Het fotograferen van bevroren druppeltjes en rijp

Wil jij graag macrofoto’s maken van bevroren waterdruppeltjes en rijp? In dit artikel wil ik je enthousiast maken voor dit type fotografie. Bij de foto’s vind je de camera-instellingen. Eerder schreef ik al andere artikelen over macrofotografie die je verder zullen helpen op technisch gebied. 

Ook in het midden van een koude winter kun je op pad gaan om foto’s te maken. Het maakt niet uit waar je woont, in de stad of op het platteland, rijp en bevroren druppels zijn overal te vinden.

Inhoud van dit artikel:
1. Fotograferen in koude omstandigheden
2. Bevroren vleugels
3. IJsbloemen en sneeuwkristallen

Fotograferen in koude omstandigheden

Het fotograferen van bevroren druppels water en rijp is zeker een extra uitdaging, want het is koud en guur weer. Waarschijnlijk blijf je liever in je gezellige en warme huis met een beker warme chocolademelk mét slagroom binnen handbereik! Toch wil ik je heel graag op zo’n ochtend meenemen, zo’n perfecte ochtend, nadat het ’s nachts gevroren heeft, het zonnetje heel voorzichtig doorbreekt, je de koude lucht diep inademt en op je wangen voelt tintelen, héérlijk! 

Onderweg zie je vanzelf de blaadjes, takjes, bloemetjes of mosjes met rijp erop, het zijn stuk voor stuk al schitterende fotogenieke objecten om door je macrolens te bekijken. Je zult zien dat de kou ervan afstraalt. Ze gaan echter nog meer sprankelen wanneer je het geluk hebt als de zon doorbreekt en precies op het onderwerp schijnt. Over je foto’s komt dan zo’n mooie oranje gloed te liggen (zie de derde foto). Kleed jezelf lekker dik aan en neem je camera mee. 

Vergeet niet een reserveaccu mee te nemen. Door de kou gaat je accu minder lang mee. Ik draag de camera altijd onder mijn dikke winterjas, zodat ook de camera het niet koud krijgt. In principe kan de camera wel tegen lage temperaturen, maar je weet het nooit. Als laatste tip wil ik je meegeven het weerbericht goed in de gaten te houden. De perfecte combinatie is mist met nachtvorst. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel over het fotograferen van rijp en bevroren waterdruppels enthousiast bent geworden en het zelf ook een keer gaat proberen!

Rijp op bloemen en planten fotograferen met een macrolens

f/3.5  |  1/125 sec.  | ISO 1000   | 60mm

Dit prachtige nog bloeiende madeliefje stond op 30 november gewoon in de berm. De bloemblaadjes zaten helemaal onder de rijp en toen ik thuis deze foto op groot scherm zag staan was ik enorm verrast door de schoonheid ervan!  

bevroren druppels fotograferen met een macrolens

f/2.8  |  1/160 sec.  | ISO 200  |  60mm

bevroren druppels fotograferen met een macrolens

f/3.5  | 1/60 sec.  | ISO 1000  |  60 mm

Op de foto links zie je rijp op het randje van een eikenblad. Rechts zie je ook rijp op een blad, maar dan in combinatie met zonlicht, een voorbeeldje om te laten zien dat de rijp kristallen er dan nóg mooier uitzien.

rijp op paddenstoelen fotograferen met een macrolens

f/4.5  |  1/50 sec.  |  ISO 1000  |  60mm

Aan het einde van de herfst lukt het soms ook paddenstoelen te vinden met rijp. Dat ziet er heel bijzonder uit. Het hoedje van deze Mycena was rondom bezaaid met rijp en kreeg hierdoor iets feestelijks

bevroren druppels fotograferen met een macrolens

 1/125 sec.  |  ISO 800  |  60mm

bevroren druppels fotograferen met een macrolens

1/125 sec.  |  ISO 1250  |  60mm

Ook grassprietjes kunnen er geweldig uitzien met rijp of bevroren druppeltjes. Het zijn kleine onderwerpen, dus je hebt wel een macro-objectief nodig om dit zo groot in beeld te kunnen brengen. In de onderste foto zie je duidelijk zichtbare ijsmotieven.

Bevroren vleugels

Het was 1 januari en het had ’s nachts stevig gevroren. Ik had dit torenvalkvrouwtje in eerste instantie niet eens gezien, ze zat namelijk verscholen in de houtsnippers die in de berm lagen. Het is raar maar waar: ‘je ziet alleen iets bewegen wanneer het beweegt!’ 

Als je goed kijkt zie je dat de veren op haar vleugels zijn vastgevroren, waardoor ze niet kon wegvliegen. Ze hupte geschrokken bij mij vandaan, maar bleef toch even stilstaan. Ik zag mijn kans schoon. Het was zo’n uniek moment dat ik zo’n roofvogel met mijn macrolens van zo dichtbij mocht vastleggen, onbeschrijfelijk gewoon. Volgens een vogelkenner zou ik dit geen tweede keer meer in mijn leven meemaken!

bevroren vleugels fotograferen met een macrolens

f/3.2  |  1/125 sec.  |  ISO 200  |  60mm

Ijsbloemen en sneeuwkristallen

Nog een leuke uitdaging zou kunnen zijn om ergens in een oud huis of schuur van die prachtige artistieke ijsbloemen op ramen te fotograferen. Helaas zijn bijna alle huizen tegenwoordig voorzien van dubbel glas en voor deze foto heb je echt enkel glas nodig. 

Ooit hoop ik deze foto nog eens te mogen maken, misschien van zo’n vervallen schuurtje met van die kapotte raampjes die je soms ergens in het landschap ziet staan.

Wat we de laatste jaren ook een beetje gemist hebben in de wintermaanden is sneeuw! Zo jammer, want die sneeuwkristallen zijn eveneens erg fotogeniek. Vooral wanneer er bijvoorbeeld een pak sneeuw ligt op een oud houten hek waarbij die kristallen door de zon worden verlicht. Dit levert mooie structuren met schitteringen op.

Nog een leuk idee is om zeepbellen te blazen in de vrieskou. Je ziet dan dat die bellen onmiddellijk bevriezen. Op de zeepbellen verschijnen van die prachtige ijspatronen in de vorm van blaadjes. 

Reacties (4)

Duidelijke uitleg en hele mooie foto’s.!!!!
vraag me wel af met welke camera je fotografeert want hoge ISO en ik zie geen ruis.

Groeten Rozet

Rozet, bedankt voor je mooie reactie op deze blog! Echt leuk om te lezen! Ik heb een Olympus E-M1 mark II en dat is een systeemcamera, die dus net even iets anders fotografeert dan een spiegelreflexcamera.

Dat ziet er zeer verzorgd uit Jolanda.
Valt nog veel te leren voor mij.

Gr Anton

Bedankt voor je mooie compliment Anton, ben ik blij mee!
Het is juist de bedoeling dat je wat van deze blogs over macrofotografie opsteekt 🙂
En nu het weer voorjaar is en de temperatuur weer aangenamer,
is het zo leuk om op pad te gaan met je camera om mooie foto’s te gaan maken!
Succes!

Laat een reactie achter