Bevroren bloesem fotograferen in de lente

Bevroren bloesem fotograferen? Ja, soms is dat mogelijk! Het is iets wat zo ontzettend mooi is om te zien, dat ik er bijna lyrisch van zou worden! Het is een fenomeen in het voorjaar, meestal in de maand april, als de tere bloesems van de fruitbomen in bloei staan. Wanneer er dan nachtvorst voorspelt wordt zou de bloesem kunnen bevriezen, waardoor de hele fruitoogst verloren zou gaan. Dé oplossing is dan om de bloesem te beregenen. Het water bevriest dan de bloesem waardoor het vruchtbeginsel behouden blijft. Voor de fruittelers is het een ware nachtmerrie, ’s nachts je bed uit moeten om de beregening aan te zetten. De volgende morgen is het wachten totdat de buitentemperatuur weer boven de 0 graden Celsius uitkomt, want dan pas kan de beregening weer worden uitgezet. Gelukkig voor de fruittelers is het niet ieder jaar raak, alhoewel deze foto’s van de afgelopen twee jaren zijn.

Inhoud van dit artikel:
1. Sprookjesachtig mooie foto
2. Bereid je goed voor
3. Macrofoto’s van bevroren bloesem
4. Waar vind je bevroren boomgaarden?

Sprookjesachtig mooie foto

Voor fotografen zorgen die bevroren boomgaarden voor een sprookjesachtig ‘winterwonderland’. Van afstand kun je de beregening vaak al zien terwijl de bomen al wit geworden zijn. Het zorgt voor een idyllisch tafereel. Je hoort het ijs kraken en binnen het kwartier vallen de eerste ijspegels al van de takken af. Meestal zet de fruitteler de beregening uit zodra de temperatuur boven het vriespunt is. De bloesem ontdooit dan heel erg snel, dus je hebt niet meer dan een half uurtje de tijd om foto’s te maken. 

Bevroren bloesem fotograferen in de lente met een macrolens

f/8  |  1/2500 sec.  |  ISO 200  |  |  40mm

Bevroren bloesem fotograferen in de lente met een macrolens

f/5  |  1/1250 sec.  |  ISO 200  |  40mm

Bereid je goed voor

Denk eraan dat je een extra accu meeneemt. Door de kou gaat je accu eerder leeg. Het kan zijn dat jouw camera en lenzen waterdicht zijn, zodat je foto’s kunt maken als de beregening aanstaat. Ik kan je aanraden om dan toch een regenpak aan te trekken om je te beschermen tegen de ‘regen’ en de kou. Koud zal het zeker zijn, want als je de boomgaard in gaat voelt het alsof je in een gigantische koelcel loopt. 

Macrofoto’s van bevroren bloesem

Je hebt dus kort de tijd om mooie foto’s te maken. Bloesem en waterdruppels zijn vrij klein dus die kun je het mooist fotograferen met een macrolens. In eerdere artikelen heb ik al geschreven over camera-instellingen voor macrofotografie en benodigde accessoires voor mooi macrofoto’s. Door de achtergrond zo rustig mogelijk te houden zal het onderwerp waarop je scherpstelt goed opvallen. Je kunt ook creatief te werk gaan en achteraf een foto 180 graden draaien. Dat geeft een heel bijzonder effect. 

Bevroren bloesem fotograferen in de lente met een macrolens

f/4.5  |  1/640 sec.  |  ISO 200  |  60mm  

Bevroren bloesem fotograferen in de lente met een macrolens

Iso 200  |  f8  |  1/500 sec.  |  60mma

Als je van je eerste verbazing bekomen bent, gaat je fotografenbloed ongetwijfeld harder stromen en kom je meteen in actie om van al dit moois macrofoto’s te gaan schieten. In de onderstaande foto’s zijn de knoppen van de bloesem helemaal beschermd in het ijs. Als de zon op de bloesem schijnt krijg je een mooie belichting en hoef je niet meer dan een paar meter de boomgaard in te lopen. Mooie fotomomenten te over! 

Bevroren bloesem fotograferen in de lente met een macrolens

f/5.6  |  1/500 sec.  |  ISO 200  |  60mm

Bevroren bloesem fotograferen in de lente met een macrolens

f/5.6  |  1/400 sec.  |  ISO 200  |  60mm

Wanneer de fruitteler langskomt om te kijken wat je aan het doen bent, laat dan je mooie foto’s zien en vraag om zijn/haar goedkeuring om nog wat foto’s te maken en dat je niets zult beschadigen. Toen dit mij overkwam heb ik voorgesteld om wat foto’s op te sturen, zodat de fruitteler en zijn gezin ervan konden meegenieten.

Waar vind je bevroren boomgaarden?

Je vindt ze in de gehele Betuwe waar professioneel fruit wordt geteeld en waar een beregeningsinstallatie aanwezig is. Bijna altijd wordt er aandacht aan de bevroren bloesem besteed in de media, met name op Weerplaza, Weeronline of nieuwssites. Verder zijn nog belangrijke teeltgebieden te vinden in de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse Vallei, Limburg en Noord-Holland.  

Een ander fenomeen zijn de vuurpotten waarmee de fruittelers hun kersenbomen beschermen, omdat kersenbomen erg gevoelig zijn voor schimmels en dat wordt door water juist versterkt. De vuurpotten staan dan tussen de bomen, waardoor de temperatuur hoog genoeg blijft en de knoppen geen schade oplopen. De fruitteler is hiermee de hele nacht in de weer om de potten brandend te houden. Maar dit is meer iets voor nachtfotografie. 

Wat zou ik het leuk vinden, wanneer jij ook thuiskomt en de foto’s in het groot gaat bekijken op een computerbeeldscherm. Je gaat verrast zijn over de prachtige details. Succes met het fotograferen!

Laat een reactie achter