Voorbereiding Voor Het Fotograferen

Een goed begin is het halve werk. Fotograferen begint niet bij het neerzetten van je statief of camera. Nee, dat is de uitvoering van datgene wat vooraf gaat; namelijk de voorbereiding. De voorbereiding wordt nog weleens onderschat. Of je nu natuurfoto’s, landschapsfoto’s of portretfoto’s maakt; allen hebben gemeen dat een geduchte voorbereiding sterkere foto’s oplevert. In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn voorbereiding van de foto’s die aan dit artikel zijn toegevoegd.

Inspiratie opdoen

Al langere tijd stond het fotograferen van de Zeelandbrug op mijn ‘to do-list’. Nu zijn van deze brug al vele foto’s gemaakt. Om inspiratie op te doen heb ik afbeeldingen van de brug in Google geraadpleegd. Dit is voor mij de eerste stap in de voorbereiding. Diverse fotografen hebben deze plek bezocht en naar eigen inzicht de brug fotografisch vastgelegd. Al deze beelden kunnen helpend zijn in je zoektocht naar jouw ideale foto. Door beelden met elkaar te vergelijken ontstaat inspiratie en ideeën voor jouw fotomoment.

Kaarten

Een belangrijke stap in de voorbereiding is het oriënteren op de locatie. Meestal begin ik met Google Maps. In hoofdlijnen zie je de structuur van de wegen en kan je de kortste route bepalen naar de locatie. Om gedetailleerder in te zoomen op het gebied bekijk ik ook Google Earth. Het voordeel van deze kaart is dat je details in het landschap kunt ontdekken. Je kunt kijken of jouw geschikte locatie bereikbaar is met de auto of dat er een wegversperring is. Kom je daar ter plekke achter kost dit veel kostbare tijd en levert ongetwijfeld stress op. Doorgaans is dit terug te zien in de foto, omdat er dan weinig tijd is voor het goed bepalen van je compositie.
Als het enigszins lukt probeer ik ook voorafgaand de locatie te bezoeken. Kaarten kunnen oud, en daardoor niet meer actueel zijn. Door persoonlijk je locatie te verkennen vergroot het de kans op een geslaagde compositie, omdat je terugrijdt met nog meer ideeën.

Tijdstip van het fotograferen

Een van de belangrijkste voorbereidingen is het bepalen van het juiste tijdstip. In januari ben ik hiermee begonnen. Ik wilde in deze foto de zonsondergang, gecombineerd met een lage waterstand. Via internet heb ik de waterstanden van de Oosterschelde opgezocht en deze vergeleken met de tijden van de zonsondergang. Uiteindelijk bleek de eerste zaterdagavond in mei de perfecte combinatie. Op deze dag ging de zon om 21.19 uur onder. Als deze gegevens bekend zijn, kun je verder je tijdstippen bepalen. Zo zorg ik ervoor dat ik minimaal 1 uur van te voren op de locatie ben. Hierdoor heb je alle tijd om op zoek te gaan naar juiste compositie. In dit geval, gezien de reisafstand, wilde ik 1,5 uur van te voren op locatie zijn. Mijn reistijd was een uur, ingecalculeerd dat je drukte kan hebben, ben ik vertrokken om 18.30 uur. Wat ik hiermee zeggen wil is dat je ruim moet plannen, wil je relax op locatie komen en zo tijd hebben voor de perfecte compositie.

Fotografie Trip Goed Voorbereiden

Weer

Gedurende de week hou ik het weer in de gaten. Bij landschapsfotografie is het weer een belangrijke factor. Via Weeronline, Buienradar.nl en Buienalarm (app) hou ik me voortdurend op de hoogte van de weersverwachting. De weeralarm app stel ik in op de locatie zodat ik op de hoogte gehouden wordt over de actuele omstandigheden. Op de dag zelf bekijk ik met name de satellietbeelden om de luchtstroming en de beweging van de bewolking in de gaten te houden. Hierdoor kan je een inschatting maken of het op locatie bewolkt zal zijn/worden.

Op stap

Nadat deze voorbereidingen gedaan zijn, is het ook belangrijk om de praktische zaken goed voor te bereiden. Controleer altijd of je accu’s vol zijn, of je geheugenkaartjes in de camera’s zitten, je filter schoon zijn en of je alle spullen in je tas zitten. Zorg dat je warme kleding bij je hebt voor als het onverwacht koud kan zijn. Neem eventueel drinken en eten mee. Zeker als je vroeg op locatie bent en je moet wachten voor het gouden moment, kan warme koffie een aangenaam iets zijn.

Een ander belangrijk punt wat ik jullie mee wil geven is: geniet van het moment. Na al deze (intensieve) voorbereidingen kan je soms vergeten om te genieten van het moment, de locatie en de (weers)omstandigheden. Je bent te druk bezig om datgene wat je in je hoofd hebt ook uit te voeren. Kijk dus om je heen en geniet van het landschap wat voor (en achter je!) uitstrekt.

Voorbereiding bij Fotografie

Voorbereiding?

Ik kan me best voorstellen dat je, bij het lezen van dit artikel, denkt ‘pfft, moet ik dat allemaal doen, kan het niet wat minder?” Voorbereidingen op het fotograferen maakt voor het verschil tussen fotograferen en kiekjes maken. Fotograferen is voor mij actief bezig zijn met de voorbereidingen, weten waar en hoe je de foto wilt maken en ter plekke bewust bezig zijn met de techniek. Kiekjes maken klinkt misschien negatief, maar ik doel ermee dat je aan komt lopen en ondoordacht een foto maakt en weer doorloopt totdat je weer iets leuks ziet. Als je bewust bezig bent met het voorbereiden op het fotograferen is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan. Het verhoogd juist de kans dat je met mooiere foto’s thuiskomt, omdat je bewuster nagedacht hebt over de locatie, de omstandigheden en je compositie.

Reacties (6)

Hoi, aan welke kant van de brug Kun je het beste foto’s nemen, oftewel heb jij de exacte locatie of coördinaten voor me? Mooi Website heb je.

De foto is gemaakt aan de Colijnsplaat zijde Nancy. Je kunt je auto onder de dijk parkeren en de dijk oversteken!

Met veel plezier het stuk gelezen. Veel bruikbare tips die ik zeker ga gebruiken.
Bijvoorbeeld Via Google de lokatie bekijken en reeds gemaakte foto’s van een object.
Thx for sharing.

Van deze locatie is ook een ‘the making of…’ gemaakt. Kijk op http://www.jankoppelaar.nl/the-making-of/

Wat een leuk stukje en heel begrijpelijk als fanatiek fotograaf! Het resultaat is schitterend geworden! Ik ga je tips zeker meenemen, bedankt en nog veel fotoplezier! Gr, Mariëlle

Bedankt voor je leuke commentaar Mariëlle. Door je goed voor te bereiden wordt fotograferen een stuk gemakkelijker en leuker!!. h. gr, Jan Koppelaar

Laat een reactie achter