Huisdieren fotografie tips

Huisdieren zijn er in alle soorten en maten. Van katten en honden tot goudvissen en reptielen. Als trotse eigenaar wil je natuurlijk niets liever dan je trouwe huisdier op de foto zetten. In dit artikel geven we enkele tips om jouw dierbare huisdier vast te kunnen leggen. Welke tips gebruikte jij al?

Inhoud van dit artikel:
1. Portret of candid
2. Kies de juiste sluitertijd
3. Maak gebruik van de juiste focuspunten
4. Plaats de focus op de ogen
5. Speel met standpunt en compositie

Portret of candid

Als eigenaar van je huisdier ken je hem of haar natuurlijk als geen ander. Denk voordat je gaat fotograferen over het soort foto dat je graag wilt maken. Ga je voor een mooi portret of toch liever een candid foto. Het grote verschil zit het hem in de sfeer. Candids zijn namelijk spontane foto’s en bevatten vaak actieve momenten. In een candid foto lijkt het alsof je huisdier niet door heeft dat je een foto maakt. Bij een portretfoto staat de kop altijd in de schijnwerpers. Portretfoto’s zijn vaker wat statischer. Is jouw huisdier juist lekker speels? Dan past een candid wellicht beter bij het huisdier dan een strak portret. Heb je juist een huisdier die graag poseert? Dan komen portretten misschien het beste uit. Blijf in beide gevallen goed naar de achtergrond kijken. Hoe minder afleidende elementen er te zien zijn, hoe meer aandacht er gaat naar je huisdier.

Kies de juiste sluitertijd

De sluitertijd die je hanteert bepaald hoe scherp je jouw huisdier vast kunt leggen. Meestal fotografeer je een huisdier vanuit de hand. Daarbij komen een aantal punten om de hoek kijken. Zo ben je beperkt tot sluitertijden van 1/250s of sneller. Dit hangt af van hoe bewegelijk je huisdier is. Voor actiefoto’s zul je een snellere sluitertijd nodig hebben, voor een portretfoto zou het iets langzamer kunnen. Een goede sluitertijd is cruciaal voor een scherpe foto. Merk je dat de foto nog niet scherp genoeg is? Maak een nieuwe foto met een snellere sluitertijd. Als je dit binnen uitvoert dan kan het mogelijk zijn dat je een hogere ISO-waarde moet instellen. Dat heb je namelijk al snel in ruimten waar wat minder licht aanwezig is.

hooglichten 100 lightroom
Een kleine scherptediepte (laag f-getal) past goed bij een portretfoto van je huisdier

Maak gebruik van de juiste focuspunten

Op welke manier stel jij altijd scherp op je onderwerp? Wanneer je in de automatische stand fotografeert kiest de camera het onderwerp voor jou. Wist je dat je hier ook de volledige controle over kunt nemen? De meeste camera’s bieden de optie om het aantal scherpstelpunten te kiezen. Met één scherpstelpunt heb je bijvoorbeeld erg veel controle over het scherpe deel in de foto. Tijdens het fotograferen kun je dit punt wijzigen. Vaak wordt het focuspunt aangegeven met een vierkantje of puntje. Wanneer je de ontspanknop half indrukt zal de camera scherpstellen op het onderwerp dat in jouw scherpstelblokje zit.

Is jouw huisdier heel beweeglijk? Maak dan gebruik van de AF-C (AI Servo) scherpsteloptie. De C staat voor continu. Dit betekent dat de camera continu de afstand tot het onderwerp zal meten, zodat het onderwerp scherp blijft. Je gebruikt deze autofocus instelling dus wanneer je huisdier niet goed stil kan zitten.

Wanneer je huisdier juist wel goed stil kan zitten gebruik je de AF-S (Single). De camera stelt dan scherp wanneer je de ontspanknop indrukt, maar zal niet continu blijven scherpstellen. De scherpstelafstand wordt dus eenmalig ingesteld tot het moment dat jij de ontspanknop helemaal indrukt. Dat betekent dat als je huisdier opeens naar jou toekomt, de scherpte achter het huisdier valt. Je moet dus opnieuw scherpstellen door de ontspanknop los te laten en weer half in te drukken.

Plaats de focus op de ogen

Een erg belangrijk punt is de ogen. Ogen zorgen voor verbintenis en zijn vaak dé delen in de foto die de aandacht vasthouden. Probeer de focus daarom voornamelijk op de ogen te leggen. Let er daarbij op dat er een lichtpuntje in het oog zichtbaar is. Een lichtpunt in de ogen maakt de foto sprekender en voegt meer leven toe aan je huisdier. Sommige dieren kunnen het licht echter niet vangen in hun ogen zoals reptielen en kippen. Bij hen geldt ook dat wanneer je in hun ogen kijkt, je niet tot hun ziel door kunt dringen. In onderstaande foto is zichtbaar hoe het omgevingslicht in de ogen van de papegaai worden gereflecteerd. Zonder dit ‘lichtpuntje’ straalt het oog juist leegte uit.

focus op ogen fotografie tips voor het fotograferen van je huisdier
Probeer het licht van de omgeving in de ogen terug te laten komen voor extra sprekende ogen.

Speel met standpunt en compositie

Probeer jezelf niet te limiteren op standpunten. Maak gebruik van de ruimte en speel met de verschillende standpunten. Kijk wat een foto op ooghoogte voor de foto doet of ga eens boven of je huisdier staan. Je zult al gauw merken dat dit voor heel andere foto’s zorgt! Naast standpunt kun je oneindig lang bezig met compositie. Neem bijvoorbeeld eens een foto van een detail van je huisdier, zoals zijn of haar been. Of voeg extra elementen toe aan je foto. Heeft jouw huisdier niet zoveel zin om stil te zitten? Haal er dan een bal bij en ga daarmee spelen. Kies wat bij jouw huisdier past en bovenal, laat je verassen!

huisdieren fotograferen met welke instellingen katten fotografie

Reacties (3)

Graag wil ik weten, of de workshop bij de Amsterdamse waterleidingen ook gedaan kan worden, als je in een rolstoel zit. Ik kan dan alleen op de verharde paden blijven. Ik kan wel een klein stukje lopen, maar met de rolstoel op onverharde paden is niet te doen. Graag hoor ik wat mogelijk is.,
Vriendelijke groet,
Lydia Versluis

Beste Lydia,
Bedankt voor je reactie. Deze workshop is helaas wegens de locatie niet toegankelijk voor een rolstoel (lees onverharde paden).
Hopelijk heb ik je hiermee voldoende kunnen helpen. Mocht je nog meer vragen hebben raad ik je aan om ons een mailtje te sturen naar: info@derooijfotografie.nl

Met vriendelijke groet,
Xanne

Beste lezer
ik heb een vraagje
Hebben jullie ook cursus fotografie huisdieren met filmpjes .
Alvast bedankt ik hoor het graag.

vriendelijke groeten
Laura Doesburg

Laat een reactie achter