Waardoor wordt ruis veroorzaakt?

Ruis die je in digitale foto’s ziet, zijn kleine afwijkingen in de kleur van de pixels. Hierdoor gaan details verloren en kunnen er storende gekleurde puntjes ontstaan. Dit is natuurlijk erg vervelend en wil je zoveel mogelijk voorkomen. Om dit te voorkomen, moet je natuurlijk wel eerst de oorzaak weten. Vandaag vertel ik jullie op welke momenten de kans op ruis groter wordt.

ISO

De bekendste oorzaak is de ISO-waarde. Ook wel de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger je ISO-waarde en dus ook hoe gevoeliger de sensor, des te groter de kans op ruis. Je sensor wordt namelijk niet alleen gevoeliger voor het licht en de details die op dat moment echt aanwezig zijn, maar ook voor ruis. Door hele kleine storingen in de camera zal er namelijk altijd iets van ruis aanwezig zijn, normaal zal je dit niet zo snel terugzien, maar bij een hoge ISO-waarde dus wel.

close up ruis

Lange sluitertijd

Niet alleen de ISO-waarde, maar ook de sluitertijd heeft invloed op de hoeveelheid ruis. Hoe langer de sluiter openstaat, hoe meer ruis er zal verschijnen. Gelukkig bestaat er een handige functie om deze ruis iets te verminderen, de lange sluitertijd ruisreductie. Na de eerste foto wordt direct nog een tweede foto gemaakt. Deze twee foto’s worden dan in de camera met elkaar vergeleken en op die manier wordt de ruis gecorrigeerd.

Goed belichten

Nadat je hierboven hebt gelezen dat een hoge ISO-waarde en een lange sluitertijd voor meer ruis zorgen, ben je waarschijnlijk van plan om deze beide zo laag mogelijk te houden. Als de hoeveelheid licht dit toe laat, is dat een goed idee! Maar op het moment dat er niet veel licht beschikbaar is, zal je foto al snel te donker worden. Nu zou je de foto in Photoshop iets kunnen oplichten. Maar het nadeel is dat wanneer je een foto gaat oplichten, dat de ruis dan nog beter zichtbaar wordt. Dus de ruis die je eerder met je instellingen dacht te voorkomen, komt nu nog sterker in je foto terug. Probeer dus, ook in donkere omstandigheden, altijd voor een goede belichting te zorgen. Want elke manier van oplichten, zorgt voor extra ruis.

Voorbeeld donkere foto

Waar het meest zichtbaar

Ruis is het meest zichtbaar in de donkere delen van de foto. Dus behalve dat je tijdens donkere omstandigheden meer ruis in de foto krijgt, is de ruis ook beter zichtbaar. Soms ontkomt je dus helaas niet aan iets van ruis in een foto, je zou er dan eventueel voor kunnen kiezen om de foto zwart wit te maken. De kleurruis zal dan niet meer zichtbaar zijn en de korrel kan dan juist voor een mooi effect zorgen.

Daarnaast is ruis ook goed zichtbaar in oppervlakken met weinig detail, denk hierbij aan luchten of een onscherpe achtergrond. Gelukkig is het erg gemakkelijk om de ruis in deze gebieden weg te halen. Normaal gesproken gaan details verloren op het moment dat je ruisreductie toepast, maar dat zorgt in dit geval voor geen problemen.

Reacties (1)

Hoi! Duidelijke uitleg. Maar toch blijf ik problemen houden met teveel ruis in de foto. Bij “naar mijn idee” aardige licht omstandigheden. Voorbeeld: laatst had ik een foto in huis, waarbij de vrouw voor het raam stond bij het babywiegje. Ik maakte vanaf de deur een foto. Instellingen stonden op: 1/320 F1.4 en iso 250 ( SONY A6000, 35 mm lens). Belichtingsmeter gaf 0 aan, oftewel prima licht. Ondanks dat, veel ruis zichtbaar. Als ik mijn iso ophoog wordt het inderdaad alleen maar erger.. komt dit dan echt door te weinig belichting? Of kan ik nog iets anders instellen?

Laat een reactie achter