Hoe maak je een back-up van je foto’s? Wat zijn de opties?

”Door de bomen het bos niet meer kunnen zien” is een goed spreekwoord als het gaat om fotografie en alle bijbehorende opties. Neem nu het aantal fotobestanden die veilig bewaard moeten worden. De meeste fotografen bewaren hun foto’s niet op één locatie, maar hebben een back-up locatie. Handig, want het ergste wat jou als fotograaf kan gebeuren is het verliezen van al je foto’s! In deze blog geven we enkele opties voor het opslaan van back-up bestanden. Heb jij al een plan B?

Inhoud van dit artikel:
1. Manieren om een back-up van je foto’s te maken – (video)
2. Back-up op een externe harde schijf
3. Back-up in de cloud

Manieren om een back-up van je foto’s te maken

Back-up op een externe harde schijf

De meest voor de hand liggende manier om een back-up van je bestanden te maken is via een externe harde schijf. Externe harde schijven zijn losse schijven die je gemakkelijk ergens anders op kan bergen. Waarom ergens anders? Stel je voor dat er iets gebeurt, zoals een brand of een lekkage. Dan heb je er heel veel aan wanneer de kopie van al je bestanden op een veilige (andere) locatie is opgeslagen. Bijvoorbeeld in het huis van een familielid of goede vriend. Daarnaast zijn harde schijven relatief goedkoop om aan te schaffen. Voor €50 heb je al een harde schijf met 1TB aan opslag. Natuurlijk hangt de prijs ook grotendeels af van het soort harde schijf. Zo zijn HDD-schijven goedkoper dan SSD harde schijven. Het prijsverschil zit het hem vooral in het mechanisme. Een HDD is namelijk letterlijk een draaiende schijf waaruit data wordt gelezen. Deze is zeer gevoelig voor stoten en moet met goede zorg worden behandeld. Een HDD doe je dus niet zomaar in je tas. Een SSD-schijf bestaat uit losse geheugensticks die onderling communiceren. Een SSD is minder gevoelig voor stoten, omdat er geen bewegende onderdelen in zitten (net zoals bij een SD-kaartje). Daarnaast is een SSD vele maten sneller op het gebied van het lezen en schrijven van bestanden. Het enige nadeel is de prijs. Voor diezelfde €50 waarvoor je een HDD met 1TB opslag kunt kopen, krijg je bij een SSD maar een kwart van de ruimte voor hetzelfde geld, namelijk 250GB. HDD-schijven zijn dus voordeliger voor de portemonnee en uitermate geschikt als back-up schijf, omdat je deze zelden gebruikt. Waar ga jij voor? Laat het ons weten in een reactie!

back up maken met hdd externe schijf

In de binnenkant van een HDD is de bewegende schijf goed te zien

Back-up in de cloud

Een andere optie is het gebruiken van een cloud service, zoals Backblaze (onze aanbeveling!). Er zijn natuurlijk heel erg veel soorten clouds beschikbaar. Daarbij lopen de prijzen erg uiteen. Het grootste voordeel van een cloud service is dat je vanaf ieder apparaat je bestanden kunt terughalen. Daarnaast zit je niet met fysieke schijven, waardoor er ook niet gauw iets kapot kan gaan. Verder scheelt een cloud service behoorlijk wat tijd. Je kunt je bestanden gemakkelijk automatisch laten synchroniseren. De frequentie kun je zelf kiezen. Dit heeft als voordeel dat je niet zelf steeds de back-up bij moet houden. Je zou maar net belangrijke bestanden verliezen omdat je vergeten was een back-up te maken!

Reacties (2)

Ik gebruik meerdere HDD schijven. 1TB en 2TB en de nieuwste is 4TB . Dat ze gevoelig zijn voor stoten valt in de praktijk wel mee. Je gaat er niet wild mee om . Je pakt ze normaal op en legt ze weer terug. Je gooit er niet mee.
Vraagje: waarom wordt een NAS niet besproken?

Dat klopt, dus ze gaan niet zomaar kapot. Echter als er één van je bureau valt dan is het even spannend. Maar als het goed is komt dat niet (vaak) voor.
De NAS is ook een optie, hoewel dit wel iets trager kan werken als je veel grote RAW bestanden wilt vertonen of openen.

Laat een reactie achter