Fotograferen zonder geluid te maken

Veel fotografen kunnen echt genieten van het geluid dat de camera maakt wanneer een foto gemaakt wordt. Het klikkende geluid van de sluiter is een onmisbaar element van fotografie. Dit geluid kan in sommige situaties echter voor wat overlast zorgen. In dit artikel lees je hoe je zo stil mogelijk foto’s kunt maken. 

De voordelen van stille modus

Door in de stille modus te fotograferen voorkom je dat omstanders weten wanneer er precies een foto gemaakt wordt. Datzelfde geldt voor het gebruik van een flits. Dan heeft men al gelijk door dat er een foto gemaakt wordt. Ook is het van belang om tijdens bepaalde evenementen of gebeurtenissen de aanwezigheid van de camera te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan trouwdagen of een begrafenis. In sommige gevallen kan het geluid van de camera dieren wegjagen, wanneer je bijvoorbeeld in opperste concentratie ein-de-lijk die vogel in het frame hebt.  

Zo stel je de stille modus in

Bij spiegelreflexcamera’s wordt de spiegel omgeklapt wanneer de foto wordt gemaakt. Het is bij de meeste camera modellen ook mogelijk om dit geluid te verminderen. De fotograaf krijgt de controle over de timing van de spiegel. De spiegel zal een zachtere ‘klik’ maken, die iets minder aanwezig is. Ook de signalen die de camera normaal gesproken geeft, zoals het scherpstel geluid, zullen worden uitgeschakeld. Je zult echter wel merken dat een effect hiervan is, dat de sluitertijd beïnvloed wordt. De stille modus is bij Nikon als ‘Q’ van quiet te herkennen. Bij Canon wordt dit aangeduid met de ’S’ van silent. Ook andere spiegelreflexcamera’s bevatten deze optie. Kijk of de optie voor de stille modus ook voor jou camera geldt. 

Om de stille modus te kunnen bereiken moet je eerst op zoek gaan naar de knop met drie rechthoeken, zoals aangegeven in de foto hieronder.

Zo zet je het geluid van je camera uit

Liever alleen het geluid uitzetten van de camera? Bij systeemcamera’s zit je enkel met het signaal van het scherpstellen en heb je dus geen last van het geluid van een omklappende spiegel. Een bekend signaal is het ‘piep-piep’ geluid, die de camera maakt. Dit signaal hoor je wanneer er scherpstelpunten geactiveerd worden. Naast de scherpstel signalen maken sommige camera’s ook een geluid bij het indrukken van welke knop dan ook. Dat kan vervelend zijn en daarom is het uit te schakelen via het hoofdmenu van de camera.

Zo maak je jouw camera nóg stiller

Naast de signalen en spiegels heeft ook de lens invloed op het geluid. Denk hierbij aan de ringen op de lens, de beeldstabilisatie en de lamellen in de lens. Sommige lenzen die al wat ouder zijn maken een piepend geluid wanneer je probeert te autofocussen. De scherpstelring is niet zo soepel meer en zorgt voor frictie wat weer resulteert in geluid. Heeft je lens beeldstabilisatie? Ook dit kan voor een zacht geluid zorgen. Vaak niet storend tijdens het fotograferen, maar wanneer je een filmopname maakt neemt de camera deze bewegingen op. Ook de lamellen die samen het diafragma vormen maken geluid. Voor het automatische scherpstellen worden zij ontspannen voordat de foto gemaakt wordt. De beweging die gemaakt wordt van de ontspanstand tot de door de fotograaf ingestelde waarde, kan voor geluid zorgen. Je kunt het geluid van de lamellen enkel voorkomen door met een lage f-waarde te werken.

sony
Tijdens het filmen kan beeldstabilisatie voor geluidsoverlast zorgen

Is het mogelijk om geruisloos foto’s te maken?

Foto’s maken zonder geluid te maken voor een spiegelreflex is onmogelijk. Je zult altijd met de spiegel te maken hebben, hoewel je het geluid wel kan dempen met onze tips. Ook een systeemcamera heeft te maken met geluid. Denk hierbij aan de lamellen van het diafragma in de lens. De geluidssterkte zal verschillen per lenstype, maar gelukkig hoor je bij de meeste lenzen vrijwel niets.

Reacties (9)

En bij de Canon M50? Er is wel een optie “stille modus”, maar dan kun je verder niets meer instellen, waardeloos. Ik ben gevraagd om a.s. zaterdag foto’s te maken bij een begrafenis… dan wil je echt geen geluid maken!

Hi Mirjam! De stille modus beperkt je mogelijk op de instellingen die je kunt gebruiken in verband met het niet omklappen van de spiegel. Voor echt geruisloze camera’s is een systeemcamera toch het allerbeste omdat daar simpelweg geen sprake is van een spiegel(reflex). Natuurlijk is het wel erg kort dag om nog een andere camera te lenen, laat staan kopen of bestuderen. Slim is om vooraf na te gaan wat voor soort fotos je wilt maken en hoe de omgeving eruit ziet. Probeer vervolgens zo respectvol en onopvallend mogelijk de fotos te maken. Heel veel succes.

Hey Xanne,

De M50 is een systeemcamera :). Daarom had ik wel verwacht (of gehoopt) dat daar wel een goede stille modus op zou zitten. Er is inderdaad een stille modus, maar dan kan je zelf niet je instellingen bepalen.

Ik fotografeer al jaren met Pentax nu de k70 helaas wordt Pentax weinig gebruikt dus ook geen uitleg. Weet je toevallig waar ik dit bij de Pentax k70 kan vinden.

De meeste camera’s hebben dezelfde opties en knopjes. Meestal hier en daar een verschil in de namen en locaties van de knoppen afhankelijk van het model. Mocht je echt 100% jouw camera willen leren begrijpen dan raad ik de basiscursus op locatie aan, de docent leert jou dan alles naar aanleiding van jouw eigen toestel. Maar helaas is dat lastig wegens Corona. Je zou ook voor een online basiscursus kunnen gaan. De lessen kun je dan zelf pauzeren. Dat is erg handig, want dan kun je in jouw eigen tijd de juiste knoppen zoeken.

waar staat het bij een nikon d5300 ik vind het niet

Hi Sandra, op de D5300 zit deze knop voorop, onder het modelnummer 🙂

Kan dit ook bij de nikon d3

Jazeker! Dat is mogelijk door aan de draaischijf links van de flitser te draaien.

Laat een reactie achter