Best geteste vlog camera’s van 2020 op een rij

Vloggen is helemaal in! Het aantal Youtube kanalen met vloggers blijft maar toenemen, dus wij vonden het tijd om een overzicht te geven van de beste vlog camera’s die je op dit moment kunt kopen. Daarnaast geven wij ook nog aanvullende tips waarop je moet letten als je een camera wilt kopen om te vloggen. Mocht je niet weten wat een vlogger is: een vlogger is iemand die zijn of haar leven vastlegt met een camera en dit vervolgens online deelt met de rest van de wereld.

Je kan kiezen voor een echte videocamera, maar tegenwoordig kunnen fotocamera’s en smartphones ook filmen op hoge kwaliteit. In dit artikel beperken wij ons tot de fotocamera’s die geschikt zijn voor de (nieuwe) vloggers van 2020.

Inhoudsopgave

Tips voor vlog camera’s

Het formaat van de vlog camera
Uiteraard is het formaat van de camera waarmee je wilt vloggen van belang. Je kan voor een compactcamera gaan die makkelijk mee te nemen is, maar wellicht iets minder goede kwaliteit geeft als er te weinig licht is, of voor een iets grotere systeemcamera / spiegelreflexcamera. Kwalitatief presteren systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s beter dan een compactcamera, maar je moet het natuurlijk wel meenemen. Stel jij bent een reisvlogger en continu op pad, dan zou het een goede reden zijn om toch voor de compacte vlogcamera te gaan.

Een kantelbaar scherm is onmisbaar
Voor de camera gaan staan en je vlog starten is eenvoudig, maar het is nog eenvoudiger als je precies kunt zien hoe jij in beeld bent. Oftewel, zorg ervoor dat de camera een kantalbaar scherm heeft (naar boven of naar de zijkant), zodat jij kan zien hoe je in beeld bent terwijl je een vlog maakt.

Een vlog camera heeft beeldstabiliatie nodig
Je kan vloggen door een camera op een statief te zetten, maar je komt in veel situaties terecht dat je geen statief bij je hebt en gewoon wilt vloggen als je aan het lopen bent. Door je lopende beweging zullen de opgenomen beelden ook wat op en neer gaan. Dit is zonder stabiliserende accessoire niet te voorkomen, maar een vlog camera met beeldstabilisatie zorgt al voor een veel rustiger beeld. Dat is wel zo fijn voor de kijkers, want die moet jij uiteindelijk toch zien te overtuigen om ook je volgende video’s te bekijken. Vlog jij met je smartphone en wil je de optimale stabilisatie? Kies dan voor een smartphone statief met gimbalhoofd.

Gebruik een externe microfoon
Wil je echt goede vlog video’s maken? Zorg ervoor dat het geluid perfect is met een externe microfoon. Natuurlijk heeft de camera die je koopt een interne microfoon, maar het geluid zal niet optimaal zijn. Als je overweegt een externe microfoon te gebruiken is het wel belangrijk dat jouw vlog camera die aansluiting heeft. Veel compactcamera’s hebben die aansluiting niet, maar ook op de systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s zit lang niet altijd een microfoon aansluiting. Controleer de specificaties dus goed.

Een extra accu
Filmen is een vrij energieslurpende activiteit voor fotocamera’s, met name omdat het LCD scherm continu aanstaat. Om die reden kan de accu wat sneller leeg zijn dan je zou willen. Het is natuurlijk zonde als je niet verder kunt vloggen terwijl je op een schitterende locatie staat. Koop om die reden altijd een extra accu.

Beste compactcamera’s om te vloggen tot €500,-

De onderstaande vlog camera’s kunnen naast filmen ook hele goede foto’s maken. Daarnaast zijn ze allemaal voorzien van een kantelbaar LCD scherm, maar ze hebben geen aansluiting voor een externe microfoon. Uiteraard kan je altijd een losse externe microfoon gebruiken en beeld met audio gelijkzetten tijdens de videobewerking. Deze methode kost echter wel extra tijd en soms is het lastig om beeld en audio 100% op elkaar af te stemmen.

CameraScoreKantelbaar schermVideokwaliteitAansluiting externe microfoon 
Canon Powershot SX730HS6,9Full HD (1080p)Meer informatie
Canon PowerShot SX740 6,3Full HD (1080p)Meer informatie
Nikon Coolpix A9006,9Full HD (1080p)Meer informatie
Panasonic Lumix DMC-TZ90 7,04K & Full HD (1080p)Meer informatie
Sony CyberShot DSC-WX5007,0Full HD (1080p)Meer informatie
Panasonic Lumix DMC-TZ577,1Full HD (1080p)Meer informatie
Sony CyberShot DSC-HX907,2Full HD (1080p)Meer informatie
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III8,6Full HD (1080p)Meer informatie
Beste vlog camera 2018 - Goedkope compactcamera

Beste compactcamera’s om te vloggen tussen de €500,- en €1000,-

Compactcamera’s is misschien niet het juiste woord, want een aantal van de onderstaande camera’s zijn niet echt compact te noemen. Ze worden ook wel superzoom-, hybride-, of bridge camera’s genoemd. Wat onderstaande camera’s wel gemeen hebben is dat ze kwalitatief beter zijn dan de camera’s tot €500,-. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de camerasensor. Je merkt dit met name in moeilijke lichtsituaties, zoals filmen met tegenlicht of filmen in het donker. Enkele camera’s hebben wel een microfoon aansluiting, dus als jij nu al weet dat je met een externe microfoon wilt werken… kijk zeker even verder.

CameraScoreKantelbaar schermVideokwaliteitAansluiting externe microfoon 
Canon PowerShot G1 X Mark II8,1Full HD (1080p)Meer informatie
Canon Powershot G1 X Mark III7,8Full HD (1080p)Meer informatie
Canon Powershot G7 X Mark II7,9Full HD (1080p)Meer informatie
Panasonic Lumix DMC-LX157,94K & Full HD (1080p)Meer informatie
Sony CyberShot DSC-RX100 V8,34K & Full HD (1080p)Meer informatie
Canon PowerShot G5 X8,3Full HD (1080p)Meer informatie
Sony CyberShot DSC-RX100 IV8,04K & Full HD (1080p)Meer informatie
Canon PowerShot G7 X Mark III8,04K & Full HD (1080p)Meer informatie
Beste vlog camera 2018 - Hoge kwaliteit compactcamera

Beste systeemcamera’s & spiegelreflexcamera’s om te vloggen tot €500,-

In dit overzicht zijn wij even uitgegaan van camera’s tot €500,- inclusief een standaardlens. Bij veel merken is dat de 18-55mm lens. Dit is overigens de goedkoopste lens die de merken hebben, dus verwacht niet de allerhoogste kwaliteit. Wil je voor hogere kwaliteit beelden dan moet je iets meer investeren in een lens met beter glas. We hebben aparte informatiepagina’s gemaakt over de beste spiegelreflexcamera’s en beste systeemcamera’s in het algemeen. Dus mocht je meer dan een vlogcamera zoeken, kijk zeker even op deze pagina’s.

CameraScoreKantelbaar schermVideokwaliteitAansluiting externe microfoon 
Canon EOS 200D8,0Full HD (1080p)Meer informatie
Canon EOS M1007,2Full HD (1080p)Meer informatie
Fujifilm X-A107,5Full HD (1080p)Meer informatie
Olympus E-PL87,4Full HD (1080p)Meer informatie
Panasonic Lumix DC-GX8008,0Full HD (1080p)Meer informatie
Fujifilm X-A5 Zilver8,04k & Full HD (1080p)Meer informatie
Fujifilm X-T100 8,14k & Full HD (1080p)Meer informatie
Beste vlog camera 2018 - Goedkope spiegelreflexcamera

Beste systeemcamera’s & spiegelreflexcamera’s om te vloggen tussen de €500,- en €1000,-

Wil je ook serieus gaan fotograferen en optimaal gebruik kunnen maken van alle belangrijke zaken die wij hebben genoemd in de bovenstaande tips? Je komt dan uit bij een iets duurdere camera, maar de kwaliteit gaat wel naar een hoger niveau.

CameraScoreKantelbaar schermVideokwaliteitAansluiting externe microfoon 
Canon EOS M68,6Full HD (1080p)Meer informatie
Nikon D53008,9Full HD (1080p)Meer informatie
Olympus E-PL98,14K & Full HD (1080p)Meer informatie
Panasonic DMC-G78,34K & Full HD (1080p)Meer informatie
Canon EOS M50 8,44K & Full HD (1080p)Meer informatie
Fujifilm X-T209,04K & Full HD (1080p)Meer informatie
Sony Alpha A6100 8,44K & Full HD (1080p)Meer informatie
Beste vlog camera 2018 - Hoge kwaliteit spiegelreflexcamera

Met welke camera vlog jij?

Maak jij ook vlogs? Reageer dan op dit bericht en laat weten welke vlog apparatuur jij gebruikt en hoe het bevalt. Wij zijn heel erg benieuwd!

De score bepalen wij niet aan de hand van een eigen test, maar een gewogen gemiddelde van de volgende websites: Consumentenbond, Digifoto Pro, Zoom, Chip Magazine, Kenrockwell.com, Cameralabs.com, Dpreview.com en DxOMark.

Reacties (6)

Hoi even een vraagje ik zag he moooie fotos op instagram welke camera type gebruik jij daar voor ik ben op zoek Naar een camera lieft een compact maar met mijn eisen pakket kom ik er niet aan uit dus ik zag jou fotos die zijn echt wel moooi graag hoor ik welke merk type jij gebruikt

Deze pagina zal voor jou enorm handig zijn: https://www.derooijfotografie.nl/beste-spiegelreflexcamera-systeemcamera-2018/
Op deze pagina zie je de beste camera’s van 2018-2019, hier zal je vast een goede keuze uit kunnen maken.

De Olympus em 10 mark 2 heeft helemaal geen kantelbaar scherm. Je kan hem wel kantelen maar niet naar boven of zijwaarts.

Hi Remco,

We hebben het even nagekeken en je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor de correctie.
Het is direct aangepast.

Hallo,

Ik heb een vraag mijn kleindochter van zes wil graag een vlog camera
Is dit een aanrader.
Of is ze daar nog veel te jong voor.
En wat zou u mij kunnen aanbevelen.
Alvast bedankt voor u antwoord,

De camera’s in het bovenstaande artikelen kunnen wij allemaal aanraden als jouw kleindochter hiermee wilt vloggen.
Jouw kleindochter kan het beste gebruik maken van een automatische filmfunctie, ze is nog aan de jonge kant dus alles handmatig in te stellen kan nog wat lastig zijn.

Laat een reactie achter