10 Tips Voor Superscherpe Landschapsfoto’s

Landschapfoto’s maken lijkt zo makkelijk, maar er is een groot verschil tussen een leuke, een goede en een supergoede landschapsfoto. Naast de foto als geheel is er ook nog onderscheid te maken tussen een scherpe landschapsfoto en een superscherpe landschapsfoto. Dat is precies waar dit artikel over gaat. In dit artikel vind je diverse tips om ervoor te zorgen dat jouw landschapsfoto’s voortaan haarscherp zijn tot in de kleinste details.

Alles scherp op de foto krijgen is in principe niet heel ingewikkeld. Om dit te kunnen bereiken moet je eerst weten waardoor niet alle landschapsfoto’s helemaal scherp zijn. Wat je tijdens het fotograferen moet voorkomen is dat bewegende elementen in beweging zijn tijdens het moment dat de sluiter van de camera geopend is. Indien er bomen in het landschap staan waarvan de takken en bladeren in beweging zijn door de wind, dan moet je ervoor zorgen dat de sluitertijd redelijk snel is om deze beweging te kunnen bevriezen. Doe je dat niet, dan zal niet alles in de foto scherp zijn.

Scherpe landschapsfoto's maken

1. Gebruik een stevig statief bij landschapsfotografie

Iedere beweging moet je voorkomen, dus ook de beweging van je eigen handen. De grens waarmee je vanuit de hand kunt fotograferen ligt ongeveer op 1/60e van een seconde. Als je een foto op 100% bekijkt kun je al verschil in scherpte zien tussen een foto gemaakt met 1/60e en 1/400e die vanuit de hand gemaakt is. Fotografeer dus vanaf een stevig statief om bewegingen van de hand te voorkomen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet alle statieven die verkocht worden goed zijn. Een aluminium of carbon statief met redelijk dikke is absoluut aan te raden. Ook moet de statiefkop stevig genoeg zijn voor de apparatuur die jij gebruikt. Via onze webshop is het mogelijk een goed carbon statief te kopen.

2. Hang extra gewicht aan de middenkolom van het statief

Sommige statieven hebben onderaan de middenkolom een haak. Aan deze haak kun je extra gewicht hangen zoals een camera tas of iets anders dat zwaar is. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat het statief nog steviger staat.

3. Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner

Als de camera eenmaal op een statief staat dan moet de foto nog gemaakt worden. Je kunt simpelweg de ontspanknop van de camera indrukken, maar vaak beweegt de camera een klein beetje mee. Gebruik om deze reden een afstandsbediening zodat je de camera niet hoeft aan te raken. Indien je geen afstandsbediening voor je camera hebt kun je ook de zelfontspanner op twee seconden zetten.

Stedelijke landschapsfotografie

4. Raak het statief niet aan tijdens de opname

Soms zie je dat mensen hun statief vasthouden tijdens het fotograferen. Vaak is dat een teken dat het statief niet stevig genoeg is en er angst is voor het omver waaien van het statief. Door het vasthouden van het statief kunnen er ook weer kleine trillingen ontstaan. Iedere trilling zorgt voor een iets onscherpere foto, dus raak het statief niet aan.

5. Verwijder de camerariem

Een camera op statief met een camerariem die heen en weer waait zorgt voor problemen. De wind speelt met de camerariem en dat heeft tot gevolg dat er kleine trillingen ontstaan. De camerariem kun je het beste verwijderen.

6. Spiegelopklapfunctie om trillingen te voorkomen

Sommige spiegelreflexcamera’s hebben een spiegelopklapfunctie. Zelfs het openklappen van de spiegel kan al voor niet 100% scherpe landschapsfoto zorgen. Als je spiegelreflexcamera deze functie heeft is het aan te raden om deze te gebruiken.

7. Hyperfocaal scherpstellen

Hyperfocaal scherpstellen zorgt voor de maximale scherptediepte in de foto. Dat is precies wat je wilt met landschapsfotografie. Door hyperfocaal scherp te stellen en het juiste diafragma te kiezen kun je ervoor zorgen dat zowel de voorgrond, het middelste deel, als de achtergrond scherp zijn.

Landschapsfotografie Scherpstellen

8. Stel handmatig scherp via live view

Indien je camera een live view functie heeft dan heb je een groot voordeel. Je kunt namelijk eerst de compositie bepalen. Aangezien de camera op statief staat heb je daar alle tijd voor om dit nauwkeurig te doen. Vervolgens zet je de live view functie aan. Op het live view scherm heb je de mogelijkheid om in te zoomen (zoom in op je compositie met de knoppen van de camera en zoom niet in met het objectief). Zet het objectief op manueel en stel handmatig scherp. Doordat je vaak tot 10x kunt inzoomen via live view, heb je nu de mogelijkheid om goed te zien wanneer het beeld haarscherp is.

9. Voorkom diffractie

Het juiste diafragma kiezen is ook belangrijk om tot de optimale scherpte te komen. Een landschapsfoto maken met f/2.8 heeft weinig zin. Een klein deel van de foto zal daadwerkelijk scherp zijn, terwijl een groot deel niet scherp is. Kies een diafragma tussen de f/11 en f/16 voor een goede scherpte. Een kleiner diafragma (hoger F-getal) hoef je niet te kiezen want de kans op diffractie neemt dan aanzienlijk toe. Diffractie zorgt ervoor dat de foto juist weer onscherper kan worden. Het is aan te raden om testrapporten van de objectieven te lezen die jij in bezit hebt. Door deze testrapporten te lezen weet jij precies wanneer het objectief optimale prestaties levert.

10. Wat is jouw tip?

9 tips voor scherpe landschapsfoto’s zijn gegeven. Vul deze lijst aan door jouw tip te geven als reactie op dit artikel. Wij zijn benieuwd of jij deze lijst nog verder kunt aanvullen!

De ultieme helpgids voor landschapsfotografie

Wil jij nog veel meer te weten komen over het maken van de mooiste landschapsfoto’s? Wij hebben een ultieme helpgids voor landschapsfotografie gemaakt. Veel leer- en fotografieplezier!

Reacties (26)

Misschien eens uitleggen wat hyperfocaal is , de formule, hoe uit te rekenen en de toepassing.
Verschil in hyperfocaal tussen full frame als crop.
Handig bij landschapfotografie.

Hi Jan,

We hebben dat in het volgende artikel uitgelegd:
https://www.derooijfotografie.nl/hyperfocale-afstand-landschapsfotografie/

Veel lees plezier!

Dank voor dit heldere artikel, het komt op een zeer gelegen moment, want ik was me juist aan het verdiepen in het onderwerp “scherpstellen”.
Wat kan in dit verband nog worden gezegd over het verscherpen in de nabewerking? Bijvoorbeeld: wanneer je de scherpte van de foto wilt beoordelen of wanneer je de Sweet spot van de lens probeert te vinden, doe je dat dan het beste vóór of na het verscherpen in Lightroom of Photoshop?

De scherpte beoordeel ik altijd voor het verscherpen in de nabewerking, dan moet de foto al tenslotte scherp genoeg zijn om er mee verder te willen. De hoeveelheid verscherping die de foto in de nabewerking nog nodig heeft hangt een beetje van de apparatuur en type landschapsfoto af, maar over het algemeen kunnen landschapsfoto´s nog wel flink wat extra verscherping gebruiken.

Mijn tip is, laat als je de foto maakt na het scherpstellen de live view aan, dan is de spiegel namelijk al opgeklapt en vergeet je dat niet.

tip 2 is discutabel omdat door er gewicht aan te hangen de kans op bewegen juist wordt vergroot. eigenlijk moet je een statief kopen dat staat als een huis. dat kost behoorlijk geld maar mijn ervaring na twee goedkopere statieven is dat goedkoop uiteindelijk toch duurkoop is geworden.

Helemaal mee eens, maar voor het geval er toch geen goed/stevig statief aanwezig is, zou het nog iets kunnen helpen. Echter investeren in een goed statief is wel een must voor iedere serieuze landschapsfotograaf.

Als je toch het livevieuw gebruikt,het oculair afdekken met het bijgeleverde afdekplaatje

Ja dat kan je zeker doen, hoewel het bij lange sluitertijden pas echt belangrijk wordt.

Dit weekend ga ik naar het Zeeuwse strand om daar vanuit de duinen landschapsfoto’s te maken. Nog snel even je tips doorgelezen. De best gelukte plaat zet ik volgende week op je Facebook pagina. En natuurlijk hoop ik op mooie wolkenpartijen om mijn foto’s in dramatisch z/w in Lightroom om te zetten.

Heel leuk Rene. Ben benieuwd naar de foto’s

Dank voor deze nuttige info! Hier heb ik echt wat aan.

Ik ga binnenkort een prachtige Noorse hurtigrutenreis (van Bergen tot aan Kirkeness) maken en vraag mij af of de nikon 35 mm f1.8 prime voldoende is om overdag mooie foto’s te maken vanaf de boot? Ik ben enorm tevreden over deze lens en hij zit regelmatig op mijn camera. Of toch nog snel de tokina bv. aanschaffen? Het noorderlicht zal lastig gaan met deze lens maar gelet op de goede recensies vwb. lichtsterkte ga ik toch een poging wagen met statief en al. Ik hou enorm van de natuur en landschappen fotograferen en twijfel welke zoom evt. nog een aanvulling zou kunnen zijn, daar ik bijna 24 uur op de boot te vinden zal zijn. Natuurlijk hangt alles af van het weer!

Voor de schitterende landschappen in Noorwegen zou ik persoonlijk een groothoeklens meenemen en Tokina heeft daar een goede van. Dus zeker aan te raden om meer dan alleen de 35mm mee te nemen.

Hoe stel je de hyperfocaal scherp?

Je hebt daar een tabel (of smartphone app) voor nodig. Op basis van het ingestelde diafragma en de brandspuntafstand weet je namelijk op welke afstand je moet scherpstellen.

De tabellen zijn onderdeel van mijn nieuwe eBook Cityscape Photography: http://www.derooijfotografie.nl/ebook-cityscape-photography-stadsfotografie/

Zorg dat je iets op de voorgrond mee fotografeert om diepte te creëren in je foto.

Dat is zeker aan te raden om de illusie van diepte in de foto te krijgen

Als je via live view fotografeert is de spiegel automatisch al opgeklapt en dit in samenwerking met een draadontspanner garandeert scherpe platen. (mits je goed scherp gesteld hebt.

Nuttige toevoeging hoewel niet alle live view functies hetzelfde werken. Er zijn live view functies waarbij de spiegel eerst weer moet neerklappen voordat de foto gemaakt zal worden.

Sommige camera’s hebben een ingebouwde waterpas op het scherm.

koop een statief met een ingebouwde waterpas
(bij de saturn hebben ze die)

Goede tip Femke! Altijd handig.

Zet de anti-vibratie mogelijkheid op de objectieven en/of camera uit als je vanaf een statief fotografeert

Een hele nuttige aanvulling JanN. Als je vanaf een statief fotografeert met stabilisatie aan, kan het zelfs gaan tegenwerken.

Mij tip is: Koop een waterpasje voor op de hotshoe, ze zijn niet duur en zorgt ervoor dat je camera altijd waterpas staat. dus altijd een rechte horizon.

Dat is zeker een handige accessoire voor landschapsfotografie.

Laat een reactie achter