Fotografie tips voor het fotograferen van vogels in de lucht

Niets zo uitdagend als het fotograferen van snelle en bewegende onderwerpen. Zo brengt ook het fotograferen van vogels aardig wat uitdagingen met zich mee. In de meeste gevallen is het lastig te bepalen in welke richting de vogels zouden moeten vliegen. Hierbij komen allemaal complicaties, zoals het scherpstellen, belichten en het maken van een mooie compositie. In deze video tutorial geven we een aantal tips die het fotograferen van vliegende foto’s nèt wat soepeler maakt.

Inhoud van dit artikel:
1. Tips voor het fotograferen van vliegende vogels (video)
2. Voorkom silhouetten door goed te belichten
3. Focus en scherpstellen

Tips voor het fotograferen van vliegende vogels

Voorkom silhouetten door goed te belichten

Misschien is het jou weleens overkomen. Je maakt een foto van een vogel waarop de vogel als silhouet naar voren komt! Hoe kan dat nou? Mogelijk heb je de verkeerde belichting toegepast. Gelukkig is dit simpel op te lossen. Zo kun je bijvoorbeeld je ISO-waarde verhogen of je diafragma vergroten (laag getal). We raden af om met de sluitertijd te spelen, want al gauw kan het gebeuren dat je een te lange sluitertijd gebruikt. Als gevolg zul je de vogel juist onscherp krijgen, zeker wanneer deze zich snel voortbeweegt. Naast het aanpassen van deze instellingen is het ook slim om even te kijken naar de ingestelde lichtmeetfunctie. Voor het fotograferen van vogels raden wij aan om spotmeting te gebruiken als lichtmeetfunctie. Wat de camera met spotmeting doet is de belichting zo goed mogelijk afstemmen op het onderwerp. Daar zit wel een kanttekening bij, want bij sommige camera’s wordt de lichtmeting afgestemd op de plek waar jij scherpstelt en bij sommige camera’s wordt de spotmeting altijd toegepast op het centrum van de foto. In het laatste geval moet je onderwerp dus in het midden van de foto staan. Bekijk daarom goed hoe jouw camera het licht meet in bijvoorbeeld de (digitale) handleiding. Verder heeft de spotmeting wel een klein nadeel. Het kan soms voorkomen dat de lucht overbelicht raakt. Probeer daarom zoveel mogelijk met het licht mee te fotograferen.

Focus en scherpstellen

Heb je moeite met scherpstellen? Voor het fotograferen van bewegende onderwerpen is het altijd slim om de autofocus te gebruiken. Je kunt natuurlijk uit een aantal autofocusmethodes kiezen. Voor bewegende onderwerpen is de AF-C (AI-SERVO) aan te raden. Dit zorgt ervoor dat je met de ontspanknop en het focuspunt altijd jouw onderwerp scherp krijgt. Kies bij voorkeur een enkel focuspunt, zodat je deze zeer specifiek kan plaatsen op de vogel.

Om de vogel zo scherp mogelijk te krijgen is het slimmer om mee te bewegen met de camera. Vaak is het makkelijker als een vogel ergens zit. Je kunt op de zittende vogel scherpstellen en vervolgens de camera meebewegen wanneer de vogel wegvliegt. Wanneer je een al vliegende vogel wilt fotograferen is het slim om het scherpstelpunt al op de juiste plek te zetten, dus de plek waar jij de vogel graag in de foto krijgt. Vervolgens hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je autofocuspunt op de vogel gericht blijft terwijl je de camera meebeweegt.

Nu jij!

Dit waren onze tips voor het fotograferen van vliegende vogels in de lucht! Heb jij een vraag of een leuke tip die er nog niet bijstaat? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog!

Laat een reactie achter