Het blauwe uurtje

De herfst is begonnen en dat betekent dat het “helaas” weer sneller donker wordt. Vervelend, want dan blijft er natuurlijk minder tijd over om met daglicht te fotograferen. Zeker als je overdag gewoon naar je werk of school moet en de avonduren de enige momentjes zijn waarop je je camera kunt pakken. Gelukkig heeft de herfst ook een groot voordeel, het blauwe uurtje begint namelijk een stuk vroeger dan in de zomer! Maar wat is dat blauwe uurtje precies? Dat leg ik jullie vandaag in deze blog uit!

Het blauwe uurtje vindt plaats in het uur voor zonsopgang of het uur na zonsondergang. Zoals de naam misschien doet suggereren, lijkt het net alsof dit blauwe uur een heel uur duurt. Helaas is dit niet waar, vaak duurt het mooiste moment maar 10-20 minuten en moet je dus behoorlijk snel zijn. Het blauwe uur is vooral voor gebouwen en steden geschikt. Het licht van de lucht mengt zich dan namelijk perfect met de belichting van de gebouwen. Als je te vroeg fotografeert, zal de lucht namelijk nog te licht zijn en zal de belichting van de gebouwen wegvallen. Wanneer je te laat fotografeert, zal de belichting van de gebouwen al snel overheersen en zal de lucht er bijna zwart uitzien.

Tips fotograferen tijdens het blauwe uurtje

20 sec  f/16  ISO 100

Wat heb je nodig

Het belangrijkste is natuurlijk een camera! In principe kan het met elke camera die zelf in te stellen is. Een camera met een goede sensor zal natuurlijk wel betere resultaten geven. Verder is een stevig statief belangrijk en een afstandsbediening is ook erg handig. Een afstandsbediening heb je nodig om de beweging, die je veroorzaakt op het moment dat je de ontspanknop indrukt, te voorkomen. Als je geen afstandsbediening hebt is dit ook geen ramp. In plaats van een afstandsbediening kun je ook de zelfontspanner gebruiken. Zet deze op twee seconde. Nadat je de ontspanknop hebt ingedrukt wacht de camera nu twee seconden voordat hij een foto maakt.

Welke instellingen

Welke instellingen gaan we gebruiken? We beginnen met het diafragma. Zoals je waarschijnlijk wel weet zorgt een groot diafragma (klein getal) voor weinig scherpte en een klein diafragma (groot getal) voor veel scherpte in je foto. Ook zorgt een groot diafragma voor veel licht en een klein diafragma voor weinig licht. Een andere leuke bijkomstigheid van een klein diafragma is, dat hij kleine lichtbronnen (zoals lampen) in sterretjes veranderd. Mijn voorkeur gaat daarom naar een klein diafragma uit, ik begin meestal bij f/11 en bouw het wanneer dit nodig is op naar f/16 of hoger.

Sterretjes door middel van een klein diafragma

40 sec  f/16  ISO 100

Daarna moeten we de ISO-waarden gaan instellen. Het beste kun je dit zo laag mogelijk houden, want hoe lager de ISO-waarde, hoe minder kans op ruis. Je denkt nu misschien een klein diafragma en een lage ISO-waarde, dan komt er wel erg weinig licht binnen.

Ja dat klopt, maar dat tekort aan licht gaan we nu met de sluitertijd aanvullen! Aangezien we gebruik maken van een statief en stilstaande objecten fotograferen, zullen we geen last van eventuele bewegingsonscherpte krijgen. De sluitertijd mag dus zo lang worden als nodig is!

Verder is het erg handig om, voordat je gaat fotograferen, op te zoeken hoe laat de zon precies onder gaat. Zorg dat je op tijd op de locatie bent, want het blauwe uurtje duurt minder lang dan je denkt! Veel succes!

Laat een reactie achter