Tips om luchten donkerder te maken met het bereikmasker in Lightroom

Een aantal weken geleden plaatsten wij op ons YouTube kanaal een video over het mooier maken van luchten in Adobe Lightroom. Aan de hand van deze video kregen we een aantal vragen over het gegradueerd filter en het bereikmasker. Omdat het bereikmasker in Lightroom niet uitgebreid besproken werd in die video hebben we er een aparte video over gemaakt die je nu kunt gaan bekijken.

Het bereikmasker gebruiken

Aan de hand van een cityscapefoto laten we zien hoe je de lucht net even iets donkerder kunt maken met behulp van het gegradueerde filter en dan met de functie bereikmasker. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het doel is om de lucht donkerder te maken, maar niet de brug in de foto. Dat is wat er standaard gebeurt als je het gegradueerd filter gebruikt. Selecteer het filter, sleep het filter over het gedeelte wat je donkerder wilt maken en zet de belichting in de min. Alles wat geselecteerd is binnen dit filter zal donkerder worden, zo ook de brug. Dat is niet gewenst en komt onrealistisch over.

Hoe kunnen we dit oplossen? Een nauwkeurige oplossing is het gebruiken van het bereikmasker. Het bereikmasker vind je onderaan bij het gegradueerd filter en staat standaard uit. Wij zetten het bereikmasker aan. Vervolgens kan je kiezen uit twee opties: Kleur en Luminantie. In dit geval kiezen we Kleur omdat de lucht vrij blauw is en daarom is deze methode erg geschikt. Het kan soms lastig zijn om precies te zien waar je het filter op toepast. Gelukkig kan je een kleur selecteren en de functie Geselecteerde maskeroverlay tonen’ aanvinken. Als je de kleur groen hebt gekozen, dan zie je dat het filter groen wordt zodat je goed kunt zien waar je dit masker precies op plaatst.

Wat je vervolgens doet is met het pipet de kleur blauw aanklikken. Alleen de blauwe kleur wordt nu gekleurd en dat betekent dat het effect alleen op de blauwe kleur wordt toegepast en niet meer op de brug zelf. Klik het maskeroverlay even aan en uit om echt duidelijk het verschil te zien. Vind je het lastig om je hier een beeld bij te vormen? Bekijk dan onderstaande foto zodat het meteen duidelijk wordt.

0 responses on "Tips om luchten donkerder te maken met het bereikmasker in Lightroom"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE