5 Handige tips voor portretfotografie op locatie

Bij portretfotografie op locatie maak je samen met je model een totaalbeeld en vertel je een verhaal. Natuurlijk kun je iemand ergens laten staan en dan een foto maken, maar met een paar handige stappen transformeer je dat kiekje in een echte portretfoto. In dit artikel krijg je vijf tips hoe Dani’el dat doet en lees je meer over de workshops die hij geeft.

Inhoud van dit artikel:
1. Kies bewust een locatie
2. Bedenk wat het verhaal is
3. Communicatie is alles
4. Gebruik een telelens
5. Weest bewust van je kadering

Tip 1: Kies bewust een locatie

Goed plannen en vooruitkijken is belangrijk, laat je niet verrassen! Het helpt als je van tevoren weet waar je gaat fotograferen en de omgeving kent. Mooie plekjes zijn sneller te vinden dan je denkt. Mijn vaste plekken rond Zwolle zijn de heide- en natuurgebieden. In Overijssel staan veel kastelen met mooie wandelroutes door de omliggende bossen. Ideaal voor bruiloften, familiefoto’s en het maken van bijzondere portretten. 

Bij het scouten van een locatie zoek ik naar schone lange paden, het liefst met een flauwe bocht. Ook hoge bomen aan het pad en dichte bebossing er achter zijn favoriet. Daarnaast zoek ik naar wat open plekken voor licht, vaak is dat een klein stuk heide of wat hoog gras voor wat meer afwisseling. In de stad kan je natuurlijk prachtige portretten maken, denk aan parken of architectuur als achtergrond.

Tip 2: Bedenk wat het verhaal is

Mensen doen voor een fotoshoot altijd hun best om iets moois aan te trekken. Een portret is speciaal en vaak komt deze thuis aan de muur te hangen en delen ze de foto’s op social media. Hoe iemand zich kleed straalt een verhaal uit. Een model met een zelfgemaakt kostuum heeft avonden lang keihard gewerkt en laat het resultaat graag zien. Die foto’s beelden het verhaal van de film, boek of strip opnieuw uit.

Met je model overleggen wat het verhaal wordt is heel belangrijk. Als fotograaf stel je vooraf belangrijke vragen. Wat verwacht het model? Is er een verhaal achter de kleding, misschien is het pak van de bruidegom van zijn vader en heeft het een groot persoonlijk belang? Door goed te luisteren en tijdens de fotoshoot op de omgeving te letten bouw je het verhaal op. Een druk kostuum heeft een wat rustige omgeving nodig.

In de workshop portretfotografie op locatie stuur ik aan op vrij filmische beelden. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik goed let op het standpunt en de kijkrichting van het model. Wist je dat mensen die van links naar rechts kijken of lopen, ergens heen gaan? En omgekeerd juist teruggaan of kijken naar het verleden? 

Tip 3: Communicatie is alles

Ik werk zelf altijd vraag gestuurd en in mijn workshop geef ik hier vele handvatten voor. Een verhaal komt tot stand uit emotie en poses. Zowel de juiste emotie als de juiste pose kun je bereiken door vragen te stellen aan je model. Op beurzen en events hoor ik vaak fotografen zeggen “Kijk eens boos, sla eens met je zwaard, doe eens…”. Maar zonder na te denken over waar de handeling vandaan komt of welke context de handeling heeft. 

Door vragen te stellen en te sturen uit de emotie en kaders krijg je een authentieke reactie. Laat een bruidspaar niet ‘blij’ kijken voor de foto, maar vraag hoe de dag gaat. Hebben ze elkaar het grote ja-woord al gegeven? Zo ja, vraag terug naar dat bijzondere moment. Of waar gaan ze naartoe op huwelijksreis? Door je model(len) een blij moment in te laten beelden haal je de emotie naar voren en creëer je een oprecht moment van geluk. 

Tip 4: Gebruik een telelens

Een telelens is ideaal voor portretfotografie. Door helemaal in te zoomen, en dan zo dichtbij mogelijk te kruipen, krijg je het grootste en mooiste effect. Dit effect kun je zelfs bereiken met een simpele 50mm lens, maar de diepte zal wat minder heftig zijn. De 50mm wordt vaak als ideale portretlens aangewezen en je kunt er prachtige resultaten mee behalen, maar mijn favoriete objectieven zijn een 85mm en een 70-200mm telezoomlens.

Natuurlijk is een 70-200mm met f/2.8 fantastisch, maar een f/4.0 lens geeft al een prachtig effect. Een mooie bokeh, de reden waarom ik zo graag op lange afstand werk, behaal je niet alleen met een volle lensopening. Daar zit namelijk het risico in dat niet het hele model scherp is of dat de scherpte net verkeerd zit. Een betere manier is gebruikmaken van afstand. Door helemaal in te zoomen en afstand te nemen kan een lens zowel vol open qua diafragma en heb je een prachtige onscherpe achtergrond met behoud van een scherp onderwerp. En met deze techniek kan dat ook met een 50mm lens.

Tip 5: Wees bewust van je kadering

Kaders zijn belangrijk. Net als een schilder kun je de omgeving gebruiken als lijst of kader om je model, de kleding en het thema te benadrukken. Door een kader te maken leg je echt de nadruk op hem of haar. De achtergrond en voorgrond kun je mooi verstoppen in het perspectief en de onscherpte (bokeh). Je maakt als het ware een kijkdoos. Laagje voor laagje bouw je het verhaal op en creëer je het beeldende verhaal. Let daarom tijdens het fotograferen goed op je perspectief om het effect nog extra te versterken. Werk in lange lijnen en niet in platte vlakken. Zet je model dus niet tegen iets aan met de rug, maar volg het perspectief van de locatie. 

Meer weten en het in de praktijk oefenen?

Lijkt het je leuk om hier nog veel meer over te leren en het in de praktijk te oefenen onder professionele begeleiding? Meld je dan nu aan voor de workshop portretfotografie op locatie. De workshop is net buiten Zwolle in het bos rondom Den Alerdinck. Deze wandelomgeving is perfect omdat je je in een sprookjesbos waant.

De nadruk tijdens de workshop ligt echt op het in de kracht zetten van het model dat voor je staat. Daarom zijn er altijd modellen met thema kostuums, uit spellen zoals The Legend of Zelda of karakters uit fantasy verhalen als Lord of the Rings. Dit zet gelijk de sfeer en gezamenlijk werken we aan het poseren en het aansturen van het model.

Tegenwoordig organiseren we in samenwerking met Ymke Myrte ook een workshop portretfotografie in de stad.


Laat een reactie achter