Wat is diffractie en hoe kan je het voorkomen?

In deze video wil ik jou iets vertellen over diffractie. Diffractie is een term die je misschien ooit eens voorbij hebt horen komen, maar dat je niet precies weet wat het is. Het is iets wat met name voorkomt als je iets doet met landschapsfotografie of stadsfotografie en het heeft te maken met je diafragma. Je denkt misschien, hoe kleiner het diafragma, hoe scherper de foto wordt van voor tot achter, maar dat is eigenlijk niet het geval. Er kan diffractie optreden wat betekent dat de foto onscherper zal worden. Wij gaan jou in deze korte video heel goed en duidelijk laten zien, met behulp van vergelijkende foto’s die met verschillende diafragma’s gemaakt zijn, wat ik met diffractie bedoel. Ook zal duidelijk worden hoe je diffractie kunt voorkomen en hoe je erop kunt controleren tijdens het fotograferen. Veel plezier met het bekijken van deze video!

Reacties (58)

tnx voor de info , ga het gelijk uitprberen !!!

Je zegt dat een duurdere lens minder last heeft van diffractie, dit is klinkklare onzin ,diffractie ontstaat door buiging verschijnselen van het licht bij het kleiner worden van het diafragma gat. De vorm van het gat en het aantal lamellen kan wel een rol spelen maar heeft niets met de prijs van de lens te maken

De prijs heeft natuurlijk geen directe invloed hierop, maar je ziet over het algemeen wel dat een goedkoper objectief sneller de onscherpte krijgt bij kleinere diafragma.

Bedankt Mark voor de vele nuttige tips die je geeft.
Groetjes.

Bedankt Mark had hier nog niet over gehoord werd attent gemaakt door Adri Rovers van Photo Inspiration Club. Weer wat geleerd en nu uitproberen.

Geen dank, goed om te horen dat het nuttig is geweest.

Tom van den Heuvel, Hoogersmilde

Dag Mark, bedank voor de duidelijke instructie over diffractie. Velen hebben er wollige verhalen over maar jouw uitleg geeft duidelijkheid. Super!

Ja, je zou er een uur over kunnen praten maar ik hou het liever simpel ๐Ÿ™‚

Maakt het dan ook nog uit waar je scherp stelt? Of gebruik je altijd een DOF calculator en stel je ongeveer op 1/3 voor je onderwerp scherp?

Diffractie staat in principe los van waar je scherpstelt. Verder is het wel aaan te raden een DOF calculator te gebruiken of hyperfocaal scherp te stellen als je zoveel mogelijk scherp wilt krijgen.

Hoi Mark,

Ik had hier nog nooit van gehoord, maar je uitleg was weer zeer duidelijk. Zal er zeker aan denken in het vervolg.

Ik had er nog nooit van gehoord….. bedankt voor de duidelijke info…. ๐Ÿ™‚

Bedankt voor je uitleg. Was heel helder en duidelijk. Wist dit trouwens niet. Weer wat geleerd. En ga hiermee aan de slag.

Hey Mark,
Alhoewel ik geen stads of landschap fotograaf ben is deze tip zeer welkom. Als ik heel eerlijk ben had van het woord “diffractie” nooit gehoord. Bedankt voor deze waardevolle tip. Kan je tip deze ook gebruiken in bv het fotograferen in tentoonstellings ruimten? Als je bv inzoomt op een bepaald werkstuk of is dit bedoeld voor alleen maar buiten opnamen.

De reden waarom we hier zeggen dat het vaak bij stads- of landschapsfotografie voorkomt is omdat dit type fotografie zijn waarbij vaak een klein diafragma gebruikt wordt. Er zijn natuurlijk nog veel meer situaties waarbij dit van toepassing kan zijn.

Een klein diafragma kan dus leiden tot diffractie dus bij iedere foto die je maakt met een klein diafragma (ongeacht de situatie) is het even uitkijken.

Hallo Mark, Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg, ga er zeker mee werken
Gr. Fred

Mark, Prima en duidelijke en ook vooral rustige uitleg.

helder en duidelijk uitgelegd mark

Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg.

Heel duidelijk verhaal. Bedankt voor de tip Mark.

Prima uitleg,de opname is met fullframe neem ik aan,wat is de beste controle met een aps censor in lightroom?

De camera die ik liet zien in de video heeft een APS-C sensor, maar dit verhaal gaat op voor iedere camera met verwisselbare objectieven.

Duidelijk verhaal zoals elk filmpje eigenlijk is

Heel nuttige informatie, klare uitleg, ga ik zeker eens uitproberen.
Bedankt

Leuk om te weten, had het al een gehoord, maar nu is je uitleg duidelijker ๐Ÿ™‚ Ik was toevallig even in rotjeknor en kon snel deze foto maken op f/4.0. Had geen statief bij me helaas dan had ik zeker een kleiner diafragma gekozen. https://www.flickr.com/photos/gipukan/27018628429/

Ik wist dit niet, dus nuttige informatie. Zal het eens gaan uitproberen! Dankjewel ๐Ÿ˜Š๐Ÿ–’

Bedankt voor de duidelijke uitleg, weer wat geleerd.

Bedankt Mark voor de overduidelijke uitleg. Weer wat geleerd!!

Duidelijke uitleg.
Bedankt Mark.

Duidelijk en helder uitgelegd. Ik was hier niet van op de hoogte.

Ik wist hier niets van. Heel goed om te weten!!!
Bedankt voor de info

Interessant en duidelijk, ga er rekening mee houden. Bedankt !

Zo kom je nog eens iets anders te weten !
Bedankt
Ben

Dat is een duidelijk verhaal. Ik heb een compact camera in het hogere segment Pansonic TZ 100 met een diafragma van 2,8 tot 8.0 en bij maximaal ingezoomd van 5.9 tot 8.0, geldt daar hetzelfde voor dat bij diafragma 8.0 het onscherp wordt?

Er zou daar ook verschil in kunnen zitten, echter verwacht ik dat het verschil minder groot zal zijn, omdat je niet kleiner dan f/8 kan. Maar het is het testen even waard natuurlijk ๐Ÿ™‚

Goede duidelijke uitleg Mark. Dank je hiervoor. Graag wil ik wel weten waarom er dan wel hogere diafragma getallen gebruikt worden, en waarom de optie wel op de meeste objectieven aanwezig is. Ik ga er zeker een keer met statief op pad om het uit te proberen.

Het is een compromis. Ga je voor een grotere scherptediepte (met het risico van diffractie) of kies je voor de sweet spot (beste diafragma van het objectief). Je gaat ook merken dat bij duurdere objectieven de afname in scherpte soms best meevalt en dat bv. f/16 best gebruikt kan worden als je achteraf nog iets verscherpt.

Je zou dezelfde vraag kunnen stellen waarom er 18-200mm objectieven gemaakt worden, want ze presteren lang niet even goed op ieder zoombereik.

Hi Mark, de uitleg is sound and clear. Dank je. Inderdaad sweet spot tussen 8 en 11. Dat is ook wat ik het meeste gebruik.

Leuk om te horen en bedankt voor de reactie ๐Ÿ™‚

Laat een reactie achter