De beste camera instelling om snelle onderwerpen te fotograferen

Het fotograferen van snelle bewegende onderwerpen kan lastig zijn. Het is je vast weleens voorgekomen dat je hét moment gemist hebt. De tip die je krijgt in deze video gaat ervoor zorgen dat jij vaker het juiste moment fotografeert. Laat ons ook even weten of het gelukt is met behulp van deze tip en of je nog aanvullende tips hebt. Onderaan dit bericht kan je reageren.

De continue opnamestand gebruiken

De continue opname stand zorgt ervoor dat je tijdens een moment continu foto’s kan schieten. Zodra je de ontspanknop ingedrukt houdt blijft de camera namelijk achter elkaar foto’s maken. Deze functie wordt ook weleens de Burst mode genoemd.

Het gemak van continu schieten is dat je uiteindelijk een foto kunt uitkiezen die jij het beste vindt. Hoeveel foto’s je achter elkaar kunt maken hangt af van de buffer van de camera. Doordat je veel meer foto’s maakt is het achteraf wel meer uitzoek werk, maar de kans op een goede foto van hét moment is veel groter.

Hoe werkt de continue opname stand?

Bij de continue opnamestand wordt heel kort de foto’s in een buffer opgeslagen. Pas bij het schieten van de volgende foto, schrijft de camera de foto naar de geheugenkaart weg. Zodra de buffer vol zit, zal je even geen foto’s kunnen maken. Meestal gaat er dan op de achterzijde van de camera een lampje branden. Een teken dat de camera het druk heeft. Druk daarom niet te lang op de ontspanknop bij continue opnames, zeker niet als je na een belangrijk moment nog een ander belangrijk moment verwacht. Bij de meeste camera’s kun je wel 6 tot 10 foto’s achter elkaar maken die dan tijdelijk in de buffer terechtkomen. Dit is voor de meeste situatie wel voldoende.

Wacht op het juiste moment

Vaak gaat het ook om het juiste moment. Bestudeer en kijk welk moment jij het mooist vindt en schiet dan pas de foto. Als je veel dierenfotografie doet is het aan te raden het gedrag van de dieren te bestuderen. Als je het gedrag herkent is het beter in te schatten wat het beest gaat doen en hoe het beweegt.

Wat ook helpt is dat je de scherpstelmethode op AF-C (bij Canon de AI Servo) instelt als het onderwerp continu van plek veranderd. Dit zorgt ervoor dat de camera continu blijft scherpstellen op de locatie waar jij het autofocuspunt plaatst.

Naast het wachten op het juiste moment is het ook belangrijk om zelf op de juiste locatie te staan. Probeer dat goed in te schatten, zodat jij de mooiste beelden kunt schieten.

Waar vind ik de continue opnamestand?

In het menu van je camera heb je een tabblad met een camera icoon. Daarin vind je de opnamestand. Dit wordt ook weleens de drive mode genoemd. Meestal kan je dan kiezen voor enkele opname, continue opname of zelfontspanner. Bij sommige camera heb je een speciale knop op de body van de camera. Kan je de continue opnamestand niet vinden op je camera? Reageer hieronder en laat ons weten welk merk en type camera je hebt. Wij helpen je graag verder.

Vergeet tenslotte niet te abonneren op onze Youtube kanaal. Je krijgt een notificatie binnen Youtube zodra wij een nieuwe videoles geupload hebben.

Reacties (35)

Duidelijk en leerzaam
Dank U

Op precies dezelfde locatie ook de continue opname gebruikt vanaf de blauwe luchtbel tot het opspuiten. De positie en voorgrond er bij hebben is wel het mooiste. Het haarscherp krijgen is voor mij nog wel een “dingetje”

Dat doeik ook bij vogel fotografie. En zoek in de vlucht de mooiste stand van de vleugels uit. Ook wel vogels op een tak om precies de vogel met open ogen in beeld te hebben.

Hallo Mark,

Leuke video, Ik heb laatst geprobeerd om vliegende modelvliegtuigen te fotograferen. Ik zocht de vliegtuigjes op totdat ik ze in beeld had, camera stilhouden en snel een aantal foto’s schieten. Het fotograferen in de burst mode helpt hierbij wel, maar het is een probleem om de vliegtuigjes scherp op de foto te krijgen omdat ze zo snel gaan. Ik gebruik een Panasinic Limux G7 camera. Heb jij een tip voor mij om de vliegtuigjes toch scherp op de foto te krijgen?

In dat geval adviseer ik je een groter autofocuspunt te gebruiken of een cluster van autofocuspunten (indien je camera die optie heeft). Met 1 heel klein autofocuspunt kan het inderdaad erg lastig zijn.

Nee mark goede tip . Ik probeer ijshockey te doen mega lastig en dat is dan binnen in een hal. Misschien is dit ut wel als de foto’s scherper willen worden gr peter .

Goede tip. Ga ik zeker toepassen bij F1 en wielrennen.

Hoi Mark, Wederom een goede uitleg!
Is het zinvol om hier bij te vermelden dat met een “snelle” kaart in de camera je sneller weer een volgende opnamesessie kan maken, of heb ik dat mis?

Dat is zeker zinvol, we hadden het al in de tekst onder de video toegevoegd 🙂

Ga het zeker eens uitproberen

Goede en duidelijke uitleg, ondersteunt door foto’s. Zelf maak ik regelmatig concert foto’s en gebruik inderdaad ook de burstfunctie, die ik combineer met de al servo modus.
Groeten, Rob

Duidelijke uitleg, wat ik nu zeker ga toepassen als beginnende hobby fotograaf

Dank je wel voor de reminder
Fyn te lezen dat meer mensen herkennen van “oh ja !”

Heb ik nog nooit uitgeprobeerd, maar goed te weten als het een keer nodig zou zijn. Dank je wel

Mooie en goede uitleg, soms denk je er niet aan, maar als het alsnog kan doe ik het wel.

Deze instelling gebruik ik altijd bij vogels en natuur fotografie.
Later gebruik ik de vogel met de mooiste vleugelslag.

Ja voor vogelfotografie zijn die ook goede instellingen om te gebruiken 🙂

Duidelijk uitleg ga het proberen dank je wel

Bedankt voor de uitleg. Ga het uit proberen.

Hallo Mark,

Had je je camera op statief staan?

Hi Kristyna,

Nee bij deze foto’s had ik de camera niet op statief, hoewel dat wel gekund had. Verder is het voor bewegende onderwerpen zoals sporters iets minder praktisch om vanaf een statief te fotograferen, omdat het je beperkt om snel te reageren. Met een monopod werkt sportfotografie vaak wel goed, zeker als je een zwaar objectief hebt.

Bedankt, even weer een goed uitgelegde opfrisser.

Geen dank Martha, bedankt voor je reactie.

Helder en duidelijk uitgelegd voor mensen die hier niets vanaf weten.

Heel fijn om te horen Hans 🙂

Ik zou graag willen weten welke instellingen je gebruikt hebt bij deze opnames van een spuitende geiser?
Ik wil graag vogels in de vlucht fotograferen, maar ik weet niet wat de beste opnameinstellingen zijn. Tuurlijk is een en ander afhankelijk van het weer. Maar hoe krijg ik die bewegende vogel scherp in de vlucht?

Een snelle sluitertijd dat is belangrijk als je alle spatjes wilt kunnen zien. Ook voor vogelfotografie is dat erg belangrijk. Denk bij een snelle sluitertijd dan gerust aan 1/500e. Dan is het mogelijk dat de ISO omhoog moet (als er niet voldoende licht is), maar daar kan je weinig aan doen.

Dank je wel!weer wat geleerd

Goede uitleg ga ik zeker een keer uitproberen

Ga zeker de continue opnamestand uit proberen bij snelle bewegende opnames. Goede tip Mark bedankt voor de uitleg.

Fijn om te horen Marleen 🙂

Dankjewel, even weer een eyeopener!!

Heel goed om te horen Ria!

Heel duidelijk en helder toegelicht . Dank je wel Mark!

Goeie uitleg en leerzaam.
Dank U

Laat een reactie achter