De mooiste vlindertuinen in Nederland

In een eerdere blog hebben we tips gedeeld over het fotograferen van vlinders. Hierbij legden we de nadruk op vlinders in het wild. Natuurlijk is dit niet de enige plek waar je deze prachtige dieren kunt vinden. In Nederland zijn heel wat verborgen vlindertuinen en tropische locaties waar je een grote kans van slagen hebt. In dit artikel delen we deze juweeltjes, kijk mee naar de vlindertuinen waar je als fotograaf ook welkom bent.

Inhoud van dit artikel:
1. Orchideeën Hoeve (FLE)
2. Vlindersafari Gemert (NB)
3. Wildlands (D)
4. Vlindorado (NH)
5. Berkenhof Tropical Zoo (ZL)

orchideeën hoeve

Gelegen in Luttelgeest (FL) ligt het junglepark de Orchideeën Hoeve. De naam zegt het al, want hier vind je onder andere kweekkassen vol met Orchideeën en andere tropische planten. In de grote kassen wordt er veel aandacht besteed aan zowel de productie van bloemen, maar ook het tentoonstellen hiervan. Zo bevat het park diverse themagebieden: het Amazone-regenwoud, de orchideeëntuin, de Lori tuin, de vlinder vallei en nog veel meer.

Voor dit artikel is met name de vlindertuin van belang, maar zoals je al hebt kunnen lezen is er nog veel meer te beleven. In deze 25.000 m² overdekte vlinder vallei zijn meer dan 2.000 vlinders te vinden. Omdat zij onder speciale omstandigheden moeten leven, wordt met grote zorgvuldigheid het klimaat op peil gehouden. Een voordeel is dus dat het er altijd tropisch warm is. In de vallei vind je diverse kasten waar nieuwe vlinders aan het ontpoppen zijn. Door de wandelpaden te volgen waan je jezelf een weg door de verschillende hoogtes in de vallei.

Bij de Orchideeën Hoeve kun je prima een dag vertoeven. Parkeren kan gewoon voor de deur! Verder kunnen wij als tip meegeven dat goede, stevige schoenen geen overbodige luxe zijn.

Adresgegevens: Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest
Website: https://www.orchideeenhoeve.nl
Entree: Voor een bezoekje is een betaald toegangsticket vereist

Vlindersafari Gemert

In het Noord-Brabantse Gemert ligt een tropische vlindertuin. In deze overdekte kas vind je diverse soorten vlinders. Ook voor kinderen is er het een en ander te doen. Zoals een rupsen speurtocht of de spannende vlinderreis.

Voor een bezoekje aan deze vlindertuin kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer komen. Kom je met de auto? Die kun je voor de deur parkeren. Ook is het mogelijk om op het binnen- of buitenterras wat lekkers te nuttigen.

Adresgegevens: Broekstraat 40, 5421 ZJ Gemert
Website: https://www.vlindersafari.nl/
Entree: Voor een bezoekje is een betaald toegangsticket vereist. Het vlinderseizoen loopt van 1 mei tot en met 31 oktober. In de winter is de vlindertuin gesloten.

klein costa rica vlindertuin foto wim steensma

Foto: Wim Steensma
1/640s | F6.3 | ISO 800 | 105MM

wildlands

Wildlands is een verrassende dierentuin die met verschillende ‘thema werelden’ werkt. Iedere wereld heeft een ander thema. De vlinders zijn te vinden in de ‘Jungola’. De Jungola is aan het amazone gebied is toegewijd. Je vindt hier de vlinder tempel waar meer dan 100 vlindersoorten te vinden zijn. De tempel is geïnspireerd door de ruïnes van Angkor. In de tempel vindt je allemaal bloemen en planten die afkomstig zijn vanuit Costa Rica. Verder brengt een bezoekje aan deze dierentuin je naast vlinders natuurlijk nog veel meer moois om te fotograferen. Je kunt je er daarom ook prima een dag vermaken.

Voor een bezoekje aan Wildlands kun je zowel via het openbaar vervoer als eigen vervoer komen. Kom je met de auto? Dan kun je op de speciale parkeerplaats voor bezoekers je auto parkeren.

Adresgegevens: Raadhuisplein 99, 7811AP, Emmen
Website: https://www.wildlands.nl
Entree: Voor een bezoek is een betaald toegangsticket vereist

vlindertuinen in nederland wildlands

Vlindorado

Vlindorado is een vlindertuin gelegen in Waarland. In deze tuin worden ook rupsen gekweekt en komen er wekelijks zo’n 600 vlinderpoppen uit. Deze zijn afkomstig uit Costa Rica, Filipijnen en Maleisië. Naast vlinders zijn er hier ook verschillende vogelsoorten te vinden in de vogel volière.

Voor een bezoekje aan Vlindorado is het mogelijk om met de bus te komen. Raadpleeg 9292 voor de actuele reistijden. Kom je met de auto? Dan is het mogelijk om gratis te parkeren op het terrein.

Adresgegevens: Smeetsweg 12, 1738 DO Waarland
Website: https://www.vlindorado.nl
Entree: Voor een bezoek is een betaald toegangsticket vereist

vlindertuinen in nederland vlindorado

Berkenhof Tropical Zoo

Deze tropische dierentuin is in 2022 door de ANWB gekozen als leukste uitje van Zeeland. En dat is niet voor niets. Er is namelijk een hoop te doen. Voor zowel jong als oud. In de dierentuin zijn diverse tropische dieren te vinden, zoals de apenboomkikker, diverse soorten ara’s en vogelspinnen. Ook is er een heuse fossielenmijn en een boeiende dino expo. Maar zijn er ook vlinders? Zeker weten. Op de site wordt echter wel vermeld dat de vlinders niet het gehele jaar te zien zijn.

Adresgegevens: Langeweegje 10A, 4434 NE Kwadendamme Zeeland
Website: https://tropicalzoo.nl
Entree: Voor een bezoek is een betaald toegangsticket vereist

Reacties (5)

Ook Vlinders aan de Vliet in Leidschendam is een aanrader om eens te bezoeken.

Zeker weten een mooie vlindertuin aardige en bereidwillige mensen
Heb er vele uren door gebracht en iedere keer weer iets nieuws

Er is ook een vlindertuin in de Harskamp.

Jammer dat Vlindersafari in Gemert er weer niet bij staat.
Veel verschillende vlinders, en altijd iemand aanwezig waar je alle vragen aan kan stellen.
Heb er al heel wat uren rond gewandeld en mooie foto’s kunnen maken, echt een aanrader.

Inderdaad, Daantje.
Vlindersafari is een kleine vlindertuin maar het stikt er van de vlinders.

Laat een reactie achter