Tips voor het fotograferen van onweer

Weersvoorspelling in de gaten houden

Oké ik geef toe dat deze tip wel erg voor de hand ligt, maar voor onweer foto’s heb je onweer nodig. Houd de weersvoorspelling dus goed in de gaten! Let naast de kans op onweer, ook op de hoeveelheid bewolking en neerslag. Bij hevige neerslag tijdens een zomeravond bestaat namelijk de kans dat het water direct weer verdampt en er een soort mist ontstaat. Deze mist of laaghangende bewolking zal dan als een soort diffuus filter werken. Het licht van de flits wordt dan over de hele wolk verdeeld, met als resultaat dat de hele lucht zal oplichten. Voor mooie strakke bliksemflitsen heeft onweer met het liefst zo weinig mogelijk neerslag dus de voorkeur.

Zorg voor een veilige plek

De meest belangrijke tip die ik jullie wil meegeven, zorg voor een veilige plek. De gemiddelde fotograaf heeft voor een mooie foto vaak nogal veel over. Normaal gesproken is dat zeker een goede eigenschap, maar zet tijdens het fotograferen van onweer altijd je eigen veiligheid op nummer een. Neem geen grote risico’s, vermijd open plekken en bossen. In het algemeen is het veiliger om, in plaats van in de natuur, onweer in een stad te fotograferen. In een stad zijn normaal gesproken genoeg hoge gebouwen aanwezig die ervoor zorgen dat het onweer minder snel op jou inslaat.

Zelf vind ik het het fijnste om onweer vanuit een openstaand raam te fotograferen. Op die manier bevind je jezelf op een relatief veilig plaats, maar heb je wel een mooi overzicht. Het enige nadeel is dat je geluk moet hebben met een mooi uitzicht vanuit die plek.

onweer fotograferen tips

Lange sluitertijd/bulb stand

Het fotograferen van onweer is eigenlijk een soort van gokwerk. Je weet niet waar en wanneer de flits zal komen. Ze je sluitertijd daarom zo lang als mogelijk en wacht gewoon af.

Hoe langer je sluiter open staat, hoe meer licht binnen zal vallen. Dit betekent dat je de rest van je instellingen moet aanpassen. Zet je ISO zo laag mogelijk en kies voor een klein diafragma (groot getal). Ik kan zelf een diafragma rond de 16 aanraden, dit heeft als bijkomend voordeel dat lampen en andere lichtpuntjes in sterretjes veranderen. Mocht je foto nu nog steeds te licht zijn, dan kun je overwegen om grijsfilters te gebruiken, maar normaal gesproken is dit niet nodig.

De maximale sluitertijd die je normaal kunt instellen is 30 seconden. Bij veel bliksem kan 30 seconden genoeg zijn. Wil je je sluiter graag langer dan 30 seconden openzetten? Gebruik dan de Bulb stand. In deze stand opent de sluiter op het moment dat je op de ontspanknop drukt en sluit de sluiter wanneer je de ontspanknop loslaat. Op die manier kun je dus zelf je sluitertijd bepalen.

Statief en afstandsbediening

Aangezien je met een lange sluitertijd fotografeert, is een statief aan te raden. Zo voorkom je bewegingsonscherpte! Ook is het handig om een afstandsbediening te gebruiken. Op het moment dat je de ontspanknop indrukt, ontstaat er altijd een kleine trilling. Deze trilling kan ook voor bewegingsonscherpte zorgen. Heb je geen afstandsbediening? Gebruik dan de zelfontspanner van 2 seconden. Let op, dit werkt helaas niet in de Bulb stand aangezien je dan de ontspanknop ingedrukt moet houden.

Veel succes!

0 responses on "Tips voor het fotograferen van onweer"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE