Herfst composities

De nieuwe herfstperiode breekt weer aan, voor de meeste fotografen een heerlijk seizoen om in de bossen rond te struinen op zoek naar mooie paddenstoelen en zwammen. Het moeilijkste van paddenstoelen fotograferen is vaak de compositie, je bent meestal geneigd om het paddenstoeltje mooi in het midden van de foto te situeren. Het gekke is dat – door juist je paddenstoel uit het midden te fotograferen – je vaak nét een meer aparte foto krijgt. Vergeet vooral niet te genieten van dit bijzondere jaargetijde, wanneer je al die prachtige paddenstoelen ziet groeien in het bos, de frisse lucht en de herfstkleuren en -geuren. Wanneer je dan thuiskomt met mooie foto’s kan je dag niet meer stuk!

Die knalkleuren in de herfst, daar word je zo vrolijk van! Deze superkleine paddenstoeltjes (graskleefsteelmycena’s) zitten verstopt tussen de verdorde bladeren die op de grond liggen en ze zijn reuze geschikt voor macrofotografie. Je kunt het beste op de grond gaan liggen, of indien je een klapschermpje hebt, je camera op de grond leggen en dan eventueel gebruik maken van een kersenpittenzakje om je camera wat stabieler of juist iets hoger te leggen. Bekijk van alle kanten hoe je dit zwammetje het beste kunt fotograferen, hoe is de achtergrond, hoe valt het licht op je onderwerp? Wanneer er echt een blaadje storend in beeld ligt, verplaats dit blaadje dan heel voorzichtig, terwijl je – zoals je ziet op de tweede foto – ook weer gebruik van een blaadje kunt maken. Ook hier is het onderwerp niet precies in het midden geplaatst.

Standpunt

Wanneer je met je camera vanuit een lagere positie dan die van de paddenstoel een foto maakt, krijg je van die mooie bokeh bollen in je foto. In de herfst zorgen de bomen in het bos meestal al voor deze filtering van het licht en kan het je foto nog wat extra cachet geven.

herfst composities macro fotografie tip
Iso 400 | f/2.8  | 1/400 sec. | 60 mm macro
macrofotografie herfst tips paddestoelen
Iso 400  | f/4  | 1/800 sec.  | 60 mm macro

Witbalans

De mooiste foto’s krijg je meestal door gebruik te maken van natuurlijk licht; dus ga het bos eens in bij helder en/of zonnig weer. Je kunt dan in je camera ook de Iso waarde lager zetten op bijvoorbeeld 100. Probeer ook eens de witbalans instelling op ‘schaduw’ te zetten, zodat je iets donkerdere (herfst) kleuren krijgt

Rood en wit

Natuurlijk mag de vliegenzwam niet ontbreken in deze blog. De meeste kinderen herkennen deze zwam aan zijn rode hoed met witte stippen, waar kabouter spillebeen op zat te wippen. Helaas groeit deze vliegenzwam niet in ieder bos, je vindt ze meestal in de buurt van berken-, beuken- of eikenbomen.

vliegenzwam fotograferen herfst macro
Iso 800  |  f/2.8  |  1/1250 sec.  | 60 mm macro
inktzwam macro fotografie tip
Iso 800  |  f/4  |  1/50 sec.  |  60 mm macro

Inktzwam

Wat eveneens leuk is, is de veelvoorkomende geschubde inktzwam. Deze zwam is in eerste instantie wit en kleurt later zwart, vervloeit en dan hangen er langgerekte inktdruppels aan. 

Compositie is maakbaar, maar soms kom je ook voor verrassingen te staan van de creaties van Moeder Natuur haarzelf. Er lag een dode berkenstam in het bos, waarop dit zwammetje groeide omgeven door winterheide, dan heb je een fotografie geluksmomentje!

composities maken herfst inspiratie paddestoel

Iso 200  |  f/4  |  1/125 sec.  |  60 mm macro

Judasoor

Ook deze compositie is natuurlijk. Het lijkt wel of deze zwam (echt Judasoor) als het ware gedrapeerd ligt op een oude boomstam.

macrofotografie herfst tips judasoor
Iso 320  |  f/3.2  |  1/100 sec.  |  60 mm macro

Waar iedere fotograaf zijn creativiteit in kwijt kan zijn deze hazenpootjes, die vaak te vinden zijn op houtsnippers. Door de prachtige fragiele vormen erg fotogeniek, omdat je deze paddenstoel op vele manieren kunt fotograferen. Ben je nog niet helemaal tevreden over je foto of de kleuren, dan kun je altijd nog ‘iets’ uit proberen in een fotobewerkingsprogramma, zodat het toch nog een ‘foto voor aan de muur’ wordt in de kleuren die je zelf wenst.

Wat heb je nodig?

  • Camera met macrolens of groothoeklens voor een paddenstoel in zijn natuurlijke omgeving, statief of kersenpittenzakje om de camera op te leggen. Makkelijk om je camera net iets hoger te leggen en ook handig voor de stabiliteit.
  • Neem in de herfst een plastic zakje mee waarop je met je knieën kunt zitten, schoenen met profiel en trek een dikke jas aan.

Zelfs de sporen onder de hoed van een paddenstoel zijn geschikt voor weer een heel andere compositie, leg daar dan de nadruk op, zodat in de foto je oog ernaar toe getrokken wordt. 

Tot slot nog enkele foto’s van een ontzettend klein paddenstoeltje, wat goed te zien is in vergelijking met het mos, de foto ernaast zijn bekerzwammetjes met een lage Iso-waarde.

Camera-instellingen

  • ISO Omdat het in het bos vaak iets donkerder is qua licht, blijven je Iso waarden en sluitertijden variabel. Begin met het gebruiken van bijv. Iso 400, bekijk het resultaat op je foto, dan kun je vervolgens je Iso omhoog of omlaag draaien. 
  • SLUITERTIJD Ook je sluitertijden hebben invloed op het licht, hiervoor geldt hetzelfde als met de Iso waarden, iedere foto situatie is uniek.
  •  DIAFRAGMA Je diafragma stel je in op wat je wilt fotograferen; de grootste waarde f/2.8 indien je alleen je paddenstoeltje of zwammetje scherp wilt fotograferen de achtergrond zal dan wazig zijn, of je kiest juist voor f/4 indien je het hele groepje of de achtergrond wat duidelijker in beeld wilt hebben.
  • Alle gebruikte instellingen staan onder de foto’s, al zal iedere camera anders zijn!

TIP: Het is heel gaaf om van die ‘drieluiken’ te maken om in je huis op te hangen. Dan kunnen drie liggende foto’s zijn, maar ook een staande foto in het midden met aan weerskanten een liggende foto ernaast, samen vormen ze altijd een drieluik. Zoek bijvoorbeeld drie herfstfoto’s uit met van die oranje/rood/gele kleuren, of met meer groen/bruine tinten, terwijl zwart-wit ook zeker niet zal misstaan. Enjoy! 

Reacties (4)

De link naar het artikel over de update van Affinity 2 is die naar het artikel over herfstfotografie.

Bedankt Ton, ik had dit verkeerd begrepen, omdat ik foto’s bewerk in Luminar Neo. Dit naar aanleiding van die twee foto’s die ik bewerkt had in dit artikel. Ik hoop dat het nu duidelijk is, zijn er nog vragen dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,

Jolanda van de Geer

Ik dacht een artikel over Affinity Photoshop te kunnen lezen…

Goedemorgen Anni, het spijt me dat je een beetje teleurgesteld bent. Helaas ben ik niet in het bezit van dit fotobewerkingsprogramma… Misschien kun je bij de overige blogs die op deze site staan, wél een artikel vinden
over Affinity Photoshop!
Met vriendelijke groet,

Jolanda van de Geer

Laat een reactie achter