Zoals jullie waarschijnlijk al weten heeft de sluitertijd een grote invloed op de hoeveelheid licht die op je sensor valt. Naast de hoeveelheid licht heeft de sluitertijd ook invloed op de beweging in de foto. Het kan er namelijk voor zorgen dat het onderwerp wordt bevroren of dat juist de beweging wordt weergegeven. Over die beweging en dus een lange sluitertijd gaan we het vandaag hebben!
Met een lange sluitertijd kun je erge mooie effecten, net iets anders dan standaard, creëren. Denk bijvoorbeeld aan water dat in een mooie mist veranderd of voorbijrijdende auto’s die in kleurrijke strepen transformeren. Nu klinkt dat allemaal wel erg leuk, maar hoe werkt dat nu eigenlijk in de praktijk? En waar moet je op letten?
Lange sluitertijd
Als eerste hebben we natuurlijk een langere sluitertijd nodig. Je kunt dit op twee verschillende manieren instellen, met behulp van het sluitertijd voorkeur programma of met de manuele stand. Bij beide standen komt het principe op hetzelfde neer, je wilt dat er door het diafragma en de ISO-waarde minder licht binnenkomt. Dit tekort aan licht wil je vervolgens met een lange sluitertijd compenseren. Je kiest dus voor een klein diafragma (groot getal) en een lage ISO-waarde. Let er wel op dat je je diafragma niet te klein maakt (max f/ 16). Als je over deze grens gaat, zal de foto namelijk onscherper worden.
Statief
Aah top! Het is gelukt om een langere sluitertijd te kiezen. Maar dan komt nu het volgende probleem om de hoek kijken. Op het moment dat je nu een foto maakt zal waarschijnlijk je hele beeld bewogen zijn, of je moet al een hele stille hand hebben. Dit wordt veroorzaakt door de trilling van je handen. Om dit te voorkomen maken we gebruik van een statief. Het is nu belangrijk dat je voor een stevig statief kiest, op het moment dat het statief beweegt zie je dit namelijk in het resultaat terug. Sommige statieven hebben een haak waar je extra gewicht, zoals bijvoorbeeld een tas, aan kunt hangen. Dit zorgt voor extra stevigheid.
Gebruik een afstandsbediening
Nu heb je je camera netjes op het statief gezet, maar toch kan het zijn dat er nog steeds beweging in de uiteindelijke foto te zien is. Deze beweging kan door het indrukken van de ontspanknop worden veroorzaakt. Je raakt je camera dan aan en deze trilling kan soms net teveel zijn. Om deze beweging te voorkomen maak je gebruik van een afstandsbediening. Superhandig, want je hoeft je camera nu niet meer aan te raken! Mocht je nu geen afstandsbediening (bij de hand) hebben, geef de moed dan nog niet op. Als je gebruik maakt van de zelfontspanner kun je namelijk hetzelfde resultaat bereiken. Stel de zelfontspanner in, druk op de ontspanknop en laat de camera los. Op het moment dat nu de foto wordt gemaakt, staat de camera helemaal stil.
Gebruik een ND filter
Misschien ben je bij de eerste stap al vastgelopen en lukt het niet om een foto met een lange sluitertijd te maken zonder dat de foto overbelicht raakt. Dit zou heel goed kunnen, op een dag met redelijk wat zonlicht valt er al snel teveel licht op je sensor. Om dit licht tegen te houden worden ND filters gebruikt. In een volgende blog zal ik uitgebreider op deze filters ingaan. Maar “gelukkig” bevinden we ons nu in de donkerste periode van het jaar en zijn er genoeg momenten dat je met een lange sluitertijd kunt oefenen.
Klik hier voor meer informatie over onze ND Filters >
Meer fotografie tips
De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.