5 Veelgemaakte fouten bij sportfotografie

Het maken van sportfoto’s is erg leuk, maar sportfotografie kan ook enorm frustrerend zijn. Waarom zijn de onderwerpen niet scherp of waarom ziet de foto er uiteindelijk toch niet zo mooi uit? In dit artikel lees je 5 veelgemaakte fouten bij sportfotografie.

De sportfoto is een zoekplaatje

Zorg dat de actie dichtbij genoeg is om de foto goed te vullen. Vaak zien we bij de startende sportfotograaf dat het onderwerp nog te ver weg was en de actie klein in beeld is. Tussendoor een keertje achterop de camera kijken hoe de gemaakte foto in beeld past kan hierbij zeker helpen maar pas op, doe dit niet te vaak.

Kom dichtbij de actie bij sportfotografie

Kom dichtbij de actie, anders wordt het een zoekplaatje zoals hierboven te zien is

Geen gezichten van sporters in beeld

Regelmatig zie ik mooie actiefoto’s waarbij het moment wel werd vastgelegd maar het toch mis ging. De bal ontbreekt of we zien veel ruggen in beeld en weinig gezichten. Hou als vuistregel aan dat we de ogen van de sporter willen zien.

Bewogen of onscherpe beelden

Zeker bij de eerste keren dat je aan sportfotografie gaat doen zien we vaak foto’s die niet goed scherp zijn. Een te langzame sluitertijd of enthousiast meebewegen met de actie is vaak de oorzaak van dit verschijnsel. Veel oefenen en de techniek om een snelle sluitertijd in te instellen zijn de oplossing.

Te laat

Het moment is net voorbij. Een bal die te ver van de speler af is of een keeper die al op de grond ligt in plaats van naar de bal duikt. Een foto met een saaie houding en zonder verdere spanning. Het blijft voor een deel ook persoonlijk. Een foto waar je zelf een herinnering bij hebt kan je wel aanspreken terwijl iemand zonder die herinnering er niets in ziet. Toch is het advies om ook bij minder spannende momenten aansprekende foto’s te maken door bijvoorbeeld ‘te spelen’ met de achtergrond of belichting.

Trek als sportfotograaf geen aandacht

Fotograferen bij sport is geweldig. Probeer echter wel je emotie uit te schakelen als je fotografeert. Zorg dat de sporters geen last van je hebben. Ga in een sporthal geen flits gebruiken, ga bij het wielrennen niet op de weg staan, ze zijn sneller dichterbij dan je denkt, en ga je bij voetbal niet bemoeien met het spel of supporters.
Sportfotografie tips voor wielrennen

Veel publiek bij de start van de Tour de France in Utrecht en dan niet in de weg gaan staan? Hier gelukt door een hoger standpunt te kiezen en het publiek als onderdeel in de foto meegenomen.

Tegen welke problemen loop jij aan?

Doe jij ook aan sportfotografie en loop je tegen problemen aan? Als je er met de bovenstaande tips niet uitkomt, laat hier weten wat er fout gaat. Wij helpen je graag verder.

Reacties (10)

Ik fotografeer op zaterdag altijd de volleybalwedstrijden op onze vereniging. Ik had eerst een spiegelreflex, een Olympus E30 met verschillende lezen, maar daar kreeg ik de sportfoto’s niet mee gemaakt. Heb nu een sony cybershot HX400v. Met dit toestel lukt het aardig om actie foto’s te maken alleen ik zou zo graag de achtergrond in mijn foto’s onscherp willen hebben en dit lukt me echt niet. Heb je misschien tips, of moet je daar echt een duurdere camera voor hebben?

Ik sta wekelijks op de velden te fotograferen. Zaterdag en zondag bij de eerste elftallen en soms pak ik een lager elftal of jeugd mee. Publiceer deze op facebook “sportflitsen”. Ik zie dat er veel naar wordt gekeken. Soms vraagt een journalist naar een plaatje. Verder doe ik de foto’s plaatsen in het clubblad. Laatste weken is het snel donker en dan is het zoeken naar de juiste instellingen. Tijdje ook korfbal gedaan maar loop ook hier nog te stoeien met te weinig licht.

Het korfbal zaalseizoen is weer begonnen, helaas zit je dan in sporthallen met weinig licht te fotograferen. Ik zet de iso van mijn oude Canon 50D dan zo hoog mogelijk om nog enig resultaat te krijgen maar het blijft behelpen en het resultaat is zeer korrelig. Een beetje een uitsnede maken uit de foto is dan niet meer goed te doen. Wat zou ik kunnen doen om foto’s te maken met zo weinig mogelijk korrel?

Hoi Albertus, Tja daar heb je een punt. Zijn de korfballers weer lekker naar binnen waardoor we warm en droog zitten bij het fotograferen maar wordt de uitdaging wel groot. Welke iso waarde is voor jou camera nog te doen? Welke sluitertijd gebruik je en wat is de lichtsterkte van je lens? Neem je meest scherpe lens met de kleinste diafragma (2.8). concentreer je op de meest passieve momenten in de actie. Bij een vrije bal is er weinig beweging op het moment dat de bal net gegooid wordt. Een “afvang” gaat minder snel dan een doorloper. Probeer is met een hogere iso waarde een zoveel mogelijk lichte (overbelicht) foto te maken. Vaak valt de ruis dan minder op dan wanneer de foto is onderbelicht. Op je foto’s zag ik dat je nog (relatief eenvoudig) wat aan de ruis kan doen. Het betreft de “kleurruis” (zie de zwarte shirts). Mocht je bijvoorbeeld lightroom gebruiken dan zal je na wegfilteren van de kleurruis al een rustiger beeld krijgen.

Hoi Frank, Er zijn inderdaad wel momenten waarbij het dringen is bij de mensen met camera’s. Vaak werkt het om vooraf al is een praatje met de collega’s te maken, dan wordt er toch wat meer rekening met elkaar gehouden. Ik kies er zelf ook wel is voor om een compleet andere plek te kiezen. Als je met veel fotografen op dezelfde plek staat weet je zeker dat jouw mooiste foto ook bij de collega op zijn camera staat.

Goed idee Hans, gaan we zeker mee aan de slag. Als er meer liefhebbers zijn horen we dit graag.

Is het wellicht een idee om een keer een workshop te organiseren rondom een sportevenement / wedstrijd. Vooraf tricks en tips, achteraf een vorm van nabespreking. Ik zou dit graag willen volgen, waarbij een ieder op zijn niveau wordt voorzien van waardevolle tips. Ik hou me aanbevolen.

zie bovenstaande reactie op de site.

Waar ik tegenaan loop;
– Mensen die schijt aan jou hebben en toch voor je gaan staan ook professionals die makkelijk nog ergens anders, die makkelijk door 0,5mtr opzij te gaan voor ieder een mooie plaat mogelijk houden gedragen zich zo,
Ik heb er ervaring mee opgedaan bij de redbull crashed ice in Valkenbur, autoraces, en wielrennen.

zie bovenstaande reactie op de site.

Laat een reactie achter