Camera & Lens Schoonmaken: 3 Tips

Het schoonmaken van de camera en de lens is iets wat bij fotografie hoort. Natuurlijk mag de camera of het objectief vies worden (ze kunnen wel wat hebben), maar om de duurzaamheid te garanderen is een stukje onderhoud aan te raden. In dit artikel vind je 3 tips voor het schoonmaken van de camera en de lens.

Lenspen om het objectief schoon te maken

Een goede manier om het objectief schoon te maken is door gebruik te maken van een lenspen. Een lenspen is een kleine accessoire die makkelijk mee te nemen is en meestal beter werkt dan een lensdoekje. Ik heb de onderstaande video gemaakt met aanvullende uitleg:

Camera blaasbalg

Ook ontzettend handig om te hebben is een camera blaasbalg. Hiermee kun je stof wegblazen. Niet alleen het loszittende stof aan de buitenkant, ook loszittend stof aan de binnenkant van de camera zou je weg kunnen halen (zie de volgende tip). Belangrijk is wel dat het blaasbalgje een filter heeft zodat het bij het vullen van de balg met lucht geen stof kan opzuigen. Blaasbalgjes zonder filter kunnen er juist voor zorgen dat er meer stof op de foto apparatuur komt. Een goede blaasbalg met filter is de Giotto Rocket Air Blower.

Blaasbalgje voor de camera

Camera sensor reinigen

Soms is de camera niet aan de buitenkant, maar van binnen vies. Als je gelukt hebt zit er in dat geval een beetje stof op de spiegel of op het matglas. Met een blaasbalgje zoals hierboven staat kun je dat meestal wegblazen waardoor het probleem opgelost is. Echter zit het stoft soms wat verder en zit het op de camera sensor. Tegenwoordig zijn de meeste spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s uitgerust met een stofreductie systeem. Bij het aanzetten van de camera trilt de camera sensor even zodat het stof eraf valt. Dit garandeert helaas geen stofvrije sensor en soms blijft er dus stof op de sensor zitten. Dit is te herkennen door een donker puntje dat je op iedere foto terugziet op dezelfde plaats.

Indien je stof op de camera sensor hebt dan moet de camera sensor schoongemaakt worden. Als leek zou ik daar niet zomaar aan beginnen, want als je een fout maakt kan de camera sensor beschadigen en is de camera kapot. Je kunt dit het beste laten doen in een fotospeciaalzaak of een bedrijf zoals Chip Clean dat gespecialiseerd is in het reinigen van camera’s.

Als je toch besluit om zelf de camera sensor schoon te maken, laat je dan eerst goed inlichten in een fotospeciaalzaak of bekijk een aantal Youtube video’s. De swabs van Visible Dust worden vaak gebruikt voor het reinigen van de camera sensor.

Camerasensor schoonmaken

Delen met je fotografie maatjes via:

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE