Adobe Lightroom Los Kopen of Abonnement?

Adobe Lightroom 5 en Adobe Lightroom 6 waren voorheen te koop als los softwarepakket. Je betaalde een eenmalig bedrag en daarmee kon je jaren plezier hebben. Er was uiteraard wel een addertje onder het gras. Na het uitbrengen van een nieuwe versie kwamen er geen nieuwe updates meer uit voor de oudere Lightroom versies. Dit leverde problemen op als je een nieuwe camera kocht, want de nieuwe RAW bestanden werden niet meer ondersteund door je inmiddels verouderde Lightroom pakket.

Is Adobe Lightroom nog op DVD of als download key te koop?

Nee, helaas kun je Lightroom niet meer verkrijgen door het betalen van een eenmalig bedrag. Mocht je deze mogelijkheid toch nog ergens op het internet tegenkomen, let dan goed op of dit door een betrouwbare partij geleverd wordt. Los hiervan moet je je wel afvragen of je nog voor een verouderde Lightroom versie wilt gaan. De kans is groot dat je camera nieuwer is en dat de RAW bestanden niet geopend kunnen worden. Dit zou enorm zonde zijn van je geld. De enige optie om nog gebruik te maken van Adobe Lightroom is door een Creative Cloud abonnement voor Fotografen af te nemen bij Adobe.

Lightroom gebruiken met het Creative Cloud abonnement voor Fotografen?

Het Creative Cloud abonnement voor Fotografen van Adobe start vanaf 12,29 euro per maand. Voor dit bedrag krijg je toegang tot Lightroom Classic CC en Photoshop CC. Daarnaast krijg je ook nog 20GB cloudopslag erbij wat handig is als je bijvoorbeeld foto’s tussen je computer en tablet (of smartphone) wilt synchroniseren.

De combinatie Lightroom Classic CC en Photoshop CC zijn ook af te nemen met 1TB cloudopslag, in dat geval betaal je 24,19 euro per maand.

Heb je helemaal geen interesse om Photoshop CC te gebruiken en wil je echt alleen Lightroom? Voor deze gebruikers heeft Adobe nog een extra abonnement in het leven geroepen. Lightroom in combinatie met 1TB cloudopslag voor 12,09 euro per maand. Dat is dezelfde prijs als het eerst genoemde pakket, maar met veel meer cloudopslag.

Lightroom met 20GB of 1TB afnemen?

Of je een abonnement afsluit met 20GB of 1TB cloudopslag hangt een beetje af van hoe je Lightroom verwacht te gaan gebruiken. Als je Lightroom hoofdzakelijk op één computer of laptop gebruikt kun je het beste Lightroom Classic CC gebruiken en je foto’s lokaal op een (externe) harde schijf opslaan. In die situatie heb je niet veel cloudopslag nodig, alleen als je specifieke foto’s of verzamelingen wilt synchroniseren met je tablet of smartphone.

Het is ook mogelijk Lightroom CC op je desktop of laptop te gebruiken. Dit is een soort van app versie van Lightroom. Er zijn wel verschillen tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC. Lightroom CC speelt zich als het ware volledig in de cloud af, je foto’s worden daar dus ook opgeslagen. Dat is handig als je altijd en overal (met welk apparaat dan ook) toegang wilt hebben tot al je foto’s. Er zijn fotografen die direct na een fotoshoot hun foto’s al enigszins willen bewerken via een iPad. Dat kan via de Lightroom CC app. Als ze vervolgens thuiskomen bij hun computer starten ze daar Lightroom CC weer op en alle bewerkingen die op de iPad gemaakt zijn staan daar ook.

Adobe Lightroom abonnement afsluiten

Ben jij klaar voor de volgende stap en wil je graag een abonnement op Lightroom en Photoshop afsluiten? Je hebt dan alles in huis wat je nodig hebt voor fotobewerking. Via de onderstaande knop kom je op een pagina terecht met meer informatie over de verschillende abonnementen. Ons advies is om Adobe Lightroom Classic te gebruiken, omdat het meer mogelijkheden heeft dan Lightroom CC.

Meer leren over Lightroom?

Meld je aan voor onze gratis mini cursus Lightroom of als je echt alles wilt leren de online cursus Adobe Lightroom met ruim 100 videolesssen. Wij organiseren ook regelmatig een Lightroom cursus op locatie:

Reacties (32)

Hallo Mark,

kan ik een abonnement van Lightroom classic aanschaffen en betalen met Ideal?
Groetjes,
Hans

Via Adobe is dat niet mogelijk. Wel kun je bijvoorbeeld via Kamera-Express een licentie kopen die dan 1 jaar geldig is. Bij Kamera-Express kun je uiteraard wel met iDeal betalen. Dat zou dus een goede oplossing zijn en na 1 jaar kun je gewoon weer een nieuwe licentie kopen op dezelfde manier.

Dank je voor je snelle reactie.

Adobe Lightroom Classic Licentie
Adobe Lightroom Classic is de cloudservice die alles biedt wat je nodig hebt om op elk apparaat foto’s te maken, bewerken, ordenen en meer. Met deze deal (€ 39) krijg tips én een levenslange licentie.
Wat krijg je?
Levenslange licentie Adobe Lightroom Classic voor één computer/laptop
Inclusief online cursus en certificaat na succesvol afronden van de cursus
De licentie is alleen voor Windows te gebruiken en betreft een 2022 versie. Updates niet beschikbaar.
Vereiste software: zie systeem vereisten
Goed om te weten: het gaat om ongebruikte licenties van bedrijven. Hierdoor is de installatie net iets anders dan de consumentenversie.
Is dit een bekende optie om te starten?

Dit klinkt niet als een legaal aanbod aangezien je normaal 12,09 euro per maand betaalt voor Adobe Lightroom Classic. Of je krijgt een oude versie van Lightroom (die niet de nieuwste functies bevat) of het is niet legaal.

Hallo . Ik twijfel tussen abo van 20GB en 1TB. Is het mogelijk om te wisselen nadat je een abo hebt afgesloten?
Groet, Yvon

Wisselen van de 1TB versie (cloud versie van Lightroom) naar de 20GB (desktop versie) kan wel, maar je moet dan wel alle foto’s die in de cloud staan downloaden. Het is denk ik meer de vraag of je al je foto’s in de cloud wilt opslaan of dat je het liever lokaal houdt. Zeker met grote bestanden kan het laatste de voorkeur hebben en blijft het ook goed werken als je een keer geen goede internetverbinding hebt.

Beste heer de Rooij, (Mark)
Hierbij mijn volgende vraag,
Daar ik tot op heden op mijn Mac met Lightroom 6 werkte, in combinatie met Photoshop 2017, ben ik nu voornemens een abonnement te nemen bij Adobe.
De laatste update van Mac (Big Sur) heeft tot gevolg gehad, dat in de ontwikkel modus 1/3 van mijn beeldscherm afgedekt is met een witte balk. (niet meer weg te krijgen)
Ook het bewerken in Photoshop 2017 geeft grote problemen, aangezien in iedere bewerking het beeldscherm wit oplicht en niet te zien is welke verandering in het beeld gedaan wordt. Ook wacht ik momenteel op een nieuwe driver voor mijn Epson printer. Sorry voor de lange inleiding, maar het is even te veel, zeker in deze tijd.
Okee, ik wil een abonnement voor Lightroom aanschaffen, en ben steeds gefixeerd op de aanbieding van € 12,29 /mnd, zoals ik het lees, krijg ik daar Lightroom voor en Photoshop. Wat de opslag betreft werk ik nu ook gewoon met externe schijven.
Vraag, is dit een juiste keuze op basis (lghtr. 6) waar ik altijd mee gewerkt heb, en ik er nu alleen maar beter van wordt, is dit Lightroom met dezelfde modules, waarmee ik kan combineren met de toegevoegde Photoshop. Eerlijk gezegd was ik het niet direct van plan een abonnement. te nemen, er zijn genoeg alternatieven, maar ik ben een beetje
Lightroom man, vandaar. Echter er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. U heeft het steeds over Lightroomroom classic CC, is dit het programma waar ik naar toe wil in mijn schrijven. Het fotograferen gaat mij beter af, dan het voor mij ingewikkelde keuzepakket dat voor mij ligt, graag uw hulp.
Bij voorbaat mijn dank. Vr.Gr. Karel Weijland

Hallo Karel,

De fotografiebundel van Adobe zou inderdaad goed kunnen aansluiten bij jouw wensen. Ook omdat je dit programma al kent, en dat je met een abonnement altijd de meest recente versie zal hebben. Dit voorkomt vreemde bugs.. Er zijn in de laatste jaren ook veel krachtige functies bijgekomen. Lightroom Classic CC is inderdaad vergelijkbaar met Lightroom 6, maar dan actueler.

Lees hier meer over het verschil tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC >

Hoi Karel, toch fijn dat je je inleiding zo uitgebreid hebt gemaakt; nu weet ik dat ik niet de enige ben met problemen met Lightroom 6 en Big Sur. Zie er verder niet veel over op internet. Ik zie wel dat er nu een paar aanbiedingen zijn voor ADOBE PHOTOGRAPHY PLAN CC. Ik ga nu ook maar over. Classic dus met 20Gb en dan doorwerken als vroeger (hopelijk). Ben jij al over?

Misschien een gekke vraag. Ik gebruik nu een ander bewerkingsprogramma, maar ben daar niet echt tevreden over. Nu wil ik graag Lightroom proberen, maar is er een mogelijkheid tot een maand proberen voordat ik een abonnement afsluit?

Er is zeker een mogelijkheid om een proefabonnement af te sluiten. Dit gaat via Adobe (de makers van het programma). Zij hebben een speciaal fotografenpakket, waarin Lightroom en Photoshop samen zitten. Voor de meeste fotografen is dit het meest interessant. Wij raden je aan om hier voor Lightroom Classic CC te kiezen.
Via deze link is het mogelijk om het fotografenpakket van Adobe uit te proberen >

Hele stomme vraag waarschijnlijk (ja hoor, die bestaan :-), maar als je besluit dat je je abo na het 1e jaar niet wil verlengen, kun je dan ook niet meer bij je foto’s in de Cloud? Moet je ze dan alsnog opslaan op je harde schijf? Alvast bedankt voor je reactie!

Stomme vragen bestaan niet hoor 😉
Na annulering krijg je 90 dagen de tijd om je online opgeslagen foto’s te downloaden. Je opslag wordt namelijk teruggebracht van 1TB naar 2GB. Dus je moet de foto’s inderdaad downloaden naar een lokale harde schijf.

Ha ,
Mijn vraag is nogal gecompliceerd.
Mijn versie is verlopen. Nu wil ik doe van 12,99 aanschaffen maar kan niet via adobe ivm ik geen PayPal en credit kaart heb. PayPal wil ik ook niet aanschaffen. Kan ik elke versie buiten adobe kopen en dan serie nr invoeren zodat ik weer verder kan??

Is. Is er ook een versie die ik eenmalig kan kopen en altijd kan gebruiken ipv elke jaar een nieuwe? Ik ben namelijk maar hobbyist en elk jaar zoveel geld vind ik ook erg veel… zo ja waar kan ik dat vinden? Hartelijke groet magreet

Adobe heeft helaas geen versie meer die je eenmalig koopt en dan kunt blijven gebruiken. Het is dus altijd een abonnement. Het abonnement werd voorheen uitsluitend verkocht via de website van Adobe, maar ze hebben sinds kort ook een aantal resellers, waaronder Kamera Express. Dat is misschien een optie als je niet met PayPal of creditcard kunt/wilt betalen.

Ik wil graag ook een abonnement nemen maar vraag me af of ik de versies dan in het Engels kan krijgen? Ik heb een hoop actions voor Photoshop die alleen werken in het Engels……

Hi Pascal,
De taal kun je bij de installatie selecteren en zelfs na het installeren nog wijzigen. Dat is dus allemaal mogelijk.

Wanneer je een abonnement neemt op Lightroom Classic CC, en je besluit na 1 jaar hiermee te stoppen, kan je dan Lightroom nog blijven gebruiken of zijn er modules die je niet meer kan gebruiken?
Moet je ieder jaar €144 betalen om het programma te mogen gebruiken?

Helaas is het niet mogelijk Lightroom te blijven gebruiken als je licentie is verlopen. Je gebruikt het programma door in te loggen met je Adobe Creative Cloud account. Dit account is weer gelinkt aan het abonnement. Alternatieven zijn Luminar 4 of Aurora HDR

Goedemiddag,

Ik wil ligtroom gaan gebruiken Ik heb adobe photo elements 2019 welk abonnement kan ik dan het beste nemen.

Met vriendelijke groet
Nel van den Hondel

Lightroom Classic CC zou een optie kunnen zijn, je kan dan bij Adobe het Fotografielidmaatschap (20 GB) nemen.
Wij hebben overigens ook een cursus gemaakt over Lightroom Classic CC: https://www.derooijfotografie.nl/online-cursus-adobe-lightroom/

Hi Mark,
Meestal werk ik met capture one omdat ik met sony camera’s werk. Nu heb ik een canon 450D als reserve camera gekregen omdat ik ben gevallen met mijn sony camera. Nu kan ik die CR2 files niet converteren in mijn capture one. Wat moet ik doen?

Hi Harry,

Dat komt omdat je de Sony versie van Capture One hebt en die kan helaas alleen Sony bestanden openen. De enige manier om dit op te lossen is upgraden naar Capture One Pro waardoor ook andere cameramerken ondersteund worden, maar als je tijdelijk fotografeert met de 450D is dat denk ik niet de moeite waard.

Wat je wel kan proberen is een 30 dagen proefversie van Capture One Pro downloaden en die voor 30 dagen gebruiken.

Hi Mark,

Ik volg de cursus Lightroom en gebruik de gekochte versie van Lightroom 6 op mijn iMac. Nu krijg ik de waarschuwing dat de nieuwe update van Apple deze versie niet meer ondersteund. Kan ik ongestraft overstappen naar de abonnements versie of ben ik dan mijn bibliotheek kwijt?

Overstappen naar Lightroom Classic CC (dat onderdeel is van het abonnement) is gewoon mogelijk. Sluit het abonnement af, installeer Lightroom Classic en open vervolgen je huidige catalogus. Je kunt dan gewoon verder waar je gebleven bent, maar dan in de nieuwe versie 🙂

Hi
I want to uograde to a new LR which one is the latest? I have 4. So really old. I want to buy it not lease. Thank you so much.

Leana DeWet

Lightroom is only availalbe nowadays with a monthly subscription. The latest version without subscription was Lightroom 6, but they don’t offer any updates anymore. As a result the latest cameras (and their RAW files) are not supported anymore in Lightroom 6.

Dag, is er een linkje naar het Lightroom Pakke van €80,- zoals je aangaf? Ik wil geen maandelijks abo.

Gr A. Noor

Helaas biedt dat bedrijf deze download key van 80 euro niet meer aan sinds Lightroom 6

Helder, dankje. Heb je een ander betrouwbaar linkje willekeurig de kosten?

Gr. A. Noor

Het beste kun je nu bij de camera speciaalzaken aankloppen zoals CameraNu of Kamera Express.

Laat een reactie achter