Tips voor winterse foto’s

De winter is begonnen en daar horen natuurlijk ook winterse foto’s bij. Echte winterse dagen komen in Nederland zelden voor. Maar dat maakt een winterse dag wel extra speciaal en ook extra leuk om vast te leggen. Vandaag geef ik jullie een aantal tips!

Rijp

Bij een winters landschap denk je al snel aan sneeuw. Een mooi dik pak sneeuw ziet er natuurlijk supermooi uit, maar hoe vaak komt dit nu eigenlijk in Nederland voor? Niet zo vaak helaas! Wat ook prachtig is en wel vaker voorkomt is rijp. Rijp zijn kleine ijskristalletjes die zich rondom grassprietjes, plantjes en takjes vormen. Dit ontstaat normaal gesproken tijdens een heldere koude nacht. Naast gewone rijp, bestaat er ook nog ruige rijp. Dit is rijp die gevormd wordt op het moment dat mist en vorst samen voorkomen. De kleine waterdruppeltjes in de lucht worden dan zo koud dat ze, op het moment dat ze ergens tegenaan botsen, bevriezen. Ruige rijp geeft een nog drastischer effect en is dus het mooiste om te fotograferen. Houd het weerbericht dus goed in de gaten en zet je wekker extra vroeg op het moment dat mist en vorst samen worden voorspelt!

01 tips voor winterse fotos

Sta vroeg op

Aangezien rijp tijdens een koude nacht wordt gevormd, maar helaas op het moment dat de temperatuur boven 0 graden komt ook weer snel smelt, kan ik het aanraden om vroeg op pad te gaan! De rijp is rond zonsopgang op zijn mooist. Een ander bijkomend voordeel is dat je dan ook van het mooie ochtendlicht gebruik kunt maken. Normaal gesproken bestaan een winterfoto’s vooral uit witte en koele tinten. Nu kan dit ook erg mooi zijn, maar ik ben zelf een groot fan van flink wat kleur in een foto. Zonsopgang zorgt voor warm gekleurd licht, een perfecte aanvulling op de koele tinten. Het landschap knalt er op deze manier nog meer uit!

Als het echte koud is en de rijp of sneeuw gedurende dag nog niet is gesmolten, kun je natuurlijk ook tijdens zonsondergang fotograferen!

02 winterse fotos tips

Belichting

Daarnaast is het belangrijk om je instellingen, in vergelijking met de instellingen voor normale landschapsfoto’s, iets aan te passen. De belichtingsmeter in de camera heeft namelijk niet door of jij sneeuw of iets anders fotografeert. Om normaal gesproken over of onderbelichting te voorkomen, zorgt je camera ervoor dat de wit, grijs en zwart tinten goed in balans zijn. Je camera gaat eigenlijk uit van een gemiddeld grijze foto. Als je nu een onderwerp met veel wit vast legt, zal je camera dit dus ook naar grijs corrigeren. Het mooie witte landschap zal dus een beetje grauwig ogen. Gelukkig is dit heel gemakkelijk te voorkomen, namelijk door de foto bewust iets over te belichten. Je foto overbelichten kan met behulp van de manuele stand of met de belichtingscompensatie in de diafragma- of sluitertijdvoorkeur standen. Hoeveel je de foto precies moet overbelichten hangt van de hoeveelheid wit in je foto af, probeer dus uit wat bij jou het beste resultaat geeft. Normaal gesproken zal je ongeveer tussen de 1-2 stops moeten overbelichten.

Veel succes.

Reacties (2)

Ik heb een knopje ‘sneeuw’ op mijn fototoestel. Dat verandert idd de belichting, maar doet ook iets met de kleuren want als ik het doe door manueel de belichting aan te passen , dan heb ik veel blauw in het wit en dat vind ik niet mooi. Die stand regelt dat vanzelf.

Dit heeft met de witbalans te maken. Je kan zelf de witbalans ook aanpassen door het van de automaat af te halen en het bijvoorbeeld op daglicht of bewolkt te zetten. Vaak gaat het hele blauwe er dan uit.

Laat een reactie achter