De creatieve mogelijkheden van fisheye lenzen

De naam zegt het al. Je kijkt met een fisheyelens door het oog van een vis. Dit zorgt voor een sterke vertekening in het perspectief. Wie al eens met een groothoeklens heeft gefotografeerd heeft dit effect hoogstwaarschijnlijk al ervaren. Bij de fisheyelens is dit effect nog extremer waar te nemen. Dit resulteert erin dat de rechte lijnen krom worden getrokken. De vertekening van het perspectief zorgt, vooral bij het fotograferen van mensen en dieren, voor een vergelijkbaar effect als dat van een lachspiegel. Je kunt overduidelijk zien dat er wat mee aan de hand is. Vooral in het begin kan het wennen zijn, maar voor je het weet maak jij de meest creatieve foto’s. Hoe? In dit artikel leer je hoe je met een fisheye lens de meest fantastische resultaten kan behalen.

Inhoud van dit artikel:
1. Soorten fisheye lenzen
2. Architectuur en fisheye fotografie
3. Portretten en dieren
4. Voor de professional
5. Niet altijd handig
6. Aanschaf

Soorten fisheye lenzen

Ben je op zoek naar een geschikte fisheye lens, dan is het van belang dat je wel weet waar je naar vist. Er zijn twee verschillende fisheyelenzen namelijk: Circulair en diagonaal. Bij de circulaire lenzen vindt er zowel als bij het onderwerp als de omgeving een vertekening plaats. Deze vertekening is herkenbaar als een soort bolling die ontstaat. De extreme bolling zorgt er daarnaast ook voor dat de foto rond als een cirkel wordt, waarbij de hoeken zwart zijn. Je zou het kunnen zien als een nieuwe planeet, met jouw foto als landschap. De extreme vervorming is voor velen vaak geen voorkeur. Terwijl de diagonale fisheyelenzen wel de optimale oppervlakte van de foto gebruikt gebruiken. De diagonale fisheyelens is daarom ook het meest populair. Zeker, omdat je het effect van een circulaire fisheyelens ook met programma’s zoals Adobe Photoshop kunt nabootsen. 

architectuur en fisheye fotografie

De fisheye lens vervormt en verandert het perspectief in de foto. Helemaal interessant voor het fotograferen van architectuur natuurlijk! Ga op zoek naar lijnen en probeer deze nóg dynamischer te maken door te spelen met afstand (Die je neemt tot het gebouw) of perspectief (Op je hurken, vanaf onderen of juist bovenaf). Daarnaast is het ook leuk om te spelen met de plaatsing van jouw camera. Neem nou de fisheyelens, die van zichzelf al zorgt voor de vertekening van het perspectief, door deze naar de organische ronde vorm te buigen. Door jouw camera in de wasmachine of een buis te leggen, wordt de ronding het kader van de foto. Heb jij een fisheye lens en wil je meer uit jouw architectuurfotografie halen? Bekijk dan onze workshop architectuurfotografie en pas deze kennis gelijk toe in de praktijk.

Portretten en dieren

Eerder kwam al naar voren hoe de fisheye lens ervoor kan zorgen dat er een soort lachspiegel effect ontstaat. Dit effect wordt vergroot, naarmate je dichter bij het onderwerp staat. Neem nou een portret. Wanneer je de focus (In het midden van het beeld) bijvoorbeeld op de neus legt, dan wordt deze juist extreem bol. Alles rondom de neus vormt zich zoals een bal. De meeste mensen staan liever op de foto, zonder dat de focus op hun neus ligt. Door verder van het onderwerp te staan kun je dit verhelpen. Tijdens concertfotografie of groepsfoto’s kun je er zo namelijk voor zorgen dat de gehele groep op de foto komt. Ook is het mogelijk om nog sterker een onderwerp te benadrukken. Dat kan door de lens dichterbij het onderwerp te houden, maar ook tegelijkertijd omgeving te fotograferen. Door te kantelen met de fisheyelens kom je er al snel achter wat dit met het perspectief doet! Superleuk natuurlijk, vooral wanneer je dit bij je huisdier doet. Die grote natte, bolle hondenneus als focuspunt zorgt ervoor dat jouw hond nog schattiger wordt zoals de koe op de foto.

portret fotografie met fisheye

Voor de professional

De fisheye lens is hartstikke leuk om naast het gebruik van de ‘normale’ lens een creatief alternatief te hebben, maar is ook in het professioneel veld terug te zien. Zo is de fisheye lens door haar grote overzicht superhandig voor het fotograferen van overzichtsfoto’s. Overzichtsfoto’s? Misschien is het je weleens opgevallen. De securitycamera’s maken ook gebruik van een fisheye lens om zoveel mogelijk op te kunnen slaan van de omgeving. Naast security redenen wordt de fisheye lens ook voor onderzoeksdoeleinden gebruikt. Zoals het fotograferen van de kosmos. Een fisheye kan als geen andere lens het heelal vastleggen.

fish eye lens milky way melkweg

Niet altijd handig

Een fisheyelens is in de meeste gevallen een zeer spannende lens om mee te werken. Daarnaast prikkelt de lens jouw fotografische ontwikkelingen met betrekking tot gevoel voor compositie en lijnen in een foto. Anderzijds doe je er in sommige gevallen verstandig aan om de fisheyelens niet te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om het weergeven van een zo eerlijk mogelijke weergave van de werkelijkheid. Foto’s van bijvoorbeeld woningen of producten die je wilt verkopen vragen om een bepaald soort eerlijkheid.

Aanschaf

Denk je nu bij jezelf. Zo’n fisheye lens wil ik ook? Let er bij het aanschaffen altijd op dat de lens bij de sensor van de camera past. Dat heeft te maken met de beeldhoek van de lens, die destijds voor fullframe-camera’s is gemaakt. Heb je een aps-formaat sensor in jouw camera? Dan kan het voorkomen dat je door de cropfactor (APS-C) van de sensor niet de gehele cirkel kan zien. In plaats van de cirkel zie je dus altijd alleen het uitgesneden gedeelte van het totale geheel. Hoe dit precies werkt lees je terug in dit blog artikel. Verder hoef je voor de aanschaf van een fisheyelens niet perse hetzelfde merk te kopen als het cameramerk. Lenzen van derden zoals Tokina, Sigma, Samyang en Tamron. Deze merken produceren ook hoogwaardige lenzen, maar voor een minder hoge prijs. Let wel dat er onderscheidt wordt gemaakt tussen de lens-mount van de camera’s. Een Canon lens kan zo niet op een Nikon camera, mits je een losse adapter hebt.  De adapter zorgt er dus voor dat de lens-mount wordt aangepast. Helaas brengt het gebruik van zo’n adapter ook een aanteel nadelen met zich mee. Zo tast het de focus en het scherpstelpunt aan, maar ook komt er net iets minder licht door de lens. En tot slot. Als je een lens hebt, waarbij je graag de autofocus gebruikt, dan kan deze mogelijkheid vervallen. Double check daarom altijd of de lens bij jouw camera en model werkt zowel op autofocus als manuele focus.

Wel of geen vangst

Kortom, de fisheye lens is de ideale lens voor de fotograaf die zichzelf creatief uit wilt dagen of gewoon toe is aan iets nieuws. Nog druk aan het sparen voor een fisheye lens of moet je er nog over nadenken? De welbekende veiligheidsspiegels hebben een soortgelijk effect, maar ook de populaire glazen ballen (Lens-ball) zijn zeer geliefd onder de fotografen. Altijd leuk om mee te spelen! 

Fotograferen met een lansball glazen bol

Laat een reactie achter