Hoeveel kliks heeft mijn camera?

Een vraag die vaak gesteld wordt is: Hoeveel kliks (foto’s) heeft mijn camera gemaakt? Dit is best handig om te weten, omdat de fabrikant van de camera bij de meeste camera’s aangeeft hoeveel foto’s de camera gemiddeld kan maken. Dit heeft te maken met de sluiter die slijt. Vaak kunnen camera’s 50.000-100.000 foto’s maken dus dat is behoorlijk wat.

Wil jij graag weten hoeveel kliks je camera gemaakt heeft, omdat je deze bijvoorbeeld wilt verkopen? Of misschien wel omdat jij juist een tweedehands camera wilt kopen? Het is erg makkelijk om erachter te komen!

Stap 1:
Maak een foto met je camera.

Stap 2:
Zet de foto op je computer en open deze in Photoshop.

Stap 3:
Ga naar File > File Info > Raw Data

Stap 4:
Zoek in de zoekbalk naar ImageNumber

Het woord ImageNumber zal als het goed is nu geel of grijs gekleurd worden. Hierachter staat het aantal sluiter kliks van de camera.

Aantal foto's gemaakt met camera

Let op!
Als je camera gerepareerd is zou het kunnen dan de sluiter op ‘0’ gezet is. Hierdoor kan je een afwijkend getal krijgen.

Andere programma’s om het aantal kliks te achterhalen

Het is ook mogelijk met een online tool dit te achterhalen. Dat is handig als je geen Photoshop hebt. Via Camerashuttercount.com kun je een foto uploaden en dan laat de website zien hoeveel foto’s er gemaakt zijn. Echter werkt deze website niet met alle camera’s.

Voor Canon gebruikers die een Mac hebben is er eventueel ook nog ShutterCheck. Dit is betaalde software van €3,99 eenmalig, maar geef je hiervoor in ruil wel meer informatie. Zo kan je zien hoeveel foto’s je gemaakt hebt met behulp van de zoeker en hoeveel foto’s je gemaakt hebt vanuit liveview. Ook zit er nog een handige optie in om snel je copyright gegevens in de camera aanpassen, zodat dit voortaan in de eigenschappen van iedere gemaakte foto verwerkt wordt.

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

12 responses on "Hoeveel kliks heeft mijn camera?"

 1. Dat is heel vervelend Linda, wellicht dat http://www.picmeta.com/ werkt?

 2. Ik heb een Sony DSC HX 400 V camera. Sinds eergisteren geeft mijn camera een foutmelding aan E:62:10.
  Als ik hier op ga zoeken word ik niet bepaald blij.
  De beeldstabilisatie schijnt kapot te zijn. Nu wil ik graag weten hoeveel kliks mijn camera heeft, maar ik weet niet hoe ik dat kan zien.
  (ik heb geen photoshop).

 3. Bedankt voor de toevoeging Ann 🙂

 4. Op deze website staat een free download bij. Ik heb dit net gedaan met mijn sony a99 en het werkt. Bij alle andere programma’s kreeg ik het ook niet te zien.
  Laatste beeld openen rechtstreeks van uw camera. en dan krijg je alle gegevens naast uw beeld. Onder uw camera merk kijken en dan Image Count.

 5. Mocht het met een Canon EOS camera niet lukken dan is het EOSInfo nog het proberen waard ( http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx )

  • Hay Mark, heb dit juist geïnstalleerd en geprobeerd maar ook dit lukt niet,
   heb gelijk al foutmeldingen gekregen over “onverwerkte uitzonderingen opgetreden in de toepassing”
   en ook eentje als zou de camera niet aangesloten zijn aan de pc, wat wel het geval was.
   Zal er het raden naar blijven hebben denk ik he.
   Toch bedankt voor jullie antwoord.
   Grtj Leentje

 6. Hallo,
  Ik heb dit vandaag ook nagekeken en heb hetzelfde als Daniel. heb een Canon EOS 600D.
  Dus ook de tweede methode geprobeerd en een raw file geupload en daar kreeg ik dit
  ” Your camera doesn’t add shutter count information to images”. Zou dat eventueel in de camera zelf
  moeten ingesteld worden dan ??
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Grtj Leentje

 7. Zou het kunnen zijn dat dit niet werkt bij een EOS 500D? Bij 1 van mijn laatste foto’s gekeken en daar staat 0 kliks. Hij is niet onlangs gerepareerd of schoongemaakt.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE