Zonsondergang fotograferen in Zeeland (Foto & Verhaal)

Normaliter (be)zoek ik leuke foto-locaties die zich toch wel op enige afstand van mijn woonplaats bevinden. Simpelweg omdat ik nu eenmaal in een klein dorpje woon waar het niet bruist van de fotogenieke spots. En ik mag dan in Zeeland wonen, voor mij is het ook nog ruim een half uur rijden naar het strand en ook naar de Ooster- of Westerschelde is het voor mij als nauwelijks sportief te noemen type nagenoeg niet te doen om de fiets te pakken. Of ik bezit de verkeerde fiets, dat kan ook nog…

In ieder geval, toen ik de afgelopen tijd van mijn werk naar huis reed, kwam ik telkens langs landerijen met diverse soort gewas waaronder tarwe. En met name het typische tractorspoor er doorheen viel me dermate op dat ik besloot er iets te mee willen gaan doen. Daarom bepaalde ik aan de hand van mijn Sun Surveyor app hoe de zonsondergang zich t.o.v. het desbetreffende perceel verhield en koos vervolgens een avond waarop de zon vermoedelijk fraai onder zou gaan.

Nu dus eens een keer niet vele kilometers van huis maar gewoon enkele minuten hier vandaan. Ter plaatse heb ik mijn camera gepakt en op diverse plaatsen even met de camera los in mijn hand door de zoeker gekeken om een mooie compositie te bepalen. Ontzettend veel variatie viel er niet te behalen aangezien je de zonsondergang maar ook bijvoorbeeld het desbetreffende tractorspoor niet kunt verplaatsen. En van beiden moet je het wel een beetje hebben. Een grijze grauwe lucht en een volledig egaal tarweveld zou de foto er totaal anders doen uitzien en brengt me niet bepaald in extase…

Binnen no-time was ik dus weer thuis en kon ik nog even de foto’s uploaden en zelfs al een foto nabewerken. Het betreft een HDR welke ik zo natuurlijk mogelijk heb proberen te houden. De foto bestaat uit 3 belichtingen en hiervoor heb ik –hoe makkelijk- de bracketingfunctie op mijn Nikon D610 gebruikt. De eerste bewerkingen heb ik in Lightroom gedaan om de foto’s vervolgens als een HDR samen te voegen in HDR Efex Pro (NIK Collection). Daarna nog enkele aanpassingen gedaan in Color Efex Pro en zo werd deze foto een feit.

Tijd om de computer weer uit te zetten en naar bed te gaan. Want dat is dan ook weer een voordeel van het buitenzijn op de latere avond; je slaapt er heerlijk van!

Zonsondergang in Zeeland Fotograferen - Quirien Marijs

17mm | f/9.5 | 1/125e, 1/30e en 1/8e | ISO 100
Nikon d610 + Tokina 17-35mm f/4

2 responses on "Zonsondergang fotograferen in Zeeland (Foto & Verhaal)"

  1. Mooie foto

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE