Honden fotograferen: zo leg je honden mooi vast op beeld!

Waar moet je eigenlijk aan denken bij het fotograferen van je hond? Bij vastleggen van deze vrolijke snuiters komt vaak meer bij kijken dan simpelweg netjes zitten voor de camera. In deze blog delen daarom niet alleen hoe je een scherpe foto kunt maken. We leggen ook de focus op de entourage rondom! Lees snel verder!

Inhoud van dit artikel:
1. Scherpstellen op honden
2. Spelen met het diafragma
3. Een goede voorbereiding
4. Welk objectief is geschikt?
5. Meer leren over dieren fotograferen

Scherpstellen op honden

Laten we maar gelijk beginnen met een van de belangrijkste onderdelen wat betreft het fotograferen van honden. Honden zijn in vele gevallen onvoorspelbaar. Deze nieuwsgierige wezens zijn zeer beweeglijk en dat vraagt om toepasselijke camera-instellingen. Wat betreft het scherpstellen geldt daarom ook dat het focussen op de ogen een belangrijk onderdeel uitmaakt van de connectie die je met de hond maakt. De ogen zijn een belangrijk deel om op te focussen omdat wij als mens geneigd zijn eerst oogcontact te zoeken. Zo ook in een foto. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat de ogen dan ook in het focusgebied liggen. Om dit zo zorgvuldig mogelijk te kunnen realiseren raden wij aan om gebruik te maken van één enkel focuspunt. Dit focuspunt is gemakkelijk door het fotokader te verplaatsen naar het gewenste gedeelte. Naast het focussen op de ogen is het standpunt ook belangrijk. Wanneer je op ooghoogte van de hond fotografeert creëer je meer connectie, terwijl je wanneer je vanaf een hoog standpunt fotografeert eerder neerkijkt op de hond. Denk daarom dus goed na over het standpunt dat je aanneemt.

Scherpe foto van je hond maken

Omdat honden zo beweeglijk zijn is het van belang om ze ook ten alle tijden scherp in het vizier te hebben. Om die reden is het slim om de autofocus op AF-C (servo bij Canon) te zetten. De ‘C’ staat voor continu. Dit houdt in dat jouw camera continu de afstand van jouw camera tot het onderwerp dat in het focuspunt ligt zal meten. Het meten/scherpstellen gebeurd zolang je de ontspanknop half ingedrukt hebt. De camera is dan op ieder moment klaar om een scherpe foto van het onderwerp te maken.

Mocht je alsnog een onscherpe foto hebben dan kan dat een aantal redenen hebben. Ten eerste kan het liggen aan de brandpuntsafstand. Wellicht zat je té dicht op het onderwerp waardoor de hond buiten het focusgebied lag. Ten tweede kan het liggen aan het fotograferen met een te trage sluitertijd. Zeker wanneer je vanuit de hand fotografeert kan de maximale sluitertijd oplopen. Hoe beweeglijker de hond, des te hoger de sluitertijd. Bij stilzittende honden is een sluitertijd van 1/125 of sneller aan te raden om de zogeheten ‘bewegingsonscherpte’ te voorkomen.

Spelen met het diafragma

Afhankelijk van het soort foto dat je maakt kan het gekozen diafragma erg veel uitmaken voor het eindresultaat. Bij foto’s waarbij je graag de nadruk op het gezicht van de hond wilt leggen is een kleine scherptediepte vaak aan te raden. De lage diafragmawaarde zorgt voor rust in de omgeving en geven tevens de illusie van scherpte. Verder zit daar wel een addertje onder het gras. Hoe lager jouw diafragma, des te kleiner het scherpte gebied wordt. Zo betekent dit dat de ogen bijvoorbeeld scherp zullen zijn, maar delen rondom de wenkbrauwen en de neus zijn dan al een stuk minder scherp. Een hoger diafragma-getal zou deze overgang qua focus kunnen verzachten. Een hogere diafragma-waarde vanaf f8 geeft meer informatie van de voor- en achtergrond vrij. In sommige situaties kan dat erg mooi zijn. Daarom is het slim om na te gaan waar je als fotograaf naar op zoek bent.

Naast het diafragma helpt het gebruik van een zoom objectief mee met de onscherpte. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

een goede voorbereiding

Afhankelijk van het soort foto dat je wenst te maken is er vaak al het een en ander voor te bereiden. Omdat je met een dier werkt moet je met net iets meer rekening houden. Wat je precies kunt doen lees je in deze alinea.

Hondenkoekjes

Altijd handig! Hondenkoekjes zullen veel hulp bieden om de hond kenbaar te maken wat gewenst gedrag is. De beloning is niet alleen voor jou een mooie foto, maar ook voor de hond iets lekkers!

piepspeeltje

Het piepspeeltje kan ook zeker niet ontbreken om de aandacht van jouw viervoeter te vangen.

zakdoek

Voor het geval jouw hond veel slijmt is het handig om dit met een doek weg te kunnen halen.

Kammen

Alle haren recht? In het geval van een portretfoto is het vaak mooi om de haren mooi gekamd te hebben. Bij een goed scherpe portretfoto zal het zeker lonen wanneer je de moeite hebt genomen de haren van jouw hond even te kammen.

Water

En natuurlijk een bakje. Wij kunnen ons goed voorstellen dat de foto niet zo één, twee, drie gemaakt is. Mooie dingen kosten immers tijd. Daarom is het niet verkeerd om voor de hond en jezelf wat water mee te nemen tijdens het fotograferen.

Portret foto maken van je hond

Welk objectief is geschikt?

Bij de meeste camera’s wordt een standaardlens van 18-55mm meegeleverd. Een voordeel van dit objectief is dat je meestal niet al te veel afstand tot de hond hoeft te nemen om deze vast te leggen. Handig bij stilzittende of liggende honden. Heb je toch een wat actievere hond en een actievere foto in gedachte? Dan zul je al gauw merken dat je wat meer bereik nodig hebt. Juist met een telelens heb je als voordeel dat je zelf minder hoeft te bewegen, omdat je simpelweg in kunt zoomen op de hond. Ook hoef je niet door de knieën om tot ooghoogte te komen van de hond. Een ander voordeel van het fotograferen met een telelens is dat de lange brandpuntsafstand ervoor zorgt dat de omgeving rondom de hond minder scherp wordt. Dat zorgt voor een extra rustig effect.

Hier vind je het beste zoom-objectief voor:
Sony
Nikon
Canon

Onderstaande foto is gemaakt op 80mm met f1.4. De combinatie tussen de lange brandpuntsafstand en het lage diafragma maakt een prachtig rustige achtergrond. De bolletjes die je in de achtergrond ziet worden ook wel bokeh-bollen genoemd.

portretfotografie honden

Meer leren?

Wil je graag meer leren over het fotograferen van honden? Bekijk dan ook ons artikel over het fotograferen van je huisdier óf neem deel aan onze workshop dierenfotografie!

Laat een reactie achter