Tips voor portretfotografie

Mijn favoriete soort fotografie is denk ik toch echt wel portretfotografie. Ik vind het superleuk om met mensen samen te werken en samen een mooi resultaat neer te zetten. Vandaag geef ik jullie een aantal tips!

Goed scherpstellen

Op een goede manier scherpstellen is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij elke soort fotografie moet je op andere dingen letten. Bij portretfotografie is het belangrijk dat je altijd op de ogen scherpstelt. Je aandacht wordt namelijk altijd als eerste naar de ogen getrokken. Als je zorgt dat dit deel van de foto altijd scherp is, zal de foto in zijn geheel meteen een heel stuk scherper ogen.

Kies de juiste lens

Er zijn natuurlijk een hele hoop verschillende lenzen waar je uit kunt kiezen en elke lens geeft een ander effect. Een telelens is bijvoorbeeld ideaal voor het creëren van een mooie zachte achtergrond. Een nadeel van een telelens is helaas dat hij alles een beetje in elkaar duwt en dit ook bij de persoon die je op de foto zet gebeurt. Hierdoor kan hij of zij dus een stukje dikker lijken. Maar ook met een lens met een flinke groothoek moet je opletten. Deze lens kan namelijk voor gekke verhoudingen zorgen. Alles wat dichter bij de camera staat lijkt op de uiteindelijke foto een stuk groter. Zo kan een neus met een groothoeklens ineens gigantisch lijken. Het beste kun je dus voor een lens tussen een tele en groothoek in kiezen.

Perspectief

Of je van boven of onderen fotografeert kan ook bij portretfotografie heel veel verschil maken. Zit je zelf laag en fotografeer je van onderaf? Dan zal iemand er wat groter uit komen te zien, dit kan in sommige settings zeker een versterkend effect hebben. Let er wel op dat niet iedereen van onderaf charmant uit ziet. Van bovenaf ziet iemands gezicht meestal het mooiste uit. Wel kan de persoon die je op de foto zet er dan wel weer kleiner door lijken. Bedenk dus eerst goed welk beeld je wilt neerzetten en baseer daar je perspectief op.

Zorg voor een goede sfeer

Aangezien je bij portretfotografie altijd met andere mensen samenwerkt is het super belangrijk dat er tijdens de fotoreportage een goede sfeer hangt. Dit is niet alleen prettig en gezellig voor jezelf maar geeft het model ook veel meer vertrouwen. Een ontspannen sfeer zorgt ook voor mooie spontane foto’s.

Nabewerking

Net zoals bij alle andere vormen van fotografie is bij portretfotografie de nabewerking ook erg belangrijk. Wel is er iets waar je bij portretfotografie extra op moet letten. Namelijk de bewerking van je kleuren. Kleurrijke foto’s vallen vaak wel in de smaak en het is dan ook verleidelijk om je verzadiging omhoog te zetten. Om een oranje huid te voorkomen kun je bij portretfotografie de optie verzadiging beter ontwijken en juist voor de optie levendigheid kiezen. Bij levendigheid worden namelijk alle kleuren behalve huidskleuren versterkt.

Reacties (1)

Mijn tip voor portret fotografie is ook op je achtergrond te letten.
Dit kan je foto zoveel mooier maken.

Laat een reactie achter