Je tickets zijn al enige tijd in de pocket, het moment is dan eindelijk aangebroken: je gaat naar het concert waar je al maanden naartoe leeft! Begrijpelijk dat je dan ook de mooiste herinneringen wilt vastleggen voor later. In dit artikel delen we onze gouden tips voor het fotograferen van concerten met je smartphone!
Naast een volle accu en schone lens zijn er nog enkele voorbereidingen die onmisbaar zijn voor jouw concertbezoek:
Lees je in over de regels
Hoe grootser de concerten, des te strenger de regels wat betreft ‘verboden’ artikelen die je als bezoeker niet mee mag nemen. Een belangrijk gegeven is dat veel camera’s niet meer toegestaan zijn tijdens concerten. Daaronder vallen de professionele camera’s met verwisselbare lenzen, maar je krijgt ook steeds vaker te zien dat compactcamera’s met een vast objectief niet meer mee mogen.
Daarnaast zijn ook accessoires zoals de selfiestick en een statief niet toegestaan. Neem je deze toch mee, dan loop je het risico dat je de items moet inleveren.
Kortom, lees je voor de reis naar het concert goed in over de regels.
Fotograferen in RAW
Een ander belangrijke voorbereiding die we aanraden is, om je foto’s in RAW vast te leggen. RAW-bestanden bevatten meer informatie, wat betekent dat ze meer details in kleur, schaduwen en hooglichten kunnen vastleggen. In plaats van dat je smartphone deze bewerking automatisch doorvoert, worden de gegevens bewaard zodat je tijdens het nabewerken meer vrijheid hebt om je foto te bewerken. In het voorbeeld is goed te zien hoe details en dynamiek in licht en donker beter bewaard is gebleven wanneer we in RAW fotograferen. Let op: het bestand neemt qua formaat fors toe. Dat betekent dat je sneller te maken krijgt met een vol geheugen.
Om in RAW te fotograferen, ga in je naar de instellingen van je smartphone en zoek je in de zoekbalk naar raw. Of zoek je camera op om daar de optie RAW aan te vinken. Let op, helaas heeft niet iedere smartphone deze mogelijkheid.
Ruimte vrijmaken op het geheugen
Een tip die misschien voor de hand ligt, maar het zou je maar gebeuren! Probeer dus tijdig je smartphone van voldoende geheugen te voorzien. Dit kan snel en gemakkelijk via instellingen > opslag en geheugen. Hierbij krijg je de mogelijkheid om in te zien welke bestanden of apps de meeste ruimte innemen van het geheugen. Een andere manier is om de prullenbak te legen van de fotogalerij op je smartphone. Maar waar je mogelijk het meeste ruimte mee kunt vrijmaken is middels het verwijderen van dubbele foto’s. Hier zijn handige apps voor die de dubbele foto’s gelijk herkennen, zoals Gemeni Photo (iOS) en Remo Duplicate Photos Remover (Android, iOS). Maar het is ook mogelijk om via de CameraRoll app dubbele foto’s in te zien en te verwijderen. Hier is geen app voor nodig.
Extra powerbank mee
Volgens het concertbeleid zijn powerbanks die niet groter zijn dan het formaat van je smartphone toegestaan. Op de powerbank is goed te zien hoeveel capaciteit mAh (milliampère-uur, of mAh) beschikbaar is voor het opslaan van energie. Afhankelijk van het geen dat je wilt opladen kun je dus goed uitmaken hoeveel capaciteit jouw powerbank ten minste zou moeten bevatten. Smartphones zitten daarbij tussen de 2500 mAh en 5000 mAh. Het is slim om na te gaan hoeveel mAh de accu van jouw smartphone specifiek heeft om uit te maken wat voor powerbank je nodig zult hebben.
Daarnaast zijn er ook powerbanks die draadloos opladen ondersteunen. Een nadeel hiervan is overigens wel dat je uiteindelijk minder mAh kunt laden en dat er sneller sprake is van warmte als extra overdrachtsverschijnsel. Het is daarom aan te raden een powerbank te nemen die ook bedrade overdracht ondersteund.
Tip: Met de Snapgrip (ShiftCam) heb je niet alleen extra houvast tijdens het fotograferen door middel van de extra grip, maar beschik je ook over een aparte ontspanknop én powerbank (3200 mAh) in één!
De verschillende lenzen van je smartphone
Wat je mogelijk al eens is opgevallen, is dat je smartphone niet één, maar meerdere lenzen heeft. Iedere lens heeft een eigen functie. Vaak wordt de juiste lens bij een bepaalde actie automatisch geactiveerd door je smartphone. We nemen voor dit voorbeeld de iPhone 15 Pro Max, die drie aparte camera’s aan de achterzijde heeft:
Hoofdcamera 24mm: met een diafragma van f/1.78 en 48 megapixels
De groothoeklens 13mm: met een diafragma van f/2.2 en 12 megapixels
Een telelens 48mm – 120mm: met een diafragma van f/2.2 en 12 megapixels (2x, 5x en 10x optisch inzoomen. Tot 25x digitale zoom)
Het aantal millimeters geeft, evenals bij camera’s met verwisselbare lenzen, informatie over de brandpuntsafstand van het objectief. De brandpuntsafstand is de afstand tussen de optische lens en de sensor van de camera wanneer het onderwerp in focus is. Hoe hoger het aantal millimeters, des te verder je in kunt zoomen. De brandpuntsafstand heeft niet alleen invloed op zoom, maar ook op eventuele vertekeningen in het gezichtsveld en de toename van een kleine scherptediepte.
Zoomen met de telelens van je smartphone
In een ander artikel hebben we het al eens gehad over het verschil tussen digitale en optische zoom. Het is van belang om het verschil tussen deze twee types zoom te weten om tijdens het fotograferen de hoogst mogelijke kwaliteit foto te kunnen maken. Om de hoogst mogelijke kwaliteit foto te maken met je smartphone is het van belang om een van de opties te kiezen tussen de lenzen die jouw smartphone aanraadt. Dit wordt vaak aangegeven met 0,5, 1x, 2x, 5x etc. Hoe hoger de ‘x’ des te verder je optisch kunt inzoomen.
Voorbeeld van Samsung (links) en Huawei (rechts).
Compositie en instellingen
Hoe maak je foto’s tijdens het concert zo interessant mogelijk? Er worden ongetwijfeld erg veel foto’s gemaakt tijdens het concert. Probeer met jouw eigen foto’s ook de sfeer mee te pakken. Maak gebruik van je zitplek of staplaats om te laten zien hoe jouw uitzicht er uit zag. Deze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je nog meer verbintenis voelt met de foto’s wanneer je ze later terugkijkt of aan anderen laat zien.
Details en sfeer Een handige tip is daarom om niet alleen de artiest te fotograferen, maar ook het groter geheel. Probeer jezelf, maar ook het publiek te betrekken bij de gebeurtenis. Zo krijg je later nog meer sfeer terug in je foto’s! In onderstaand voorbeeld is goed te zien hoe de twee verschillende concerten een andere sfeer met zich meebrengen, maar ook hoe jij het als bezoeker hebt beleefd. Daarnaast helpt het personaliseren van je foto’s ervoor dat je het concert nog bewuster kunt herbeleven.
Voorkom overbelichting Omdat er veel verschillende soorten lampen aanwezig zijn tijdens een concert is het voor de camera vaak lastig te bepalen hoe de belichting moet. Je kunt de camera helpen door bewust onder te belichten. Dit is handig, omdat de camera automatisch vaak tot een overbelichte foto komt. Onderbelichten is mogelijk op meerdere manieren. Zo kun je met je vinger de belichting aanpassen door op het focuspunt te klikken en deze naar beneden te slepen. Een andere en betere manier is middels de belichtingsmeter. Deze is echter niet altijd beschikbaar en moet je bij iPhone via de instellingen eerst activeren om de optie ook in de camera-app te kunnen zien.
Kies zelf het scherpstelpunt De focus bepaal je zelf door simpelweg het gedeelte op het scherm aan te tikken waar je de focus graag wilt zien. Maar wist je dat je de focus ook kunt ‘vastzetten’ door dit punt langer ingedrukt te houden met je vinger, totdat ‘focus-lock’ verschijnt? Dit is erg handig, omdat je camera nogal gauw focus kan verliezen tijdens het fotograferen of filmen door de dynamiek van de artiest, dansers en de verlichting.
Gebruik geen flits Een groot nadeel van de flits is dat het flitsbereik erg miniem is en je daarom dus nooit jouw artiest goed belicht krijgt. Daarnaast stoort het behoorlijk voor de medeconcertgangers, maar ook voor de personen die recht in het licht kijken. Het is dus aan te raden om de flits uit te zetten.
Time op de verlichting De timing van de verlichting kan veel uitmaken voor de uiteindelijke foto. Let dus goed op de overgangen, want ook hier is veel verandering in te zien. Bij het onderstaande voorbeeld is goed te zien hoe de timing van het blauwe licht in combinatie met het warme licht ervoor zorgt dat de artiest goed in de spotlights staat, terwijl de artiest in de foto met rechts minder sterk naar voren komt.
Geniet! De allerlaatste tip: geniet! Wat nog belangrijker is dan het juiste plaatje is dat je van het moment geniet. Je kunt beter thuiskomen met onscherpe foto’s en genoten hebben dan prachtige foto’s zonder er echt bij te zijn.
Meer leren over smartphone fotografie
Wil je graag meer leren over het fotograferen met je smartphone? Neem dan een kijkje bij onze Nederlandstalige Online Cursus Smartphone Fotografie voor iOs en Android! In 30 lessen leren we je de kneepjes achter de mogelijkheden van jouw camera’s en helpen we jou van het kiekje naar het perfecte plaatje!
Xanne Paulissen / Over de auteur
Xanne is een creatieve duizendpoot. Als docent handvaardigheid/tekenen en techniek op de middelbare school is ze voortdurend bezig met het uitlokken van creativiteit. Haar voorliefde voor creatief bezig zijn, heeft geleid tot een passie voor fotografie en het inspireren van anderen om te gaan maken. Haar favoriete onderwerpen zijn reis-, landschaps- en portretfotografie. Benieuwd naar haar werk? Bezoek dan haar website.
Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed functioneert, om jouw voorkeuren op te slaan, om inzicht te verkrijgen in bezoekersgedrag, maar ook voor marketing en social media doeleinden.
Functioneel
Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.