Verlichte Molens van Kinderdijk Fotograferen

Nog even en dan is het weer zover. Dan breekt de week aan waar menig (landschaps)fotograaf het hele jaar naar uitkijkt. En dat weten ze dan ook. Je loopt als één van de honderden fotografen in het gebied; allemaal met als doel de verlichte molens van werelderfgoed Kinderdijk vast te leggen. En als je dan één van die honderden fotografen bent, hoe maak je dan de onderscheidende foto? En hoe zorg je ervoor dat je niet, na een lange reis, teruggaat zonder de gewenste beelden? In dit artikel geef ik enkele tips die je kunt gebruiken voor de ‘week van de verlichte molens’.

Verlichte Molens Kinderdijk

Compositie van de foto in Kinderdijk

Net als bij landschapsfotografie is het bij nachtfotografie belangrijk om het gebied te kennen. Een goede nachtfoto begint met een goede compositie. Thuis heb je diverse middelen tot je beschikking om meer over het gebied te weten te komen: Google Maps, Google Earth (eventueel met Streetview). Maar ook video’s over het gebied op Youtube kunnen je helpen een indruk te geven wat je tegen kunt komen. Kijkend naar Kinderdijk zijn al diverse fotografen je voorgegaan. Bekijk hun werken en bedenk hoe jij de foto wil maken.

Een aanvulling is om vooraf het gebied zelf te bezoeken. Dit kan ook op dezelfde avond van fotograferen, door ruimschoots aanwezig te zijn. Je hebt dan alle tijd om een goede compositie te bepalen. Belangrijke informatie voor nachtfotografie is het weer en de tijden dat de verlichting aangaan. Doorgaans is dit van 21.00 – 23.00 uur.

Wees dus vroeg aanwezig. De ervaring leert dat al vroeg in de avond fotografen rondlopen om hun gedroomde compositie te bepalen. Zorg dat je op tijd bent zodat je alle tijd hebt om jouw plek op te zoeken en, als al iemand je voor is geweest, een goed alternatief te zoeken. Als het licht is, kan ook gemakkelijker scherpgesteld worden. Belangrijk is dan wel dat je de camera niet meer verplaatst.

Molens in Kinderdijk verlicht - September 2016

Instellingen voor een goede foto

Nachtfotografie is niets anders dan landschapsfotografie. Alleen dan in de avond/nacht. Daarom zijn de technieken van landschapsfotografie ook belangrijk bij nachtfotografie. Stel scherp op de voorgrond zodat door de hyperfocale afstand de gehele foto scherp wordt. Werk eventueel met filters om de lucht en de voorgrond beter in balans te brengen. Gedurende hoe donkerder het wordt, zal je de filters weg moeten halen.

Doordat je met lange sluitertijden gaat werken, is een statief en/of rijstzak een vereiste. Hoe stil je jouw hand ook kunt houden, dit lukt nooit 30 seconden of langer. Bij nachtfotografie is een stabiele ondergrond of statief een voorwaarde om scherpe foto’s te krijgen. Elke beweging wordt geregistreerd. Een afstandsbediening is daarom geen overbodige luxe. Bij het afdrukken op de ontspanknop op de camera ontstaat ongeveer 2 seconden trilling. Deze worden geregistreerd en leveren bewegingsonscherpte op.

Doordat het donker is zal je histogram zich voornamelijk aan de rechterkant begeven. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar let wel op dat je geen data verliest in de donkere delen. Blijft het contrast te groot is het verstandig om een zogenaamde HDR (High Dynamic Range) foto te maken. Hierdoor kun je een foto beter in balans brengen in de lichte en donkere delen.
Het uitschakelen van je steady shot is één van de belangrijkste tips. De bewegingsstabilisator zorgt ervoor dat lichte bewegingen van de hand gecorrigeerd worden. Fotografeer je van statief heeft de stabilisator juist een averechtse werking. Door de motor van de stabilisator wordt juist trilling veroorzaakt. Fotografeer je vanaf statief en/of doe je aan nacht fotografie? Schakel altijd je stabilisator uit.

Kinderdijkse Molens Verlicht

Het mooiste moment

Ook bij nachtfotografie is ‘een mooiste moment’, namelijk tijdens het zogenaamde blauwe uurtje. Dit is de periode na zonsondergang en de donkere nacht. De lucht kleurt diepblauw wat mooi contrasteert me de warme kleuren van de verlichting. Overigens wordt deze periode ‘het blauwe uurtje’ genoemd, maar dit betekent niet dat het ook exact 1 uur duurt. Dit kan per dag verschillen. De weersomstandigheden hebben hier invloed op. Een handig hulpmiddel is de app ‘Exsate Golden Hour’. Hierop staan de tijden van de zonsopkomst/-ondergang, het gouden uurtje (mooi strijklicht) en het blauw uurtje.

De molens van Kinderdijk zijn van 5 tot en met 10 september verlicht van 21.00 – 23.00 uur.

Reacties (2)

Dag Dave,
Bedankt voor je reactie. Inderdaad een druk spektakel. Altijd leuk om iedereen zijn foto’s te zien maken, om daarna overstroomt te worden op Facebook met molenfoto’s 🙂
Inderdaad is het altijd afwachten of de verlichting aangaat. Altijd een plan B achter de hand houden. Inmiddels heb ik plekken in mijn hoofd om te fotograferen… Nu de uitvoering nog 😉

leuk artikel…zeker bij dit prachtige fotospektakel van Kinderdijk wat je opluistert met jouw mooie foto’s… alleen soms kun je dan ook pech hebben als de molen niet aangaat 😉 vorig jaar wilde ik de molen als je links de brug overgaat en dan naar achteren loopt bij de steiger aan je rechterhand fotograferen….helaas hij ging niet aan 🙁 #gelukkig had ik al een eerder moment een paar leuke platen. Anderzijds wat je ook gaat krijgen is dat iedereen zijn plekje blijft beschermen…. ik probeer iedereen zijn shot te laten maken en ga dus redelijk vlot weer door…alleen Kinderdijk in floodlights is bijna nog drukker dan de Fotofair 😉 #grapje

Laat een reactie achter