Tussenringen gebruiken bij Macrofotografie

Tussenringen zijn glasloze elementen die tussen de body van een camera en een lens worden geplaatst. Van de buitenkant hebben ze wat weg van een teleconverter. Alle diafragma- en focussignalen van en naar de lens worden gewoon doorgegeven. De enige functie is om de afstand tussen lens en sensor te vergroten. Uit de optica blijkt dat wanneer de afstand tussen lens en sensor wordt vergroot, de minimale focusafstand kleiner wordt. Om de afstand tussen sensor en lens enigszins te variëren, worden tussenringen als pakket in 3 diktes aangeboden. De diktes bedragen meestal 12, 20 en 36mm. De tussenringen kunnen in elke combinatie onderling worden gebruikt waardoor er afstanden van 12, 20, 32, 36, 48, 56 of 68mm gecreëerd kunnen worden.

Macro fotografie tussenring tips 3

Tussenringen worden vooral in de macrofotografie gebruikt, waardoor men nog dichterbij een onderwerp kan komen en toch een scherpe foto kan maken. Bij gebruik van de hele set ringen (dikte = 68mm) met een standaard 100mm lens, wordt de minimale afstand waarop je kan scherpstellen gehalveerd. De vergroting is dan 2,5 keer groter dan zonder tussenringen. Je moet er wel rekening mee houden dat met een tussenring op je camera, de lens niet meer op voorwerpen ver weg kan scherpstellen.

Macro fotografie tussenring tips

Hoewel de beeldkwaliteit in principe niet afneemt, er zitten immers geen glaselementen in de tussenringen, is het lastig een scherpe foto uit de hand te nemen, omdat de scherptediepte enorm afneemt. Dit is vooral bij dikkere ringen het geval. Als de scherptediepte van een 100mm macrolens bij f/11 zo’n 5mm bedraagt, is deze met een tussenring van 12mm slechts 3mm en bij gebruik van de hele set tussenringen een schamele 1,5 mm – dit allemaal dus bij f/11.

Bij dit soort scherptedieptes is het gebruik van een statief een must, het liefst met een zogenaamde focusrail. Dit is een rail waarmee de afstand tussen lens en onderwerp in delen van een millimeter ingesteld kan worden.

Macro fotografie tussenring tips 4

Scherpe foto’s kunnen hiermee alleen gemaakt worden als ook het onderwerp stil staat, je een draadontspanner gebruikt en bij spiegelcamera’s de spiegel omhoog klapt voordat de sluiter opengaat. Omdat je de compositie en de focusscherpte met een minimale verplaatsing van de camera kan verliezen, is een stabiel statief met vooral een groot balhoofd zeer aan te raden.

Macro fotografie tussenring tips 2
SONY DSC

100mm lens | F/11 | Onderwerpafstand = 151mm | 100% crop

De zeer geringe scherptediepte is te zien aan de kop van de lucifer.

Reacties (6)

[…] ik het in dit logje vooral ga hebben is iets heel anders…We gaan vandaag een tussenring gebruiken !Een tussenring (ook Extention Tube genoemd) is niets anders dan een holle buis die je […]

Als ik mijn tussen ring ertussen doe en dan mijn macro lens 85 mm kan ik niet meer mijn diafragma instellen
, klopt dat.

Wat is het effect van tussenringen op (tele)zoom objectieven.

Wat kosten deze tussenringen? Heb er nu om er vooraan op de lens te plaatsen. Deze zijn precies van betere kwaliteit.

Ik heb een Panasonic GH4 systeem camera met een 45mm macrolens. Past hier ook deze tussenringen op? En is een focusrail een must?
Met vriendelijke groet,
Elly

Ik heb ergens nog zo’n set liggen van toen ik analoog fotografeerde. Ik vond dat tof!

Laat een reactie achter