Aurora HDR 2019 tutorial – Een HDR foto samenvoegen

In deze Aurora tutorial gaan we je uitleggen hoe je een HDR foto kan samenvoegen en vervolgens kunt bewerken in Aurora HDR 2019. Ben jij veel met HDR fotografie bezig en heb je Aurora HDR 2019 nog niet? Met de kortingscode DEROOIJ ontvang je hier 10 euro korting op de software.

Aurora HDR software

Aurora HDR is een gespecialiseerde software voor HDR fotografie. Het is vrij nieuw en ideaal als je HDR foto’s wilt bewerken. Ook al heb je een afkeer tegen HDR, het eindresultaat hangt natuurlijk af van hoe je de foto bewerkt. Een HDR foto kan je namelijk op verschillende manieren bewerken. Je kan zelf kiezen voor een realistische resultaat of meer voor een creatievere resultaat. Je hebt dat namelijk helemaal zelf in de hand.

Aan de slag met Aurora HDR

We openen drie foto’s is het programma Aurora HDR. Deze foto is gemaakt in Parijs, een schitterende kerk met glas in lood ramen. Een perfecte situatie om HDR fotografie toe te passen. De kerk is namelijk vrij donker en er komt redelijk veel licht naar binnen door de ramen. Een situatie waarin de camera geen raad weet en niet de hele foto goed kan belichten. Je ziet dat het interieur te donker is en de ramen te licht. Daardoor gaan er wat details verloren. Om die reden zijn er drie verschillende belichtingen gebruikt, namelijk -2 , o en +2.

Foto’s samenvoegen in Aurora HDR

Deze foto is met de hand genomen, omdat je in de kerk geen statief mocht gebruiken. Er is een kans dat er kleine bewegingen zitten tussen de verschillende foto’s. Met de optie Auto Alignment kan je ervoor zorgen dat de beweging tussen de foto’s weggehaald wordt. Naast deze optie heb je een gereedschaps icoontje.  Je kan Ghost Reduction aanvinken, zodat de software bewegende objecten in de foto’s mooier samenvoegt. Dit werkt met name goed als er bewegende mensen of auto’s in de foto’s zichtbaar zijn. Chromatic Aberration Reduction hebben wij ook voor de zekerheid aangevinkt. Dit met name omdat de foto veel contrast heeft. We verwachten dat er misschien langs de ramen gele, groene, of paarse lijnen te zien zijn.

Aurora HDR Looks gebruiken

Als we de foto’s via Aurora HDR samengevoegd hebben, kunnen we de foto’s bewerken. We gaan de belichting zo goed mogelijk aanpassen. Soms zien HDR foto’s er heel schilderachtig uit. Net alsof het getekend is. Dat gaan we voorkomen, we kiezen namelijk voor een meer realistisch resultaat. Zodra de foto’s zijn samengevoegd, zie je al wat presents onderin het scherm. Tegenwoordig heet het Looks. Met Natural  ziet de foto er al realistisch uit. Als je van felle kleuren houdt, kan je Vivid gebruiken. En met Detailed worden de lijnen harder gemaakt. Zo kan je bij Looks Categories talloze verschillende filter gebruiken. Onze voorkeur gaat naar de Essential categorie. Dit zijn de meest natuurlijke- en realistische Aurora HDR looks.

Aurora HDR 2019 fotobewerking

Aan de rechterkant zie je het histogram, die ziet er al best goed uit. Als je op het toetsenbord J gebruikt zie je de hooglichten. Je ziet bijvoorbeeld hooglichten in de ramen. We gaan hiervoor de Highlights omlaag brengen. We gaan niet te ver omlaag, anders krijg je een heel donker en dof resultaat. We gaan de Whites iets meer omhoog brengen, zodat de foto lichter oogt. Het gebruik van deze twee combinatie werkt goed op deze foto. Met Blacks kan je de zwartheid aanpassen. We brengen deze schuifbalk een  klein beetje naar beneden zodat het zwart wat dieper wordt. Met Saturation kan je meer verzadiging in de kleuren toevoegen. Op deze foto gebruiken we dit niet, omdat de kleuren anders te fel overkomen. Zo kan je de kleuren op een foto op je eigen manier aanpassen. Het gaat er uiteindelijk om wat jij mooi vindt.

Nieuwe functie Aurora 2019

Bij HDR Enhace is er een nieuwe functie toegevoegd, namelijk de functie HDR Smart Structure. Als je bij Amount heen er weer schuift kan je op de foto zien wat er wijzigt. Met de ALT toets ingedrukt kan je precies zien waar de aanpassingen plaatsvinden. In dit geval gebruiken wij deze functie niet omdat het niet zoveel toevoegt.  Bij HDR Denoise kan je beeldruis, oftewel korreligheid, van de foto aanpassen. Op deze foto is dat niet van toepassing. Deze foto is namelijk gemaakt met een Sony A7R III met een 24mm F/4 op ISO 800. Deze camera levert weinig ruis op.Met HDR Details Boost zie je enige effecten veranderen met name bij het plafond.  Vignette gebruiken we ook om de randen en hoeken wat donkerder te maken. De binnenkant van de foto met name in het midden maken wij juist lichter. Met deze opties kunnen we het licht nog beter optimaliseren.

Resultaat

Door bovenin op het oog icoon te drukken, kan je de normaal belichte foto zien. Zo zal de foto eruit zien als je 1 foto maakt. Die enkele foto kan je natuurlijk ook bewerken, maar je krijgt lang niet zoveel details in de foto in vergelijking met het samenvoegen van een HDR reeks. Dat is dus de kracht van HDR fotografie. Je hebt namelijk de onderbelichte foto nodig om de ramen heel mooi te krijgen. En de overbelichte foto nodig om het interieur beter in beeld te brengen.

We zijn heel beniewd wat jullie mooi vinden met HDR bewerking. Reageer hieronder waar jou voorkeur naar uit gaan… lekker creatief of liever realistisch?

Vergeet trouwens niet te abonneren op onze Youtube kanaal. Je krijgt dan een notificatie binnen Youtube zodra wij weer een nieuwe filmpje uploaden.

Meer HDR-fotografie

Er valt behoorlijk wat te leren over het maken van HDR-foto’s. Daarom hebben we een speciale HDR-fotografie pagina gemaakt waarin we dit brede, maar interessante onderwerp extra duidelijk uitleggen. Op deze pagina staan onder anderen tips, tutorials en stappenplannen voor het maken van een prachtige HDR-foto. 

Reacties (2)

hello,
heeft u enig idee wanneer Luminar4 wordt gelanceerd en kan dit net als Luminar3 + Aurora HDR aangeschaft worden via App Store ?
eind deze maand zou het besturingssysteem Catalina voor MacOS ingevoerd worden… uit menig artikel heb ik uitgemaakt dat dit systeem, programma’s als Adobe Lightroom 6 niet meer zal ondersteunen wegens 32 bits… ik ben dus zinnens om Luminar 4 aan te schaffen omdat ik niet maandelijks 12,99 € wil betalen. Ik ben amateurfotograaf en vind dit te duur. mijn vraag : Zijn Luminar 4 + Aurora HDR 32 bits of 64 bits programma’s ???
met dank
Jo Bekaert

Volgens de website van Skylum konden wij vinden dat Luminar 4 alleen zal werken op een een 64-bit OS (operating system).
Bij de systeem eisen van Luminar 4 staat dat je minimaal versie 10.12 of nieuwer moet hebben van Mac OS.
Ook Aurora zal alleen op 64-bits OS werken, en werkt alleen vanaf versie 10.11 van Mac OS.

Of er bundels/aanbiedingen komen voor Luminar 4 & Aurora in de Appstore is helaas niet bekend.
Luminar 4 zal in de herfst van 2019 gelanceerd worden, het beste kan je op dat moment even kijken in de Appstore voor een aanbieding.

Laat een reactie achter