9 Slimme fotografie hacks

Fotografie hacks zijn kleine handige ingrepen die de wow-factor van je foto’s verhogen! Het internet staat tegenwoordig vol met de meest creatieve foto’s. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe een foto gemaakt is? Door de meest creatieve foto’s te maken hopen mensen op het internet uit te blinken. Het verhaal achter een foto kan heel leerzaam zijn. Fotografen weten vaak in de meest ‘saaie’ omgeving de mooiste foto’s te maken. Zo’n fotografisch oog ontwikkel je natuurlijk langzamerhand. Creativiteit speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar wist je dat je helemaal geen dure accessoires nodig hebt om professionele foto’s te kunnen maken? Met onze fotografie hacks maak je met alledaagse voorwerpen de mooiste en meest creatieve foto’s! Laat je inspireren door onze verzameling fotografie hacks en maak waar je ook bent de mooiste foto’s.

Inhoud van dit artikel:

1. Creëer de mooiste schaduw patronen
2. Maak je eigen bokeh figuren
3. Creëer je eigen regenboog effect
4. Camera hacks met je mobiel
5. Maak je eigen diffuser
6. Altijd een polarisatiefilter bij de hand
7. Maak je eigen reflectiescherm
8. Bokeh met een plantenspuit
9. Camera hack met nagellak

Creëer de mooiste schaduw patronen

Met deze fotografie hack maak je van iedere foto een creatieve creatie. Schaduwen zorgen voor meer diepte in een foto en geven vorm aan vormen en objecten. Patronen voegen een extra dimensie aan de foto toe en zijn daarnaast handig om in te zetten als compositiehulpmiddel. Bijvoorbeeld als je een leeg en saai gedeelte in een foto op wilt vullen. Voeg je patronen en schaduwen samen? Dan krijg je de mooiste vormen! Ga op zoek naar objecten waar licht doorheen kan vallen, zoals een zeef of een kanten stof. Schijn er vervolgens met hard licht op. De schaduwen kun je gebruiken om je foto’s interessanter te maken!

 • Een lichtbron met fel licht
 • Een zeef/ stukje stof van kant of een rieten mand.

Tip: Het is ook leuk om silhouetten te creëren van herkenbare vormen, zoals het blad van een plant.

Maak je eigen bokeh figuren

Bepaal de sfeer in je foto’s met deze fotografie hack: Zelf bokeh figuren maken! Fotograferen is eigenlijk schrijven met licht. Sterker nog, zonder licht kunnen we helemaal geen foto’s maken. Geef extra sfeer aan je foto’s door zelf bokeh figuren te maken! Weet je nog niet precies wat bokeh is? Geen probleem. In ons artikel leggen we precies uit wat bokeh precies is en hoe je dit effect het beste kunt fotograferen.

benodigdheden bokeh figuren maken

Wanneer je eenmaal de benodigdheden hebt, gaat het als volgt:

 1. Teken een cirkel die gelijk is aan de diameter van je lens. Je kunt natuurlijk ook het filter afschroeven en die met potlood omtrekken.
 2. Knip of snijd een figuur naar keuze in het midden van het rondje.
 3. Knip vervolgens het figuur uit en bevestig deze zoals de foto hieronder met het elastiekje op je lens.
 4. Zet je camera bij voorkeur op de A/Av programmastand en zet de f-waarde op het laagste getal.

Tip: Heeft je camera moeite met scherpstellen? Stel je camera in op handmatig scherpstellen via de schakelaar op je lens (M) of via het informatiescherm van je camera.

Ben je zelf niet zo’n knutselaar? Het is ook mogelijk een lensbaby te kopen. Je bent dan echter wel meer kwijt dan wanneer je de bokeh-figuren zelf zou maken.

Creëer je eigen regenboog effect

Met deze fotografie hack kun je waar je maar wilt een regenboog creëren. Daar heb je geen Photoshop voor nodig! De breking van het licht door glas of spiegels zorgt voor een mooie regenboog. Geef jouw foto’s of portretten extra sfeer door een regenboog op het onderwerp te laten vallen. Verzamel eerst de voorwerpen om dit effect te creëren. Wanneer je eenmaal de benodigdheden hebt, gaat het als volgt:

 1. Schijn met de zaklamp op de CD. Vervolgens kun je gemakkelijk de reflectie op jouw onderwerp richtten.

Tip: Vraag iemand anders om het licht op de CD te schijnen, zodat je met twee handen je camera kunt bedienen.

benodigdheden regenboog effect regenboog effect

Camera hacks met je mobiel: Reflectie

Je mobiel kun je op veel verschillende manieren inzetten om de mooiste foto’s te maken. Daarbij is het gebruiken van een portable reflectiemiddel misschien wel de bekendste. Dit heeft als voordeel dat je overal symmetrie kunt krijgen, maar ook een denkbeeldige waterplas kunt toevoegen aan iedere situatie. Dat is handig, want reflectie zorgt vaak voor extra rust in een foto.

Camera hacks met je mobiel: Mini studio

Naast dat je met je mobiel aan iedere locatie reflectie toe kunt voegen kan het scherm van een telefoon of tablet dienen als mini-studio voor kleine objecten zoals sieraden. Maak gebruik van een kaars voor extra warm licht. Het scherm van je mobiel zal voor extra reflectie zorgen. Je kunt natuurlijk ook groter gaan denken en een glasplaat gebruiken op een donkere achtergrond.

Tip: Houd er rekening mee dat je niet te dicht op het onderwerp zit. Gebruik een macrolens of zoomlens om gemakkelijk scherp te kunnen stellen.

Maak je eigen diffuser

Altijd zacht licht met deze camera hack. Hoge contrasten, overbelichte onderdelen, onflatteuze portretten. Vind jij de flitser van de camera ook zo sterk? Gelukkig kun je gemakkelijk de flitssterkte verminderen en de schaduwen verzachten. Bedek de flitser met een van de volgende snelle en handige oplossingen:

 • Een witte (dunne) plastic zak
 • Een wegwerp plastic beker
 • Lege plastic melkfles

Tip: Gebruik een gekleurde plastic zak om een zacht kleurfilter te creëren.

Altijd een polarisatiefilter bij de hand

Zonnige dag? Gebruik je zonnebril om schitteringen te verminderen en details beter zichtbaar te maken in je foto’s! Afhankelijk van het soort zonnebril voeg je daarbij automatisch een filter toe aan je foto’s! Een zonnebril met bruine glazen zorgt zo voor een mooi warm effect. Je kunt daarbij al de meest goedkope zonnebrillen kopen, omdat je cameralens geen glazen op sterkte nodig heeft!

camera hack filter

Maak je eigen reflectiescherm

Met een reflectiescherm zorg je ervoor dat er indirect licht valt op het onderwerp. De lichtbron wordt door het reflectiescherm geleid naar het onderwerp. Deze extra lichtbron zorgt vaak voor grotere contrasten in de foto. Het verschil tussen licht en donkere delen in de foto wordt vergroot, omdat je heel specifiek het licht kunt werpen op het hoofdonderwerp. Daardoor wordt de achtergrond donkerder. Om zelf een reflectiescherm te maken heb je het volgende nodig:

 • Een stuk karton
 • Aluminiumfolie
 • Schaar
eigen reflectiescherm eigen reflectiescherm

Bokeh met een plantenspuit

Voor deze hack heb je alleen een plantenspuit nodig met sproei functie. Fotografeer je onderwerp. Sproei tegelijkertijd de plantenspuit, vlak voor de cameralens. Het bokeh-effect wordt groter, wanneer je een hoge brandpuntsafstand gebruikt. Door de plantenspuit juist dichtbij de lens te sproeien, worden de druppels onscherp en vormen zijn de prachtige bokeh-bollen.

camera hack zonder plantenspuitcreëer je eigen bokeh

Camera hack met nagellak

Met deze handige diy (do it yourself) tip maak je van iedere foto een sfeervol plaatje. Voor deze hack heb je een potje nagellak naar keuze nodig en een UV-filter. Voor een extra magisch effect kun je het beste voor nagellak gaan waarin ook glitters zitten. De glitter zal voor een mooie bokeh zorgen. Verdeel de nagellak over de buitenkant van het UV-filter. Houd een gedeelte vrij. De hoeveelheid hangt af van het onderwerp dat je wilt fotograferen. Stel je fotografeert een object dat dichtbij staat, dan kun je het beste een groter deel vrij laten van nagellak en vice versa. Na afloop kun je het filter gemakkelijk schoonmaken met nagellak remover (zonder alcohol).

Reacties (4)

Leuk, lijkt me dit allemaal..

Cool! Das ist, wonach ich gesucht habe. Vielen Dank für den interessanten Artikel.

Laat een reactie achter