Beste systeemcamera 2023

Wat is de beste systeemcamera die je in 2023 kunt kopen? Kies je voor Sony, Fujifilm, Olympus of Panasonic die als eerst heel actief waren in dit camerasegment of ga je toch voor Canon en Nikon die met een flinke inhaalslag bezig zijn? Anno 2023 is de systeemcamera de best verkochte camera in de wereld. Er worden dus meer systeemcamera’s verkocht dan spiegelreflexcamera’s. We hebben een aparte pagina gemaakt met de beste spiegelreflexcamera’s, maar het is niet zonder reden dat de populariteit van dat camerasegment afgenomen is.

Op deze pagina leggen we eerst de verschillen tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s uit, zodat je daar een keuze in kunt maken. Daarna lees je meer over de beste systeemcamera’s voor beginnende, gevorderde en professionele fotografen.

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflexcamera?

De eerste systeemcamera dook op in 2004, maar het duurde nog ruim 4 jaar totdat dit type camera echt toegankelijk werd voor de consument. Aan het begin waren de systeemcamera’s niet zo goed als de spiegelreflexcamera’s, maar inmiddels zijn we bijna 15 jaar verder en is er veel vooruitgang geboekt. Wat zijn exact de verschillen tussen een systeemcamera en spiegelreflexcamera? Lees snel verder…

Fotokwaliteit
Om maar met de deur in huis te vallen. Wat is het verschil in fotokwaliteit, want daar draait het uiteindelijk toch om? Het antwoord is simpel. De fotokwaliteit van systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s is tegenwoordig vergelijkwaardig. Natuurlijk zitten er kleine verschillen tussen cameramodellen, maar het is niet dat spiegelreflexcamera’s altijd beter of slechter zijn dan systeemcamera’s. Hieronder gaan we in op kenmerken die wél verschillend zijn.

De spiegel is uit de camera gehaald
Bij een spiegelreflexcamera moet je door de zoeker van de camera kijken om een foto te maken, anders weet je niet wat je fotografeert. Dankzij een prisma en spiegel die in de camerabody zitten kijk je recht door de lens de wereld in. Deze twee onderdelen nemen relatief veel ruimte in waardoor de body van een spiegelreflexcamera best groot is.

Bij een systeemcamera heb je geen prisma en spiegel meer. Je kunt achter op het LCD precies in de gaten houden waar de camera op gericht is en bij de meeste systeemcamera’s kun je dit ook zien via de zoeker. Het gaat hier echter om een elektronische zoeker, je kijkt dus op een klein LCD-scherm. In het begin van het systeemcamera tijdperk waren de LCD-schermpjes in de zoeker niet zo goed en had je zelfs te maken met een kleine vertraging. Zeker bij het fotograferen van bewegende onderwerpen was dat een groot nadeel. We leven inmiddels in 2023 en de technologie staat natuurlijk niet stil. Van vertragingen is geen sprake meer en de beeldkwaliteit van de zoekers is zeer hoog.

Verschil spiegelreflexcamera en systeemcamera

Dat brengt direct een voordeel voor systeemcamera’s met zich mee. Naast een live weergave van wat de camera ziet kun je direct handige informatie op het beeld projecteren, zoals het (snel)menu of een kompas om te kijken of je de camera wel recht houdt.

Een ander voordeel van systeemcamera’s is dat je de correcte belichting op het LCD-scherm ziet voordat je de foto maakt. Met een spiegelreflexcamera kun je het diafragma, de sluitertijd of ISO-waarde aanpassen, maar doordat je door de lens kijkt heeft dat geen invloed op wat je ziet. Dankzij de elektronische zoeker van een systeemcamera wordt direct weergegeven hoe de belichting van de foto gaat worden met de instellingen die je aangepast hebt. Fotograferen wordt op deze manier veel makkelijker.

Een nadeel van sommige systeemcamera’s is dat er helemaal geen elektronische zoeker op zit. Je kunt dus alleen fotograferen met het LCD-scherm achterop. Tijdens zonnige dagen kan dit lastig zijn, omdat het LCD-scherm altijd een beetje spiegelt.

Gewicht en formaat
Door het weglaten van verschillende onderdelen was het mogelijk de systeemcamera compacter te houden. Door het ontbreken van een spiegel heeft dat ook gevolgen voor de objectieven die je op een systeemcamera gebruikt. Deze zijn doorgaans ook compacter en lichter. Dus zowel in formaat als in gewicht heeft de systeemcamera ook een groot pluspunt ten opzichte van spiegelreflexcamera’s.

Videokwaliteit en scherpstelling
Video’s maken met systeemcamera’s was vanaf het begin direct mogelijk. Dit was ook één van de kenmerken waarop een systeemcamera beter functioneerde dan een spiegelreflexcamera. Wist je dat filmen helemaal niet mogelijk was met de eerste digitale spiegelreflexcamera’s? De techniek was afgestemd op fotografie, niet op videografie. Tegenwoordig kan dat wel, maar daar hebben ze de techniek wel behoorlijk voor moeten aanpassen. Toch blijven systeemcamera’s wel iets beter in de continue scherpstelling tijdens het filmen. Het werkt net een stukje sneller.

Snelheid
Bij een spiegelreflexcamera moet de spiegel opklappen voordat het licht door de lens naar de camerasensor kan. Dit kost tijd en om die reden zie je dat systeemcamera’s meer foto’s per seconde kunnen maken. Bij de instap systeemcamera’s maak je al snel 10 foto’s per seconde, terwijl dit aantal foto’s bij spiegelreflexcamera’s alleen met dure modellen haalbaar is.

Aanbod objectieven
Dan eindelijk een voordeel van spiegelreflexcamera’s! Dit type camera is langer op de markt waardoor het aanbod van objectieven veel groter is. Niet alleen van het cameramerk zelf, ook van de merken Sigma, Tamron en Tokina die objectieven maken voor verschillende merken. Jaarlijks komen er nu wel veel nieuwe objectieven voor systeemcamera’s terwijl dat nauwelijks het geval is voor spiegelreflexcamera’s. Het is dus een kwestie van tijd totdat het aanbod van objectieven voor systeemcamera’s op gelijke hoogte komt. Daarnaast zie je nu juist een trend dat nieuwe objectieven wel gemaakt worden voor de systeemcamera’s en niet voor de spiegelreflexcamera’s. Naast het kopen van een nieuw objectief kun je natuurlijk ook een tweedehands objectief kopen. Je gaat merken dat er voor spiegelreflexcamera’s meer te vinden is.

Eerste Hulp Bij Fotograferen

Zijn de foto’s van je (klein)kinderen niet scherp?

Mislukken de foto’s die je in donkere situaties maakt?

Is je foto veel te donker geworden?

Met het boek ‘Eerste Hulp Bij Fotograferen’ maak jij voortaan een goede foto in iedere situatie! Niets is vervelender dan hét moment missen of het moment vastleggen met de verkeerde instellingen waardoor de foto alsnog mislukt. Met dit praktische fotografieboek maak jij voortaan goede foto’s in iedere situatie. We geven per onderwerp advies over de instellingen en behandelen mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen. Dit boek onderscheidt zich door direct de oplossing te geven voor de mogelijke problemen. Hierdoor weet je dus precies hoe je het wel moet aanpakken.

Wil jij mooiere foto’s maken en zelfverzekerder worden over de juiste instellingen in de meest uiteenlopende situatie? Dan is dit boek echt iets voor jou!

Beste systeemcamera voor beginners

Wat is een goede systeemcamera voor beginners? Het is goed om te weten dat de meeste cameramerken drie reeksen op de markt zetten. Een reeks instapmodellen voor beginnende fotografen, een reeks voor de (semi-)gevorderde fotografen en een reeks voor professionele fotograferen. Laten we eerst eens kijken welke systeemcamera’s voor de beginners geschikt zijn, hierbij richten wij ons op de meest actuele cameramodellen. Systeemcamera’s die enkele jaren geleden geïntroduceerd zijn en nu in de uitverkoop zijn nemen wij bewust niet mee, zodat de meest recente technologieën met elkaar vergeleken worden. Dit wil overigens niet zeggen dat een iets ouder model geen goede keuze is. Vaak zijn ze scherp geprijsd en kan het juist interessant zijn om daarvoor te kiezen. Zoals eerder beschreven staat is het objectief ook erg belangrijk. Een beetje geld besparen op de camerabody en dat geld investeren in een beter objectief is juist aan te raden. De beste systeemcamera’s voor beginners in 2023 zijn:Beste systeemcamera 2021

  1. Canon EOS M50 Mark II
  2. Fujifilm X-T30 II
  3. Nikon Z50
  4. Sony A6100
  5. Olympus OM-D E-M10 IV
  6. Panasonic G80

Beste Canon systeemcamera voor beginners

Zie je een M in het cameramodel van een Canon camera? Dat is dan een systeemcamera, want de Canon systeemcamera’s hebben een lensvatting (de aansluiting waar je de lens op zet) met de naam M-mount. Canon M systeemcamera’s zijn er voor de beginnende fotograaf, maar ook voor de professional, dus het is nog even goed kijken. Vaak kun je wel aan de prijs zien of de systeemcamera een instapmodel is.

Bepaal eerst voor jezelf of je per se een systeemcamera wilt hebben met een zoeker. Als je voldoende denkt te hebben aan alleen een LCD-scherm dan heb je iets meer keuze. Uit ervaring weten wij dat de zoeker wel erg handig kan zijn op zonnige dagen, het display is dan vaak minder goed te zien door de weerspiegelingen.

In het kort de plus- en minpunten van een camera benoemen doen we hier bewust niet, omdat een camera eigenschap voor de ene fotograaf een voordeel kan zijn en voor de andere fotograaf juist een nadeel. Klik op de onderstaande knop voor een duidelijk overzicht van alle specificaties van de Canon EOS M50 Mark II en de Canon EOS M6 Mark II.

Beste Nikon systeemcamera voor beginners

Eerlijk is eerlijk, Nikon heeft (samen met Canon) de systeemcamera’s aan het begin niet serieus genomen. Hierdoor is het aanbod van systeemcamera’s voor beginners en semi-gevorderde fotografen nog erg beperkt. Achter de schermen wordt er echter wel hard gewerkt en zijn ze begonnen met een inhaalslag. In het begin van het systeemcamera tijdperk introduceerde Nikon de Nikon 1, de eerste Nikon systeemcamera. Deze camera had echter een vrij kleine beeldsensor en de kwaliteit viel tegen. De Nikon 1 serie is inmiddels helemaal van de markt en Nikon brengt nu systeemcamera’s op de markt die wel aan de verwachtingen van fotografen voldoet.

In 2023 kun je de Nikon Z fc en de Nikon Z50 kopen als beginner, maar misschien is dit al een camera die in het semi-gevorderde segment valt. Het is in ieder geval een mooie systeemcamera die zich kan meten met de systeemcamera’s van Sony, Fujifilm en Canon.

Beste Fujifilm systeemcamera voor beginners

Als er één merk een goede comeback gemaakt heeft dan is het Fujifilm wel. De slag om de spiegelreflexcamera’s hebben ze niet kunnen winnen. Bij de ontwikkelingen rondom de systeemcamera’s waren ze er als de kippen bij. Met succes, want Fujifilm behoort tot de best verkopende merken als we naar systeemcamera’s kijken. De Fujifilm systeemcamera’s hebben allemaal een X in de benaming. Het worden daarom ook wel de Fujifilm X-series genoemd.

De camera’s zijn wel vrij prijzig en daarom vinden we maar één model terug in het segment beginners, namelijk de Fujifilm X-T30 II. Het is een schitterende camera met alles wat een beginnende fotograaf nodig heeft. Fujifilm wordt vaak geroemd door de kleuren, die zijn erg kenmerkend en zie je bij geen enkel ander cameramerk terug.

Beste Sony systeemcamera voor beginners

Steeds meer fotografen kiezen voor Sony bij de aankoop van een fotocamera. Sony begon ook relatief vroeg met het maken van systeemcamera’s en ze hebben hun plekje terug gewonnen in de cameramarkt. De Sony A(lpha) serie systeemcamera’s zijn vanaf het begin al erg goed. Met name het dynamisch bereik van de beeldsensor is uitstekend. Dit komt goed van pas in contrastrijke situaties. Denk hierbij aan het fotograferen van landschappen met zonsopkomst of zonsondergang. De beeldsensors van Sony zijn zelfs zo goed dat ze ook in Nikon camera’s gebruikt worden.

De Sony systeemcamera’s voor beginners worden gekenmerkt door de A gevolgd door 4 cijfers, zoals de Sony A5000 en Sony A6000 die inmiddels al wat jaren op de markt zijn. De Sony A6400 is een iets recenter cameramodel die zeer compact en licht is, een snelle autofocus heeft en echt goede foto’s maakt. Tenslotte heeft Sony ook nog de ZV-E10, deze camera is meer gericht op de vloggers, maar maakt ook hele goede foto’s en natuurlijk video’s.

Beste systeemcamera voor beginners van Olympus en Panasonic

Zowel Olympus als Panasonic maken gebruik van een Micro Four Thirds beeldsensor. Dit is een beeldsensor met een 4:3 verhouding, die iets kleiner is dan de APS-C beeldsensor van Canon, Fujifilm, Nikon en Sony. De APS-C sensor heeft overigens een 3:2 verhouding, wat direct een verklaring is voor het “aparte” formaat van Olympus en Panasonic foto’s. De beeldsensor is dus iets kleiner wat vaak ook gevolgen heeft voor de beeldkwaliteit. Het verschil is echter niet heel groot en de systeemcamera’s van Olympus en Panasonic presteren dus prima. Een voordeel van deze twee merken is dat de objectieven uitwisselbaar zijn. Je hebt dus een vrij groot aanbod om uit te kiezen.

Panasonic weet zich goed te onderscheiden van de rest met camera’s die optimaal zijn voor videografie. De Panasonic G-serie is speciaal hiervoor gemaakt en geliefd onder videografen.

In de onderstaande video legt fotograaf Mark de Rooij voor de beginnende fotograaf uit aan welke belangrijke dingen je moet denken als je voor het eerst een spiegelreflexcamera of systeemcamera gaat kopen.

Beste systeemcamera voor gevorderde fotografen

Ben je al een tijdje bezig met fotografie en zoek jij naar een upgrade van je systeemcamera? Met een paar jaar ervaring kun je kijken naar systeemcamera voor gevorderde fotografen, ook wel semi-professionele systeemcamera’s genoemd. De volgende systeemcamera’s voor gevorderden zijn verkrijgbaar:Beste systeemcamera Nikon

  1. Canon EOS R
  2. Canon EOS RP
  3. Nikon Z5
  4. Fujifilm X-S10
  5. Fujifilm X-S10
  6. Fujifilm X-T4
  7. Sony A6400
  8. Sony A6600

Beste Canon systeemcamera's voor gevorderde fotografen

Ook voor de meer gevorderde fotograaf heeft Canon mooie systeemcamera’s. Er hangt wel direct een prijskaartje aan, maar dan heb je wel direct een fullframe systeemcamera. De kwaliteit mag er dus ook wezen. In vergelijking met de Canon systeemcamera voor beginners hebben de gevorderde systeemcamera’s meer pixels en scherpstelpunten, extra snelheid, een betere hoge ISO ruisprestatie en hogere videokwaliteit. Je krijgt er dus wel wat voor terug!

In dit segment vallen de Canon EOS R en Canon EOS RP waarbij de eerste hoger geplaatst is. Of het prijsverschil de moeite waard is? Dat zal afhangen per fotograaf. Via de onderstaande knop kun je eenvoudig de specificaties vergelijken.

Beste Nikon systeemcamera voor gevorderde fotografen

Nikon heeft enkele systeemcamera’s op de markt gebracht en net zoals bij Canon heeft ook deze camera direct een fullframe sensor. Een aantal specificaties van de Nikon Z5 zijn:
– Fullframe 24.3 megapixel sensor
– ISO-bereik van 100-51.200
– 5-assige in-body beeldstabilisatie
– 273-punts hybride autofocussysteem
– 4.5 beelden per seconde
– 2 SD-geheugenkaartsleuven

Via de onderstaande knop vind je nog veel meer informatie over deze camera.

Beste Fujifilm systeemcamera voor gevorderde fotografen

Fujifilm heeft zich al vanaf het begin gericht op het midden en de bovenkant van de markt, de gevorderde en semi-professionele fotograaf. In vergelijking met Canon en Nikon betaal je een stuk minder voor de camerabody en zul je daar niet meer dan 1000 euro aan uitgeven. Zoals we al eerder schreven heeft Fujifilm geen fullframe beeldsensors, dus in de camera’s vind je een APS-C sensor terug. De sensor is kleiner, zal bij hoge ISO-waarden iets sneller ruis geven, maar de sensortechniek van Fujifilm is wel erg goed waardoor het gat met fullframe aanzienlijk kleiner geworden is.

In dit segment vinden we terug de Fujifilm X-S10, Fujifilm X-T4 en Fujifilm X-T30 II. Als we eerlijk zijn…. het zijn stuk voor stuk mooie camera’s waar je gewoon goede foto’s mee kunt maken. Er zijn wat verschillen in de specificaties waardoor je misschien een voorkeur krijgt, maar kijk ook naar het formaat van de camera. De Fujifilm X-E4 is namelijk een stukje compacter.

Beste Sony systeemcamera voor gevorderde fotografen

In het stukje over de Sony systeemcamera’s voor beginners schreven we al over en camera in de 6000-serie. In deze serie vind je nog meer camera’s terug en die vallen in het segment voor de gevorderde fotografen. Qua design lijken ze erg op elkaar, maar deze modellen hebben een hogere videokwaliteit, ze zijn sneller met scherpstellen, hebben een betere beeldsensor en je kunt kiezen uit meer scherpstelpunten.

We hebben het hier over de Sony A6400 en Sony A6600. In de 6000-serie geldt, hoe hoger het nummer hoe hoger de camera geplaatst is. De Sony A6600 is dus iets beter dan de A6400, maar daardoor ook duurder.

Beste Olympus en Panasonic systeemcamera's voor gevorderde fotografen

Zowel Olympus als Panasonic maken gebruik van een Micro Four Thirds beeldsensor. Dit is een beeldsensor met een 4:3 verhouding, die iets kleiner is dan de APS-C beeldsensor van Canon, Fujifilm, Nikon en Sony. De APS-C sensor heeft overigens een 3:2 verhouding, wat direct een verklaring is voor het “aparte” formaat van Olympus en Panasonic foto’s. De beeldsensor is dus iets kleiner wat vaak ook gevolgen heeft voor de beeldkwaliteit. De Panasonic GH-lijn bevat de opties om te kiezen uit verschillende beeldratio’s: 1:1, 3:2, 4:3 en 16:9.

Een ander voordeel van deze twee merken is dat de objectieven uitwisselbaar zijn. Je hebt dus een vrij groot aanbod om uit te kiezen.

Panasonic weet zich goed te onderscheiden van de rest met camera’s die optimaal zijn voor videografie. De Panasonic G-serie is speciaal hiervoor gemaakt en geliefd onder videografen.

Hoe kies je de beste systeemcamera?

Op basis van welke factoren maak je de beste keuze bij de aankoop van een nieuwe systeemcamera? Een beginnende fotograaf heeft andere prioriteiten dan een gevorderde fotograaf. Als je al langer met fotografie bezig bent heb je misschien ook wel een voorkeur gekregen in bijvoorbeeld portretfotografie, landschapsfotografie of sportfotografie. Op basis daarvan kan het voorkomen dat systeemcamera A voor jou de beste keuze is terwijl iemand met hetzelfde budget voor systeemcameracamera B kiest. In dit hoofdstuk van deze pagina gaan we in op de factoren die van belang kunnen zijn. Bepaal per factor in hoeverre het belangrijk is en vergelijk de productspecificaties op die punten.

Objectief belangrijker dan de body
In het algemeen is van toepassing dat het objectief (de cameralens) belangrijker is dan de camerabody. De beste camerabody met een slecht objectief geeft uiteindelijk lagere kwaliteit foto’s dan de goedkoopste body met een heel goed opbjectief. Als je twijfelt tussen twee camera’s die redelijk vergelijkbaar zijn in de specificaties dan kun je vaak beter voor de goedkoopste camera gaan en het geld dat overblijft investeren in een beter objectief.

Formaat van de camera
Binnen de systeemcamera’s zit nog een behoorlijk verschil in formaat en gewicht. Met name de professionele systeemcamera’s zijn toch een stuk groter en zwaarder (met name de objectieven) als je dit vergelijkt met de systeemcamera’s voor beginners. Maar zelfs in het segment voor beginnende fotografen en semi-gevorderde fotografen vind je de nodige verschillen. Een camera thuislaten vanwege het formaat is natuurlijk niet de bedoeling. Zonder camera kun je helemaal geen mooie foto’s maken. Denk hier dus goed over na, want een camera die je nooit meeneemt gaat je sowieso geen plezier opleveren.

APS-C of full frame camera
Formaten beeldsensoren camera's Professionele camera’s hebben een full frame sensor, een sensor die 35mm breed is en daarmee gelijk is aan de 35mm film uit het analoge tijdperk. Een grotere beeldsensor levert over het algemeen een hogere fotokwaliteit op, maar het verschil tussen Micro Four Thirds, APS-C en full frame is in de afgelopen jaren wel afgenomen. Een professionele fotograaf heeft inkomsten uit zijn of haar fotografie en kan zich vaak een full frame camera veroorloven. Is full frame nodig voor een hobbyfotograaf? In principe niet, maar als je het budget hebt kun je toch besluiten die stap te nemen. Je moet er wel rekening mee houden dat objectieven van APS-C systeemcamera’s niet passen (of niet optimaal werken) op full frame systeemcamera’s. De aankoop van een full frame systeemcamera gaat dus meestal samen met de aankoop van nieuwe objeciteven. Erg kostbaar dus!

Iets anders dat opvallend is (en niet eerder gebeurde bij de spiegelreflexcamera’s) is dat er merken zijn die wel de professionele markt (proberen te) bedienen, maar geen full frame camera hebben. Olympus en Panasonic hebben in hun topmodel dus gewoon een Micro Four Thirds sensor zitten. Ook Fujifilm is hierin een buitenbeentje en gebruikt uitsluitend de APS-C sensor in al hun systeemcamera’s.

Prestaties met hoge ISO-waarden
In cameratesten worden vaak foto’s gemaakt met hoge ISO-waarden en met elkaar vergeleken, maar als jij zelden met hoge ISO-waarden fotografeert dan is dit natuurlijk niet zo heel belangrijk. Een landschapsfotograaf of nachtfotograaf werkt vaak met een statief en kan daardoor op een lage ISO fotograferen. Een bruidsfotograaf of concertfotograaf krijgt echter wel regelmatig te maken met donkere ruimtes en dus hoge ISO-waarden. Vraag jezelf dus af hoe belangrijk de hoge ISO-waarde prestatie is. De productspecificatie maximale ISO-waarde zegt overigens niet heel veel. Als een camera onbruikbare foto’s maakt op ISO 256.000 is het leuk dat je het kunt instellen, maar als het geen bruikbare foto oplevert dan heb je er nog steeds niets aan. Hiervoor kan het handig zijn cameratesten te raadplegen.

Megapixels zegt meestal weinig
Vaak wordt gedacht hoe meer megapixels hoe beter. Megapixels gaat pas een rol spelen als je grote prints van foto’s maakt. Met grote prints bedoelen we groter dan 1,5 meter. Doe je dat niet? Dan heeft iedere camera die je in 2023 koopt voldoende megapixels en hoef je hier eigenlijk niet verder naar te kijken.

Een ander voordeel van veel megapixels is dat je een uitsnede kunt maken en dan toch nog een behoorlijk aantal pixels overhoudt. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een vogel in de lucht die uiteindelijk klein in de foto afgebeeld wordt. Door een uitsnede te maken lijkt het alsof je veel verder hebt ingezoomd.

Snelheid autofocus
Fotografeer je veel bewegende dieren en/of mensen? Een snelle autofocus maakt het fotograferen makkelijker. In principe zijn de meeste systeemcamera’s in 2023 vrij snel met de autofocus en moet je de camera’s na elkaar gebruiken om verschillen in snelheid te kunnen ontdekken. In cameratesten wordt de snelheid soms tussen verschillende systeemcamera’s met elkaar vergeleken, maar dit is niet meetbaar in tijd. Dus vaak wordt er geschreven dat de ene camera sneller was dan de andere en is dat meer op basis van de gebruikerservaring.

Aantal foto’s per seconde
Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen is het altijd aan te raden de burst-mode te gebruiken. De camera maakt veel foto’s achter elkaar zolang jij de ontspanknop ingedrukt houdt. Het aantal foto’s per seconde (frames per second, ook wel afgekort als fps) is staat altijd vermeld in de productspecificaties van de systeemcamera’s. Is snelheid dus belangrijk voor jou? Zorg ervoor dat je de camera’s op deze specificatie vergelijkt.

LCD-scherm
Naast het formaat van het LCD-scherm kan het aantal pixels van het LCD scherm ook anders zijn. Vaak neemt het aantal pixels toe als het scherm groter wordt, dat is vrij logisch. Echter als je twee systeemcamera’s met elkaar vergelijkt die beiden een 3.2″ LCD-scherm hebben, en het aantal pixels in het scherm verschilt, dan is het ene scherm beter dan het andere scherm. Het daadwerkelijke verschil zal overigens vrij lastig waarneembaar zijn, dus staar je hier niet op blind.

Belangrijker om jezelf af te vragen is of je een vast scherm wilt of kantelbaar scherm. Een kantelbaar scherm zorgt ervoor dat je makkelijker foto’s kunt maken vanuit een hele lage positie (zoals bij het fotograferen van paddenstoelen) of vanuit een hoge positie (zoals het fotograferen van een specifiek persoon in een menigte van andere fotografen). Sommige LCD-schermen kun je ook naar de zijkant klappen en vervolgens naar voren. Stel je maakt een vlog/video van jezelf dan kun je direct zien hoe je in het beeld valt.

Ook hebben steeds meer systeemcamera’s een touchscreen. De ene fotograaf vindt dit handig om te gebruiken, de andere fotograaf juist niet. Vaak is via het menu een touchscreen ook uit te schakelen mocht je camera het wel hebben, maar je het geen fijne functie vinden.

Filmen in Full HD of 4K
Alle systeemcamera’s van 2023 kunnen goed filmen. De maximale resolutie verschilt wel per camera. De systeemcamera’s voor beginners hebben meestal Full HD als hoogste resolutie, terwijl een iets hoger geplaatste systeemcamera al in 4K kan filmen.

De meeste mensen hebben een Full HD computerscherm, maar in de woonkamer is steeds vaker een 4K televisie te vinden. Als je gemaakte films in de hoogste kwaliteit op een 4K scherm wilt bekijken dan moet je dit natuurlijk wel in 4K opnemen.

Koop jij een systeemcamera om te fotograferen en heb je weinig met filmen? Dan is dit natuurlijk een specificatie waar je niet echt naar hoeft te kijken.

Wifi en GPS
Ja, ook systeemcamera’s kunnen tegenwoordig wifi en GPS hebben. Met wifi kun je de camera meestal verbinden met je smartphone. Het cameramerk heeft in dat geval een app gemaakt waarmee jij je smartphone als afstandsbediening gebruikt. Ook kun je vaak foto’s direct (in lage kwaliteit) naar je smartphone downloaden. De ene app werkt wel beter dan de andere. Het verbinden gaat niet altijd vlekkeloos.

Met GPS worden de coördinaten van je locatie direct opgeslagen in de gegevens van een foto. Op die manier kun je foto’s in software zoals Adobe Lightroom op een landkaart plaatsen. Dat is handig als je later wilt opzoeken waar een foto precies gemaakt is.

Meer weten over het gebruiken van je systeemcamera

Meld je direct even aan voor onze gratis online cursus fotografie. In deze mini cursus leer jij hoe je scherpe foto’s maakt en mocht een foto onscherp zijn dat je weet hoe je dit kunt oplossen.

Echt een goede start maken?

Een dure systeemcamera kopen en de camera op de automatische stand laten staan? Dat is echt zonde. Als je die intentie hebt kun je beter een goedkopere compactcamera kopen. Wil jij dus de mogelijkheden ontdekken van je systeemcamera en de basis van de fotografie (diafragma, sluitertijd, ISO-waarde, scherpstellen, etc) onder de knie krijgen? Volg bij ons een basiscursus fotografie. Deze geven wij in meer dan 15 steden in Nederland en België. Het is ook mogelijk onze online fotografie cursus te volgen die dezelfde inhoud heeft.

Deze pagina bevat affiliatelinks waarmee je onze website steunt. Door een aankoop te doen bij een aangesloten winkel ontvangen wij een kleine commissie.

Reacties (4)

Is een D7100 + 18-200VR2 + flitser een goede camera om deze cursus te volgen ?

Hallo Theo, met die camera en objectief kun je bij ons cursussen en workshops volgen. Indien je bijvoorbeeld interesse hebt in een basiscursus fotografie, kun je kijken op deze pagina voor alle locaties:
https://www.derooijfotografie.nl/basiscursus-fotografie/

Goed overzicht mbt systeem camera’s, ook omdat technische gegevens vertaald worden naar relevantie afhankelijk van gebruik.
Waarom ontbreekt OMD/Olympus in sectie mbt cameras voor gevorderden ?

Hallo Jos, goed punt. Ik zie dat we die er inderdaad nog niet bij hebben gezet. Daar gaan we spoedig mee aan de slag.

Laat een reactie achter

Fotobewerkings 3-daagse | 26, 27 & 28 maart | van 24,99 nu voor 4,99