Foto’s maken met je telefoon

De meeste telefoons hebben tegenwoordig een vrij goede camera, erg handig en leuk! Op deze manier wordt fotografie voor steeds meer mensen toegankelijk. Daarnaast heb je je telefoon bijna altijd bij je, dus je hoeft nu geen enkel fotomomentje meer te missen. Vandaag geef ik jullie een aantal tips voor het fotograferen met je telefoon!

Snel zijn

Vaak zijn de perfecte fotomomentjes maar van korte duur en moet je snel zijn. Gelukkig zijn veel telefoons daarop aangepast en zijn er verschillende manieren om de camera op een snelle manier te openen. Zo is het bij veel telefoons mogelijk om de camera te openen op het moment dat je telefoon nog vergrendeld is. Zorg dus dat je de sneltoetsen van jouw telefoon weet, zodat je op momenten waarop het nodig is, ze snel kunt gebruiken.

Scherpstellen

Op het moment dat je op de ontspanknop drukt zal de camera zelf scherpstellen. Meestal klopt dit wel ongeveer. Echter bij moeilijkere situaties, zoals bijvoorbeeld close ups, heeft de camera daar soms moeite mee. Gelukkig is het bij de meeste telefoons erg makkelijk om dit handmatig te doen. Tik met je vinger op de juiste plek in je scherm en het onderwerp zal mooi scherp worden.

Hoe moet je scherpstellen met een telefoon

Belichting aanpassen

Ook de belichting doet je camera normaal gesproken automatisch. Bij lastige lichtsituaties kan je foto echter iets over of onderbelicht raken. Ook dit kun je zelf aanpassen. Hoe je dit kunt aanpassen verschilt per telefoon. Bijvoorbeeld bij de Iphone versleep je het zonnetje dat naast je scherpstelpunt verschijnt iets naar boven of beneden. Je kunt dus iets over of onder belichten en er zo voor zorgen dat je foto perfect belicht wordt!

HDR foto’s

Het dynamisch bereik (verschil tussen wit en zwart) is bij de meeste telefoons niet super groot. Maar hier is ook een handige oplossing voor, namelijk HDR. Bij een HDR foto worden snel drie foto’s, met een normale, over en onder belichting, achter elkaar gemaakt. Deze drie foto’s worden vervolgens tot een foto samengevoegd. De lichten delen worden uit de onderbelichte foto gehaald en de donkere delen uit de overbelichte foto. Dit heeft als voordeel dat ook in de extreme delen (zwart en wit) de details bewaard blijven. Met deze techniek kun je bijvoorbeeld een overbelichte lucht corrigeren.

Panorama

De meeste telefooncamera’s hebben een standaard brandpuntafstand en beschikken niet over een groothoek. Het is dus lastig om landschappen of gebouwen volledig vast te leggen. Zoals je misschien al verwacht had, is hier ook een oplossing voor! Namelijk het maken van een panorama foto. Nu denk je bij een panoramafoto misschien meteen aan een lange dunne foto, maar je kunt deze optie ook voor gewone groothoekfoto’s gebruiken. Beweeg je telefoon maar een klein stukje naar rechts en eindig de panoramafoto. Zoals je in het voorbeeld hierbeneden kunt zien, kun je met deze techniek een groter deel van de omgeving vastleggen.

Een groothoek foto met je telefoon maken

Burst

Als laatste hebben we nog de burst functie, hiermee kun je snel meerdere foto’s achter elkaar maken. Vooral bij actiefoto’s is deze optie erg handig! Waar je deze optie precies kunt vinden verschilt per telefoon, maar bij de meeste houdt je gewoon de ontspanknop indrukt.

Gebruik jij vaak je telefoon om te fotograferen? Of pak je toch liever je camera? Laat het hier beneden in de reacties weten!

Laat een reactie achter