Verwijderde foto’s terughalen met Recuva

Hoe moet je verwijderde foto’s terughalen? Het kan iedereen gebeuren dat je per ongeluk de geheugenkaart wist met alle waardevolle foto’s erop. Wanneer je niet weet wat formatteren van de geheugenkaart inhoudt kan het voorkomen dat je in plaats van één foto te verwijderen, je de hele kaart hebt leeggemaakt! In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat je kaart crasht, waardoor je jouw foto’s kan verliezen. Zonde, maar vaak is er nog een oplossing zodat je toch verwijderde foto’s kunt terughalen.

verwijderde foto terughalen recuva

Ik heb per ongeluk mijn foto’s verwijderd, wat nu?

Het kan dus voorkomen dat je per ongeluk je foto’s verwijderd of dat je verplicht je sd-kaart moet formatteren in verband met een crash. Voordat we naar de software gaan is het belangrijk om te weten dat de kans op succes groter is wanneer de kaart niet meer gebruikt wordt nadat je de fout hebt gemaakt. Stop de geheugenkaart dus direct in je tas en pak deze pas als je achter de computer zit. Wanneer je nieuwe foto’s maakt schrijf je nieuwe gegevens op de kaart. Het overschrijven van oude gegevens zorgt ervoor dat je ze niet meer kunt herstellen. Hoe haal je eigenlijk je verwijderde foto’s terug?

Per ongeluk foto’s verwijdert? Maak geen nieuwe foto’s op het geheugenkaartje om je gegevens alsnog te redden.

Voor het terughalen van verwijderde foto’s bestaan (gratis) programma’s die je kunt installeren op de computer om vervolgens de verwijderde foto’s terug te halen. Heel soms krijg je deze software zelfs meegeleverd bij de aankoop van een geheugenkaart, zoals bij Lexar en Sandisk. Mocht je nog geen software hebben om foto’s te recoveren dan vind je in deze blogpost een mooi programma.

Recuva Recovery Software

Recuva is een programma wat mijn voorkeur heeft bij het terughalen van foto’s. Het is een krachtig programma. De software draait momenteel alleen nog op Windows computers en ziet er heel overzichtelijk uit. Naast het terughalen van bestanden op een geheugenkaart werkt deze software ook met verwijderde bestanden op een harde schijf.

Recuva aanschaffen

Recuva is een gratis programma. Zoals je in het vorige kopje had kunnen lezen werkt deze momenteel alleen nog op Windows computers. Het is mogelijk Recuva als gratis of betaalde versie te downloaden. Bij de gratis versie kun je alleen de verwijderde bestanden op geheugenkaartjes terugvinden om ze vervolgens veilig over te zetten naar de computer. Bij de betaalde versie van Recuva tel je zo’n €24,95 neer. De betaalde versie ondersteund ook het terughalen van verloren bestanden op harde schijven en krijg je premium support.

Ben je een Mac gebruiker? Dan is het gratis programma Disk Drill of de betaalde software SanDisk Pro Recovery.

Recuva Downloaden

Download Recuva via deze link. Het rcsetup153.exe bestand zal standaard in de download map worden opgeslagen, tenzij anders ingesteld. Dubbelklik op rcsetup153.exe om de installatie wizard te openen. Standaard opent Recuva de Engels talige versie. Het is tevens dit moment, dat je de taal kunt veranderen door op cancel te klikken. Klik vervolgens op options om de taaloptie te selecteren.

Terughalen van verwijderde bestanden met Recuva

Het terughalen van verloren bestanden met Recuva is eenvoudig en snel. Recuva vraagt je allereerst wat voor soort bestanden het programma moet zoeken. Ga daarbij na dat niet alle afbeeldingen dezelfde bestandsindeling hebben. Onder afbeeldingen verstaat Recuva: .JPG, .PNG, .GIF en .RAW-bestanden. Het gevaar zit het hem in de RAW-extensie. Bij sommige camera’s wordt de afbeelding opgeslagen onder .NEF (Nikon), .DNG (Pentax) of .TIFF-bestanden. Als je Recuva de opdracht geeft naar afbeeldingen, dan zullen RAW-bestanden met een andere extensie dus niet gevonden worden.

Tip: Geef Recuva de opdracht om op alle bestanden te zoeken en niet alleen afbeeldingen (.JPG, .PNG, .GIF en .RAW)

Het terughalen van verwijderde bestanden met Recuva gaat als volgt:

Verwijderde Foto's Terughalen
Eerst selecteer je de locatie waar de foto’s stonden.
Foto's Recoveren
Recuva laat vervolgens zien welke foto’s gevonden zijn. Deze kun je terughalen.

Heb jij je foto’s weer terug?

Is het jou gelukt om je bestanden terug te krijgen? Laat het ons weten door te reageren op dit bericht.

Reacties (6)

Werkt niet, hele dag aan materiaal kwijt. Lijkt het terug te halen, maar kan vervolgens niks met de files. Openen niet in lightroom, worden niet ondersteund in de mediaplayer, etc.
Dus helaas geen oplossing dit.

Moet je de sd-card eerst formatteren voordat hij scant

Hallo Connie,

Nee juist niet. Zodra je een geheugenkaart formateert dan is de kans juist kleiner dat er nog fotobestanden gevonden kunnen worden.

Hoi Mark,

Het werkt ook niet met je Iphone.

Mvg,

Christine

Hi Mark,

helaas is deze tool niet te gebruiken voor een Mac computer.

Groetjes,
Marc.

Voor de Mac zou je Data Recovery Free
van Softote Studio kunnen gebruiken.

Laat een reactie achter