Waar mag je vliegen met een drone?

In deze video ga ik je vertellen over drones. Je kunt drones tegenwoordig overal kopen, maar je mag zeker niet overal vliegen. Dat is natuurlijk erg belangrijk, omdat de regelgeving zo ingesteld is om overal de veiligheid te garanderen. Zorg ervoor dat als je een drone hebt en wilt gaan vliegen, dat je op de hoogte bent van wat wel mag en wat niet. Ik neem je mee naar mijn scherm en laat je een aantal websites zien. Je kunt onderstaande tekst lezen als je dat prettig vindt of meteen doorscrollen naar de bijbehorende video.

Dronekaart Nederland

De eerste website is kadata.kadaster.nl/dronekaart. Deze website laat zien in welke gebieden je mag vliegen in Nederland, maar ook waar de beperkte of verboden gebieden zich bevinden. Alle rode gebieden zijn over het algemeen gebieden rondom grote steden of vliegvelden. Het is natuurlijk erg logisch dat het ten strengste verboden is om bij deze gebieden te vliegen met een drone. Naast open en verboden gebieden zijn er ook gebieden die beperkt toegankelijk zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld gebieden zijn waar gebouwen van de overheid zich bevinden of het kunnen beschermde natuurgebieden zijn. Het is enorm belangrijk dat je deze gebieden goed kent en dat je ook de regels respecteert om de veiligheid in stand te houden of om beschermde natuurgebieden niet te verstoren. Voor de rest zie je een aantal letters staan zoals G, H en M. Dit zijn gebieden waar je in een kleine straal niet mag vliegen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met ziekenhuizen. Denk daarbij aan het opstijgen en landen van traumahelikopters.

Naast de aangegeven gebieden zijn er nog een aantal andere regels waar je op moet letten. Je mag bijvoorbeeld alleen bij daglicht vliegen tot een maximale hoogte van 120m en je mag niet boven mensenmenigten vliegen. Ondanks al deze restricties zijn er nog voldoende mogelijkheden om met jouw drone te vliegen. Raadpleeg dan deze website voordat je gaat vliegen: kadata.kadaster.nl/dronekaart

Dronekaart Nederland

Lees ook: Fotograferen op het juiste moment – The Photographer’s Ephemeris

Dronekaart buitenland

Wil je met een drone vliegen in het buitenland? Bekijk dan deze website. In ieder land zijn weer andere regels en het kan best lastig zijn om erachter te komen welke regels dat zien. In de genoemde website kan je per land bekijken welke regels er worden gehanteerd. Het is zeer aan te raden om dit goed te bekijken voordat je gaat vliegen in het buitenland. Er gelden soms enorme boetes als je wordt betrapt.

Dronekaart buitenland

Bekijk de bijbehorende video:

Reacties (2)

Hoi Mark
Mooie site met goede blogartikelen. Echter in dit artikel sla je de plank toch behoorlijk mis. Ik heb de cursus Minidrones van EuroUSC Benelux gevolgd bij droneland in Almere. Ik ben een door ILT gecertificeerd dronepiloot en mijn Drone is ingeschreven in het luchtvaartregister.
Voor zowel zakelijke als hobbyist vliegers is er maar een bron die leidend is wat betreft de gebieden waar gevlogen kan worden. Dat is de ICAO kaart van Luchtverkeersleiding Nederland. Tevens mag er gevlogen worden vanaf een kwartier voor zonsopgang en een kwartier na zonsondergang.
Ook moet voordat ergens gevlogen wordt de Notam worden geraadpleegd en ik raad aan ook METAR te checken. Notam (notice to airmen) geeft berichten af over bepaalde luchtvaart activiteiten waar men rekening mee moet houden en METAR is het weerbericht voor de luchtvaart. Tevens kan op http://www.ais-Netherlands.nl worden gekeken naar gedetailleerde info over alle gebieden die op de ICAO kaart staan. Zo mag je bv in bepaalde militaire zones wel vliegen voor of na bepaalde tijden.
Mocht je nog meer willen weten, stuur mij even een berichtje.

Dank voor de toevoegingen en correcties Marc. Het is wel vreemd dat de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dan onjuiste informatie verstrekt.

Laat een reactie achter