5 Sportfotografie tips voor mooiere sportfoto’s

Sportfotografie is een onderwerp waar relatief weinig over geschreven wordt. Dit is ten onrechte, want ieder weekend staan er tienduizenden ouders langs de sportvelden hun kinderen te fotograferen. Soms met succes, maar ook vaak met een teleurstellend resultaat. In dit artikel vind je 5 tips voor sportfotografie die ervoor zorgen dat ook jouw sportfoto’s beter worden.

Sportfotografie tip 1: Winnen van de automatische stand

Sluitertijd, diafragma, en ISO-waarde. De toverwoorden om alles zelf in te kunnen stellen. Zorg dat die basiskennis aanwezig is en de eerste stap vooruit is gezet. Leer zelf je instellingen te bepalen. De automatische stand doet wat het wil. Dat kan goed gaan maar vaak kan het beter. Ter vergelijk 2 foto’s, waarbij de eerste foto gemaakt is op de automaat en de tweede foto handmatig ingesteld is.

Sportfotografie Tips - Automatische stand

Sportfoto gemaakt op de automatische stand. De witte reclameborden de lichtmeting beïnvloed waardoor de voetballer te donker werd.
Sportfotografie Tips - Handmatige belichting

Sportfoto gemaakt op de handmatige (M) stand. Het onderwerp is duidelijk beter belicht. De reclameborden zijn wel iets te licht, maar het onderwerp staat er kort voor (zie tip 3) wat een rustiger beeld oplevert.

Sportfotografie tip 2: Middelste scherpstelpunt

Bij veel camera’s kan je het scherpstelpunt instellen. Het advies is om alleen het middelste scherpstelpunt te gebruiken en dit ook ‘vast te zetten’, zodat je zeker weet dat het niet per ongeluk verplaatst wordt. Met de automatische scherpstelpunt selectie van de camera zal je ontdekken dat de camera vaak niet op de actie scherpstelt. Dit levert direct een mislukte foto op.

Sportfotografie tip 3: Kies je standpunt goed

Kies het juiste standpunt. Bij voetbal is dit vaak laag, zittend op de grond. Naast het juiste standpunt om de sporter goed (close) in beeld te krijgen is ook de omgeving en dan vooral de achtergrond belangrijk. Let op met drukke reclameborden langs een veld (zoals de 2e foto hierboven) of met een muur in een sporthal. Zorg dat de sporter ‘los staat’ van de achtergrond.

Sportfotografie tip 4: Foto’s beoordelen

Al wat sportfoto’s gemaakt? Vergelijk deze dan eens met ander foto’s. Op internet kunnen we tegenwoordig heel makkelijk alles terugvinden. Je gemaakte foto’s kritisch (laten) beoordelen en zien hoe andere fotografen actie en emotie in beeld brengen zal je zeker helpen om aansprekende en opvallende foto’s te gaan maken.

Sportfotografie tip 5: Voorbereiden is heel belangrijk

Zorg dat je de sport kent. Welke atleet loopt vooraan en kan gaan winnen? Welke voetballer gaat dribbelen en wie speelt gelijk over? Fietst de wielrenner op een rechte weg of juist lekker plat door de bocht? Zo maar een paar voorbeelden waardoor je met een opvallende foto thuis kan komen. Kijk ook naar de emotie momenten, een teleurgestelde sporter in plaats van de juichende doelpuntenmaker. Bereid je voor op wat er kan gebeuren en blijf geconcentreerd.

De beste sportfotografie tips

Geconcentreerd op de actie om het juiste moment vast te leggen

Doe jij weleens aan sportfotografie?

Wij zijn benieuwd of jij ook weleens aan sportfotografie doet. Zo ja, welke sport? En welke moeilijkheden kom je tegen tijdens het fotograferen van sporten?

Reacties (25)

En nu komen de voorwaarden betreft betaling ?
Ben reeds bij photofactsacademy.

Ik ben regelmatig langs de lijn te vinden bij de plaatselijke voetbalvereniging.
Hartsikke leuk om te doen en de mensen zijn altijd blij met de foto’s.

Leuk artikel! Ik fotografeer pas sinds december vorig jaar, en heb een brede interesse in onderwerpen. In de zomer heb ik me gewaagd aan sportfotografie. Ik ben naar een voetbalwedstrijd van mijn neef geweest en waar ik het meeste mee geworsteld heb is de correcte sluitertijd, ik hier echt mee gespeeld (in sluitertijd voorkeuze). Ben er nog niet helemaal uit, waar ik wat nog aan moet aanpassen, de meeste foto’s waren wat overbelicht en niet helemaal scherp. Hetzelfde ‘probleem’ had ik met de agility wedstrijden van honden die ik ook al een paar keer heb gefotografeerd, ontzettend leuk om te doen! Nu heb ik wat beperkingen qua apparatuur (Canon 2000D en veelal 55-250mm objectief). Buiten wat betere apparatuur zijn tips voor scherpere en beter belichtte foto’s welkom!

Beste, ik heb een gewone canon 650 D en probeer al een paar jaar foto’s te nemen van een volleywedstrijd van de kinderen, sommigen lukken, andere niet,, het zijn meestal donkere zalen zodat ik met een hoge ISO moet werken wat maakt dat er veel ruis op foto’s zit, die ik dan probeer te minderen in light room, een heel pak werk dus, kan je mij de juiste instellingen aanraden, ik heb al manueel, av en tv geprobeerd maar het blijft zoeken, hopend op een positief antwoord dank ik je van harte, groetjes

Ha Martin. Ik lees dat je gebruik maakt van “deelmeting”. Bedoel je dan scherpstelpunt en vlakjes eromheen?
Wellicht nog een blik werpen en mijn sportfotografie!?

FACEBOOK > “Sportflitsen”

Hallo Martin ,
Ik fotografeer taekwondo wedstrijden, nu wil ik graag mijn niveau van de foto’s nog verder omhoog brengen heb jij wat tips voor me?
Ik fotografeer altijd in de M stand op minimaal 0,05 sec met een canon 5D mark3 en 70-200mm F2,8 lens uit de L serie.

Leuk dat je regelmatig mijn Website bezoekt.
Dank je wel

mvg Irma Huisman Fotografie

Jammer dat er geen echte goede sport foto’s op je website staan.
De meeste zijn eigenlijk niet veelzeggend kiekjes.
Vooral bij voetbal zie ik niet veel echte actie of juist iets spectaculairs.
Welke camera iemand moet hebben hangt af van wat hij of zij zelf wil.
Ik kan het nog met mijn smartphone.
Maar vergeet niet dat ik beroeps ben.
Nu kan ik uit mijn ervaringen vertellen dat amateur fotografen vaak erg opzien tegen een professionele sport of enigIns andere beroepsfotograaf,maar bedenk wel dat je nooit als beroeps al dan niet sport of welke vorm van fotografie je ik kiest wordt geboren.
Je.moet er wel.iets voor doen.
Dus begin eenvoudig met simpele apparatuur,laat je niet gek maken om direct dure camera’s aan te schaffen.
Begin met een goede tweedehands en met tweedehands lenzen.
Scheelt je veel geld mocht de hobby je toch niet echt lukken en of als de fotografie je tegenvalt en je het weer wil verkopen wat natuurlijk niet de bedoeling is, verlies je niet zoveel dan als je het nieuw zou kopen,later als je het leuk vindt kan je dan een tweede camera ofd iets kopen voor de prijs van één nieuwe camera.
fotograferen is een leuke hobby helaas kost het veel vrije 😅 tijd en geld om het goed te leren.
Tip!!! Kijk goed rond op het internet tja dat had ik helaas niet toen ik jong was,maar we hadden daarin tegen wel meer betrouwbare foto winkels in de buurt en focus en foto en PF een professioneel foto blad.
Nu kan je gelukkig fotoapparatuur opzicht bestellen en vaak 30 dagen uitproberen!!!!
Doe hier ZEKER jullie voordeel mee.

Hallo Klaas,
Bedankt voor je reactie. Ik weet niet waar je op mijn site hebt gekeken maar voetbalfoto’s staan daar momenteel niet op.
Verder mooie tekst over fotografie en camera’s al begrijp ik niet helemaal hoe ik dit bij sportfotografie moet lezen.
Ik zou zeggen blijf mijn fotografie volgen en zodra er weer sport kan worden gefotografeerd zal je ongetwijfeld pakkende actiefoto’s van mij gaan zien.

Hoi Martin, ik fotografeer regelmatig handbalwedstrijden in de sporthal en ik herken de problematiek van wat jij schrijft m.b.t. lichtmeting en scherpstelpunt.
Ik gebruik meestal deelmeting en vaak 1 scherpstelpunt of het vierkantje van 4 scherpstelpunten.
Probleem in onze sporthal is het kunstlicht van het plafond en bij dagwedstrijden het binnen vallende licht aan twee zijden van de hal.

Heb je hier nog tips in ?

Hallo Martin, ik badminton en probeer deze sport ook via de lens te volgen, wat nog wel een uitdaging is. Ik moet helaas bekennen dat ik nog veel op de automatische stand foto’s maak. Ik gebruik wel meer de sportstand, zodat ik met mijn Canon 70D wat actiefoto’s kan maken. Mocht je nog eens een seminar over het fotograferen van binnensport organiseren, dan hou ik mij aanbevolen!
Groetjes, Ron.

ik heb vooral een probleem met de keuze van meetbelichting: Meervlaksmeeting; deelmeting; spotmeting of centrum gewicht gemiddeld. In welke omstandigheden te gebruiken?

Beste Paul, ik kan me goed voorstellen dat je daar mee kan worstelen. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd deelmeting. Dat valt mooi samen met het middelste scherpstelpunt wat ik gebruik. Probeer die twee instellingen is een aantal keer samen en kijk hoe het je bevalt. Probeer dan natuurlijk wel alles (diafragma, iso en sluitertijd) zelf in te stellen. Als je er nog vragen over hebt laat het dan maar weten.

Metingen ligt ook wel beetje aan welke camera je gebruik, kan dus per camera wel verschillen, met meet instellingen

mvg Irma Huisman

ja fotografeer regelmatig tafeltennis
sluitertijd 400 iso 1250

http://www.ttvyerseke.nl/foto-film.html

Hoi Alexander, ik heb de link gevolgd en wow, wat een hoop tafeltennis actie’s. Je hebt wel een pittige sport gekozen. En binnen met lastig licht en dan ook nog snel. Als ik je instelling zie dan adviseer ik om is een keer wat te proberen met een hogere iso waarde en de sluitertijd nog een beetje sneller. De foto’s van de speler aan de overkant van de tafel, dus die je in zijn gezicht ziet, komen het beste over als op de voorgrond de (rug) tegenstander niet of minder in beeld is. Laat nog is weten of je wat aan de tips hebt.

Ik fotografeer sinds kort bij de Crossfitbox waar ik sport! Onwijs leuk maar ook super moeilijk omdat de bewegingen snel zijn en iedereen tegelijk bezig is. Daarnaast is het binnen en dus moeilijk licht. Mijn grootste probleem is hoe krijg ik de perfecte scherpe foto!

Hoi Mascha, je gaat gelijk een mooie uitdaging aan! Inderdaad is een binnen locatie vaak een lastige plek om even te fotograferen. Let bij je volgende bezoek is goed op welke plekken er het meeste licht hebben. Een losse sporter met een wat minder hoog tempo kan dan ook vaak beter t.o.v. een groep. Tot slot zoek actie aan het begin of einde van een beweging/oefening. Iemand die springt “hangt” even in de lucht voordat die weer gaat landen. Dat is vaak een moment wat je met wat oefening goed scherp vast kan leggen. Succes en laat maar weten of het een beetje wil lukken.

Ik fotografeer bijna wekelijks de voetbal wedstrijden van onze zoon, dit doe ik al vele jaren. Super leuk om te doen. Ik doe ik regelmatig aan Motorcross fotografie, ook super mooi en leuk om te doen.

Zie bij website: http://fotografieirmahuisman.fotoport.nl

Hoi Irma, leuk dat je lekker actief bent met sportfotografie en hier je reactie hebt gezet. Ik heb je link gevolgd maar kwam niet direct bij de actie. Na even zoeken kwam ik veel motorcross foto’s tegen. Ziet er goed uit hoor, die jongens moet je toch maar scherp zien te houden bij die snelheden. Misschien bij de volgende keer ook wat foto’s met meerdere rijders om het wedstrijd element in beeld te brengen? Veel plezier verder en als er vragen zijn stel ze gerust.

Dank je wel, ik zou er eens goed na kijken en ook heb ik nog veel meer foto’s , moet mijn site nog weer aanpassen en ga er zeker goed na kijken. Dank je wel voor de feedback.
mvg Irma Huisman Fotografie

Ik fotografeer in de Manual mode. De sluitertijd bij het voetballen stel ik op 1/1000 in en het diafragma op 3.2 de ISO laat ik vrij.
Zo heb je toch een constante belichting alleen je moet bij donker weer oppassen dat je de ISO niet TE hoog laat oplopen.
Ik leg me vooral toe op de actie zodat je de mimiek in het gezicht en de spieren van de benen ziet aanspannen. Bij de jeugd zie je vooral de onbevangenheid en plezier terug in mijn foto’s. Ik krijg regelmatig complimenten van ouders en spelers over mijn voetbalfoto’s. Heb een paar jaar terug een workshop voetbalfotografie voor ouders die met camera’s langs de lijn staan en klagen dat ze geen mooie actiefoto’s hebben gemaakt. Sommige hebben er echt iets van opgestoken. Jammer dat sportfotografie een beetje een onderbelichte tak van fotografie is. Bij mij op de fotoclub ben ik de enige die aan sportfotografie doet. Verder leuke tips en goed dat er een keertje aandacht besteed wordt aan sportfotografie. Kijk eens op mijn website: http://www.scootshootfotografie.nl.

Hoi Martien, bedankt voor je reactie en toelichting van je werkwijze. Wat is je ervaring met de “auto iso” functie?
Zelf heb ik de ervaring dat bijvoorbeeld bij witte of zwarte shirts en/of bij tegenlicht de camera meer voor mij bepaalt dan ik eigenlijk wil. Zag op je site ook een paar (met tegenlicht) waar de sporters nog lichter hadden mogen zijn. Verder maak je mooie beelden en kan me voorstellen dat er al aardig wat tevreden ouders foto’s hebben. Let wel op met ruggen op de foto.
succes verder.

Hallo Hans, Goed om te lezen dat je ook met veel plezier de mooie actie in de sport aan het fotograferen bent. Sluitertijden in combinatie met ISO kom je bij sport dan inderdaad heel veel tegen, zeker in moeilijke lichtomstandigheden is het vaak een uitdaging om de juiste keuze te maken. Tip 1 is ook een aanzet om is te werken met het allemaal handmatig instellen. Bedankt voor je reactie en delen van de tips wordt natuurlijk gewaardeerd.
ps de reactie liet even op zich wachten i.v.m. de sportfotografie in het weekend.
Groet, Martin

Hallo Martin, In de afgelopen jaren heb ik veelal het wielrennen vastgelegd. Van lokale jeugdwedstrijden tot en met de Giro in Apeldoorn / Nijmegen. Ook tijdens het EK en WK Hockey in eigen land heb ik wedstrijden vastgelegd. En tenslotte schaatsen. Wat mij bij alle sporten opvalt, is dat je de in de sport moet proberen te zien wat er binnen een fractie kan gebeuren. Ik noem dat het lezen van de sport. Wat moeilijk is, maar dat is altijd bij fotograferen is de mindere lichtomstandigheden. Je schroeft dan gauw je ISO behoorlijk omhoog om toch de snelle sluitertijd te halen. 1/800 sluitertijd is vind ik wel noodzakelijk voor deze sporten. Wellicht heb je daar nog een goede tip voor. De tip van het vast scherpstelpunt vind ik persoonlijk een hele goede. Bedankt voor je artikel. Op mijn site kan je wat sportfoto’s vinden. http://www.hast.nl

Laat een reactie achter