Wel of geen moodboard gebruiken?

Misschien maak je regelmatig gebruik van een moodboard of heb je het al eens bij iemand anders gezien. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor en nadelen van zo’n moodboard? Lees het vandaag in deze blog!

Voordelen

Ten eerste is het een ideale manier om inspiratie op te doen. Ga op internet of in tijdschriften opzoek naar foto’s die jij mooi vindt en plaats deze vervolgens bij elkaar. Je kunt dit lekker old school doen door alles uit te knippen en op een groot blad bij elkaar te plakken of je kunt een digitaal moodboard maken. Hier zijn verschillende sites voor de vinden, maar mijn favoriet is Pinterest.

Ga opzoek naar foto’s van de soort omgeving waar je wilt fotograferen, het sfeertje dat jij mooi vindt, een eventuele kledingstijl die je wilt gebruiken en combineer dit tot een moodboard!

Moodboard gebruiken bij photoshoot fotosessie

Daarnaast is het een perfect manier om samen met je opdrachtgever tot ideeën te komen. Vaak is het best lastig om een beeld dat jij in je hoofd hebt, aan een ander persoon in woorden uit te leggen. En mocht deze uitleg nu wel lukken, dan bestaat er een grote kans dat hij of zij het op een andere manier opvat. Als je bijvoorbeeld 10 mensen zou vragen om aan een boom te denken, bestaat er een grote kans dat ze alle 10 een andere soort boom in gedachten hebben. Met een moodboard kun je laten zien wat je in gedachten hebt en zullen er minder snel misverstanden ontstaan. Ook kunnen jullie samen aan een moodboard werken en zo ideeën combineren!

Als laatste is een moodboard een ideale manier om aan je model te laten zien wat je in gedachten hebt en welke poses hij of zij daarbij moet aannemen. Je kunt je model natuurlijk ook gewoon aansturen, maar als je een specifieke pose in gedachten hebt, werkt het meestal sneller om een voorbeeld te laten zien. Mocht je nu, van jouw specifieke pose, geen voorbeeld foto’s kunnen vinden, dan kun je ook nog altijd overwegen om de pose te tekenen.

Nadelen

Een moodboard heeft helaas ook een aantal nadelen. Sommige ideeën passen namelijk niet goed in een moodboard. Denk hierbij aan spontane situaties waarbij je wilt vastleggen wat op dat specifieke moment gebeurt. Een vooraf gemaakt moodboard, kan deze spontane momenten belemmeren, je raakt dan misschien teveel gefocust op die ene foto die je in gedachten hebt.

Daarnaast een fout die ik helaas best vaak zie gebeuren is het letterlijk kopiëren van foto’s op je moodboard. Ik kan me best voorstellen dat het erg verleidelijk is om dat ene perfecte plaatje na te maken, maar geeft je dat uiteindelijk nu echt voldoening? Gebruik een moodboard alleen als inspiratie, maar voeg er altijd iets van jezelf aan toe! Een manier om dit te voorkomen is door niet een letterlijk voorbeeld te nemen, maar ideeën uit verschillende foto’s bij elkaar te voegen en zo een nieuw beeld te creëren.

Een moodboard kan dus, mits je het op de goede manier gebruikt, een erg handig hulpmiddel zijn!

Laat een reactie achter