Tips voor het maken van een zelfportret

Als fotograaf maak je een hoop foto’s van andere mensen, maar sta je zelf bijna nooit op de foto. Toch is het wel leuk om soms wat foto’s van jezelf te hebben. Vandaag geef ik jullie een aantal handige tips voor het maken van zelfportretten!

Statief

Aangezien je je camera niet zelf kunt vasthouden, is het belangrijk dat je hem ergens kunt neerzetten. Dit kan bijvoorbeeld op een tafel of muurtje, maar een statief is handiger. Een statief kun je namelijk overal neerzetten en maakt je minder afhankelijk van je omgeving. Ook geeft het je de mogelijkheid om creatievere composities te maken.

Handmatig instellen

Daarnaast kan ik het aanraden om je camera handmatig in te stellen. Wanneer je je camera op de automatische stand hebt staan, veranderen je instellingen steeds. Je hebt dan de kans dat de proeffoto er supertof uit zag, maar, doordat je instellingen in de tussentijd zijn veranderd, het eindresultaat tegenvalt. Als je alles handmatig instelt, kan er in de tussentijd niks veranderen en heb je de volledige controle over je uiteindelijke foto.

zelfportret 01

Scherpstellen

Een van de moeilijkste dingen bij een zelfportret vind ik persoonlijk het scherpstellen. Er zijn twee manieren om dit te doen.

Bij de eerste methode maak je gebruik van een afstandsbediening. Kies op je camera een scherpstelpunt. Op het moment dat je het knopje van je afstandsbediening indrukt, zal je camera op dat punt scherpstellen. Het lastige van deze methode is, dat je niet altijd weet of je zelf op precies de goede plek staat. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat het scherpstelpunt niet op je oog, maar op je neus valt.

De tweede methode kun je ook zonder afstandsbediening uitvoeren, je stelt dan namelijk vooraf handmatig scherp. Je kunt eventueel schatten waar je straks gaat staan en zorgen dat dat punt scherp is. Het is echter handiger om, tijdelijk, op die plek iets neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een krukje of bezemsteel. Stel scherp op het voorwerp en ga vervolgens zelf op precies diezelfde plek staan.

Houd verder altijd in je achterhoofd dat hoe kleiner je scherptediepte is, hoe moeilijker je het jezelf maakt. Zet je diafragma dus wat kleiner (groter getal) en vermijd close-ups.

zelfportret 02

Afdrukken

Ik had het hierboven al even over een afstandsbediening, maar behalve voor het scherpstellen is een afstandsbediening ook erg handig voor het vastleggen van de foto. Het nadeel van een afstandsbediening is helaas wel dat je op de foto ziet dat je iets in je handen hebt. Om dit probleem te voorkomen hebben sommige afstandsbedieningen een stand met een vertraging van 2 seconden. Dit geeft je de tijd om je handen leeg te maken.

Mocht je nu geen afstandsbediening hebben, dan kun je ook altijd de zelfontspanner van je camera gebruiken!

Hulpmiddelen

Sommige camera’s bieden handige hulpmiddelen voor het maken van zelfportretten. Een klapschermpje kan bijvoorbeeld erg handig zijn, je ziet dan of je op de goede plek staat en de foto mooi scherp wordt. Ook zijn er camera’s die je met telefoon kunt verbinden, je telefoon laat dan precies zien wat in beeld komt en is vaak ook als afstandsbediening te gebruiken.

Maken jullie weleens zelfportretten?

0 responses on "Tips voor het maken van een zelfportret"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE