6 smartphone fotografie tips

Klein, compact en je hebt hem altijd mee. We hebben het over de smartphone! Een camera waar we in de 21e eeuw niet meer omheen kunnen. Het is voor velen de camera die altijd mee is. Grote kans dat je een bijzonder moment of onderwerp op het betreffende moment alleen met je smartphone kunt vastleggen. Hoe kun je het beste uit de camera van je smartphone halen? En wat voor mogelijkheden zitten er eigenlijk op een smartphone? In dit artikel geven we 10 tips voor het fotograferen met je smartphone.

Inhoud van dit artikel:
1. Drie voordelen
2. Voorbereiding
3. Behandel je smartphone als een camera
4. Beeldverhoudingen
5. Standpunten
6. Op zoek naar contrasten

Drie voordelen

Wanneer je met name fotografeert met een spiegelreflex, systeem- of compactcamera kan het lonen om ook eens jezelf te beperken tot de mogelijkheden van de smartphone camera. Naast beperkingen bevat de smartphone camera ook veel voordelen. Het zijn de beperkingen en mogelijkheden die anders zijn, die je als fotograaf juist uitdaging geven. Een groot voordeel is dat je jouw smartphone in de meeste gevallen altijd op zak hebt. Dat betekent dan ook dat er veel meer momenten zijn dat je met je smartphone foto’s kunt maken. Je kunt gedurende de dag interessante onderwerpen zien en deze ook vastleggen. Terwijl het fotografisch oog met een camera pas ‘aan’ staat wanneer je deze mee hebt.

Een ander voordeel is dat je als fotograaf minder zult opvallen. Terwijl je met een camera gelijk opvalt in de menigte, zou men nu juist minder opkijken van je acties. Dit gegeven zou een bepaald soort rust met zich meebrengen voor jou als fotograaf. Zeker wanneer je aan straatfotografie of stadsfotografie doet.

En het derde voordeel: De gelimiteerde mogelijkheden van een smartphone camera laten alsmaar blijken, dat het niet zozeer gaat om het medium, maar om de fotograaf. Fotograferen met je telefoon daagt je dus uit om terug te gaan naar de basis: compositie, licht, verhaal. Elementen die een foto interessant kunnen maken. Speciale camera-apps voor Android en iOs telefoons maken het besturen van de camera ook nog geavanceerder.

fotograferen mobiel smartphone tips

Voorbereiding

Voordat je begint kan een simpele voorbereiding niet uitblijven. De meest voor de hand liggende tip is daarom ook om je lens eerst even schoon te maken. Een (katoenen) brillendoekje zal voldoen. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat de accu goed opgeladen behoort te zijn en dat er voldoende opslag beschikbaar moet zijn.

Niet storen
Mocht je snel afgeleid zijn, dan kan het lonen om de ‘niet storen’ functie aan te zetten om meldingen tijdelijk stil te houden.

Personaliseren
In de instellingen van de camera-app staan overigens nog meer handige functies die het waard zijn om aan te passen, zoals:
– Het zien van een grid in beeld, zoals de regel van derden.
– Het voorkomen dat de camera automatisch van camera wisselt.
– Het activeren van RAW, zodat je tijdens het nabewerken nòg meer uit je foto’s kunt halen.
– Het eventuele activeren van een macroregelaar (hierbij kies je zelf of je de macrolens wilt gebruiken of niet)
– Of je eventuele lenscorrecties automatisch wilt laten uitvoeren door je smartphone
– Het automatisch opslaan van exif-gegevens, zoals locatie en instellingen (hiervoor dien je de locatie te delen)

Wanneer je ècht alles uit je smartphone camera zou willen halen is de meest ultieme voorbereiding het volgen van onze Nederlandstalige online cursus smartphone fotografie.

Behandel je smartphone als een camera

Hiermee bedoelen we dat de stappen die je doorloopt voor het maken van een mooie foto redelijk gelijk zijn. Zo moet je alles ten eerste goed kunnen zien. Dit houdt in dat je de helderheid van je scherm op 100% zet en je het toestel met twee handen vasthoudt. Ook in dit geval zal het bijdragen aan stabiliteit. Vervolgens is het tijd voor de compositie

De juiste lens kiezen en gebruiken
Tijdens het fotograferen met je camera kader je het onderwerp in. Dit doe je door in te zoomen of zelf naar het onderwerp toe te lopen. Afhankelijk van de lens (zoomlens of prime-lens) maak je deze keuze. Ook bij de smartphone zitten tegenwoordig vaak twee, drie of soms wel vier camera’s. Wat goed is om te weten is dat iedere lens een eigen functie heeft. Evenals verwisselbare lenzen bij camera’s. Smartphones bevatten vaak: een groothoeklens, macrolens, telelens. Je activeert de lenzen door voor de voorgeprogrammeerde brandpuntsafstanden te kiezen (0,5x, 1x, 2x, 5x etc). Hierbij zit wel een kanttekening. Namelijk hoe zoom de fotokwaliteit van je smartphone beïnvloedt. Mocht je graag meer willen lezen over de verschillen tussen digitale en optische zoom, lees dan ons artikel waarin we dieper ingaan op dit onderwerp.

optische zoom uitleg iphone camera 15 pro

Scherpstellen
Vervolgens maak je de keuze wat het onderwerp wordt en waar de focus moet komen te liggen. Bij een smartphone bestaat er ook zoiets als af-lock. Je houdt met je vinger wat langer vast op de plek waar je de focus wilt hebben om de af-lock te activeren. Dit is een erg handige optie om te gebruiken, zeker wanneer de eerder genoemde lensen van jouw smartphone vaak automatisch wisselen.

overbelichting voorkomen smartphone concert

Instellingen
Wil je de sluitertijd, de diafragmawaarde of ISO-waarde nog aanpassen? Vaak hebben camera-apps nog een ‘pro’ optie, waarin je minder automatisch laat gebeuren. Wanneer jouw smartphone geen pro-optie heeft, is het slim om een app te downloaden die dit wel aanbiedt.

De foto maken
Om de foto te maken kun je op het scherm klikken. Maar een nadeel van het scherp is dat het in sommige situaties lastig te bedienen is. Denk aan natte vingers, regenachtig weer of koude handen. Gelukkig kun je ook met de volumeknop van jouw smartphone de foto maken. Sommige smartphones hebben zelfs nog een ontspanknop, speciaal voor de camera. Handig, stabiel en snel.

Beeldverhoudingen

Verschillende beeldverhoudingen kunnen de compositie, uitstraling en het doel van een foto beïnvloeden. Een groot voordeel van smartphone fotografie is dat je na het fotograferen vaak tijdens het bewerken vanaf je smartphone nog het een en ander kunt aanpassen. Zo staat de beeldverhouding niet direct vast en kun je deze na het fotograferen vaak nog aanpassen. Dit zijn de meest voorkomende beeldverhoudingen die je kunt tegenkomen bij smartphonefotografie, en wanneer je ze het beste kunt gebruiken:

4:3 – Standaard beeldverhouding

De beeldverhouding 4:3 is de meest voorkomende bij smartphonecamera’s en komt overeen met de verhouding van veel traditionele digitale camera’s. Hoewel vele camera’s standaard op 16:9 staan, raden we de 4:3 beeldverhouding aan voor fotografen die meer oog voor compositie wensen te creëren. Zo is de lengte en breedte verhouding van dit beeldformaat erg mooi in balans. Zowel voor horizontaal als verticaal geschoten foto’s.

Wanneer gebruiken?

  • Algemeen gebruik: Voor het maken van sterke composities is 4:3 de beste optie. Dit formaat biedt een goede balans tussen beeldkwaliteit en details.
  • Sociale media: Het werkt goed op platforms als Facebook en Instagram Stories, hoewel je mogelijk bijsnijden moet toepassen voor specifieke toepassingen.
voorbeeld beeldverhoudingen uitleg smartphone fotografie scaled

De 4:3 (3:4) beeldverhouding is een alleskunner en valt mooi samen met de regel van derden

16:9 – Breedbeeldverhouding

De 16:9-verhouding is hetzelfde formaat als breedbeeldvideo’s en wordt vaak gebruikt voor het opnemen van video’s of landschapsfotografie. Deze verhouding vult de schermen van de meeste moderne tv’s, laptops en smartphones volledig.

Wanneer gebruiken?

  • Landschapsfotografie: Als je dramatische landschappen vastlegt en een breed panorama-effect wilt creëren.
  • Video-opnamen: Dit is de standaard voor video’s, waardoor je foto’s en video’s consistent zijn in beeld.
  • Full-screen op smartphones: Indien je jouw foto op het volledige scherm wilt tonen van smartphones of breedbeeldschermen.
beeldverhoudingen uitleg smartphone fotografie scaled

16:9 komt erg mooi uit bij onderwerpen waarbij de nadruk rondom de horizon ligt

1:1 – Vierkant formaat

Het vierkante 1:1-formaat werd populair gemaakt door Instagram (2010) en is een klassieke verhouding voor sociale media. Dit symmetrische formaat laat de fotograaf bewust nadenken over het maken van kaders en composities. Door het vierkante formaat komt niet alles in beeld en word je meer geprikkeld om na te denken over een sterke compositie.

Wanneer gebruiken?

  • Instagram: Ideaal voor Instagram-feeds, waar het bijsnijden in vierkant formaat vaak standaard is.
  • Symmetrische composities: Dit formaat kan helpen om strakke, symmetrische composities te creëren, bijvoorbeeld bij het fotograferen van gebouwen of portretten.
  • Minimalistische beelden: Het vierkante formaat benadrukt eenvoud en balans, ideaal voor minimalistische foto’s.
vierkante beeldverhoudingen uitleg smartphone fotografie scaled

Vierkante verhouding prikkelt de fotograaf om balans en symmetrie te zoeken

standpunten

Een voordeel van de smartphone is de flexibiliteit. Het toestel is dun, licht en kan gemakkelijk op plekken komen waar je normaal niet zou kunnen komen. Denk aan kleine kiertjes, gleuven of doorkijkjes. Hier zijn enkele tips om verschillende standpunten effectief te gebruiken om je foto’s interessanter en dynamischer te maken:

Kikvorsperspectief

Hoe zou de wereld eruit zien vanuit het standpunt van een kikker? Bij dit standpunt bekijk je de wereld vanaf de grond, vaak naar boven toe. Het fotograferen vanuit een laag standpunt kan je onderwerp er krachtig en indrukwekkend uit laten zien. Dit perspectief wordt vaak gebruikt om een gevoel van grootsheid of dominantie te creëren, omdat je als kijker naar het onderwerp opkijkt. Door de groothoeklens te gebruiken van je smartphone zullen lijnen van gebouwen of bomen nog sterker naar elkaar toe lopen waardoor je nog meer dynamiek creëert.

Vogelperspectief

De naam zegt het al. Dit perspectief laat je de wereld vanaf boven zien. Vaak fotografeer je het onderwerp van bovenaf. Het vogelperspectief geeft een de kijker het gevoel van controle, overzicht en rust. Dit perspectief zorgt ervoor dat het onderwerp kleiner en kwetsbaarder lijkt, wat kan werken voor bepaalde emoties of contexten.

Dichtbij of ver weg

Wanneer je dichtbij een onderwerp fotografeert zal de camera vaak wisselen naar de macro camera. Hierdoor kun je soms enkele centimeters verwijderd zijn van het onderwerp en de structuren en details nog beter zien. Dichtbij het onderwerp fotograferen is erg interessant om tot abstracte foto’s te komen, maar ook macrofotografie en beeldvullende composities passen goed bij het dichtbij fotograferen. Een ander mooi voordeel van ‘dichtbij’ fotograferen is wanneer je dichtbij reflecties fotografeert. Door de reflecties mee te nemen in een compositie maak je van twee werelden een.

Ver van het onderwerp af fotograferen creëert naast de fysieke afstand ook visuele afstand. In de schilderkunst (Caspar David Friedrich) spreken we van ‘het sublieme’. Hierin staat het gevoel centraal van het zelf heel klein zijn in de onbevattelijk grootsheid van de wereld.

Op zoek naar contrasten

Als een smartphone ergens goed in is, is het vastleggen van contrasten. Hiervoor moet je echter wel de truuk doorhebben. Door te spelen met de belichting van je camera kun je heel mooi spelen met kleurcontrasten en lichtval. Dit is met name de reden waarom zwart-wit fotografie zo prachtig uitkomt bij smartphone foto’s. Ga in je omgeving op zoek naar contrat. Je kunt contrast herkennen door te letten op:

  • Kleurcontrasten: Zoals warme en koude kleuren, complementaire kleuren, licht en donker (foto links)
  • Lichtval: Contrast dat ontstaat wanneer (zon)licht schijnt op een onderwerp, waardoor de omgeving donkerder wordt (Foto midden en rechts)

Selecteer het onderwerp (vaak het lichtste deel) en beweeg je vinger naar beneden wanneer het blokje (focuspunt) in beeld te zien is om de belichting aan te passen. De omgeving zou mooi donker wegtrekken, waardoor het contrast voor een nieuwe vorm binnen de compositie zorgt.

contrast uitleg smartphone fotografie scaled

De smartphone camera presteert goed bij grote contrasten en (zon)lichtval

Met deze tips kun je het meeste halen uit smartphonefotografie, ongeacht je onderwerp of omgeving. Het draait niet alleen om het hebben van een goede camera, maar vooral om creatief gebruik te maken van je standpunt, licht en compositie. Door te experimenteren kun je foto’s maken die eruit springen en een verhaal vertellen. Vergeet niet dat oefening de sleutel is: blijf verschillende technieken proberen, en voor je het weet maak je indrukwekkende beelden met niets meer dan je smartphone.

Wil je graag meer leren over smartphone fotografie? Dan is onze Online Cursus Smartphone Fotografie de cursus voor jou!

Laat een reactie achter