand moet weer ondersteuning krijgen van Lightroom en om die reden brengen ze continu nieuwe updates uit. Helaas worden er geen nieuwe camera updates meer uitgebracht voor Lightroom 6 en op deze manier word je eigenlijk ‘gedwongen’ de overstap naar Lightroom Classic te nemen.

Je zou wel het gebruik van de DNG converter kunnen overwegen. Dan zet je de RAF bestanden eerst om naar DNG (dat is ook een type RAW-bestand) en een DNG-bestand kan wel in Lightroom 6.14 geïmporteerd worden.

Hallo Mark
Ik heb net de nieuwe Canon eos r gekocht (kom van de 60d) en ben al heel blij met wat ik gewoon al op het scherm van mijn toestel zie. Maar als ik de foto’s importeer in lightroom, verdwijnen die mooie, diepe kleuren. Het wordt dan best een fletse boel. Heb jij een idee wat ik hieraan kan doen?
Bedankt!!

Hi Sofie,
Jazeker! Bij het importeren zet Lightroom het profiel van de foto automatisch om naar een Adobe profiel. Daardoor ontstaat precies de situatie die jij omschrijft.
Deze video op ons YouTube kanaal geeft hier meer informatie over. Als je het profiel op een camera profiel zet dan krijg je weer de mooie kleuren terug.

Hoi Mark,

Ik heb destijds lightroom gekocht op disk zonder abonnement. Al jaren gaat dat prima samen met mijn Nikon D610. Nu krijg ik (na een computer wissel) opeens de melding dat mijn bestanden niet worden herkend door de RAW iondelingsondersteuning van lightroom. Mijn foto’s hebben een .NEF extensie.
Kan je me helpen?

Groet, Onno

Hoewel alle Nikon camera’s een NEF extensie hebben bij foto’s is het NEF bestand van een Nikon D610 weer net iets anders dan een NEF bestand van een oudere Nikon spiegelreflexcamera. Om die reden brengt Adobe regelmatig nieuwe updates uit om ervoor te zorgen dat ook de nieuwere RAW bestanden geopend kunnen worden. Nu is het zo dat Lightroom 5.5 de Nikon D610 al ondersteunde dus ik vermoed dat jij Lightroom 5 hebt en die nu geïnstalleerd hebt. Dat is dan standaard Lightroom 5.0. Via Help (in Lightroom) kun je controleren op updates. Als het goed is heb je dan de mogelijkheid te updaten naar de laatste versie van Lightroom 5, namelijk versie 5.7.

Na die update werkt alles denk ik weer 🙂

Dag Mark, ik hoop zo ontzettend dat je me kunt helpen! Zodra ik RAW foto’s importeer in Lightroom gooit hij er gelijk allerlei ontwikkelinstellingen overheen. Je ziet dat de schuifjes al verschoven zijn wanneer je naar Ontwikkelen gaat. Dus LR past bv belichting aan en contrast en levendigheid enz. Het maakt niet uit of ik wel of niet naar DNG omzet, hij blijft het doen. Eerder ging dit wel goed, dus ik heb blijkbaar iets veranderd. Maar ik heb al allerlei fora bezocht en ook in Lightroom zelf alles (naar mijn idee) langsgelopen en kan de oorzaak niet vinden. Bij het importeren staat bij ‘Toepassen tijdens importeren’ overal ‘geen’. Vreemd is ook dat het niet gebeurt bij een oudere foto op mijn SD kaartje. Wanneer ik die importeer staan alle schuifjes op 0. Inmiddels SD-kaartje opnieuw geformateerd, maar bij importeren van alles dat ik nu maak gaan er dus telkens weer die instellingen overheen. Bijvoorbeeld belichting -1.13 en contrast +6. Deze waarden zijn voor elke foto gelijk (heb het geprobeerd met verschillende foto’s). Ik word er inmiddels een beetje wanhopig van!

Goedemorgen mark

Even een vraag wat is nu het beste om je foto’s als je ze importeert in ligthroom ik kopieer ze maar is dar goed of moet ik ze in DNG doen ik hoor het graag van je

Groetncor

HAllo Mark,

Ik was geabboneerd op Adobe Photoshop Lightroom Classic CC, maar die heb ik beëindigd en tot en met 27 maart kon ik daar gebruik van maken. Toen heb ik alles verwijderd van mijn computer. Ik heb een DVD gekocht van Adobe Lightroom 6, met een Serienummer, die op de envelop staat, waar de DVD in zat. Maar Adobe wil de serienummer niet erkennen en nu hebben ze “Ontwikkelen” uitgeschakeld en kan ik er niks meer mee. En nog een vraag, kan ik Photoshop nu ook niet meer gebruiken? Kunt u mij helpen, want nu kan ik helemaal niets meer met de DVD en het programma.

Hartelijke groeten van Netty van der Deen

Hallo Netty,

Photoshop was ook onderdeel van je Adobe abonnement, dus die kan je inderdaad niet meer gebruiken.
Verder is het vreemd dat je Lightroom 6 niet geactiveerd krijgt. Dat zou wel moeten kunnen natuurlijk. Mijn advies is om alle Lightroom versies die je op de computer hebt staan te verwijderen (bewaar uiteraard wel je Lightroom catalogus) en dan Lightroom 6 opnieuw te installeren. Hopelijk lukt het op die manier.

Beste Mark,

Ik heb de camera de Canon 6D mark II.
bij het importeren neemt krijg ik de melding dat de bestanden niet beschikbaar zijn kan u mij vertellen wat ik fout doe.

Dank u wel

Dit komt waarschijnlijk omdat je een verouderde Lightroom versie hebt.
Lightroom brengt geen updates meer uit voor verouderde versies, dat zorgt ervoor dat RAW bestanden soms niet geopend kunnen worden.
Je zou een proefversie van een nieuwe versie Lightroom kunnen downloaden en proberen of je in deze versie wel de foto’s kan openen.

Hallo Mark ik he,b een vraag. Als ik met mijn Motorola Moto g6 plus dng foto’s maak dan zijn ze na importeren heel flets van kleur met nog niet zwart wit. Het maakt niet uit met welke app ik foto’s maak met allemaal is het hetzelfde, ze zien er niet uit. Met Lightroom mobiele zijn ze nog aardig op kleur te krijgen maar het is volgens mij niet zo als het hoort. Weet jij de reden en evt een oplossing. Groeten Henk

Na het importeren worden foto’s in Lightroom automatisch omgezet naar het Adobe Standaard kleurprofiel (te vinden in het deelvenster Kalibratie). Mocht je de meest recente versie van Lightroom Classic CC hebben dan vind je die kleurprofielen terug in het deelvenster Standaard. Als het goed is vind je daar dan ook een aantal kleurprofielen die je G6 Plus meegeeft. Na het wijzigen van deze instelling zou het meer moeten lijken op wat het moet zijn.

Laat een reactie achter